Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Mitkä ovat onnistumisen avaimet vaativissa julkisivu-urakoissa?

Artikkelit · Julkisivut · Julkisivuverhoukset

Toimitusjohtaja Kimmo Ripatilla on monikymmenvuotinen kokemus vaativista julkisivu-urakoista, sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Kysyimme häneltä, mitkä ovat hänen kokemuksensa mukaan onnistuneen julkisivu-urakan keskeiset tekijät.

Kimmo Ripatin mukaan onnistuneissa julkisivuhankkeissa on kolme yhteistä nimittäjää. Jos ne kaikki toteutuvat hankkeessa, ovat onnistumisen edellytykset hyvät. Ja kääntäen, jos yksikin puuttuu, epäonnistumisen riski piilee nurkan takana.

1. Ongelmanratkaisukyky ja kehittämishalu ovat tärkeimmät

– Ehkäpä tärkeimmäksi nostaisin kyvyn ratkaista ongelmia. Suunnitelmissa on harvemmin määritelty tyhjentävästi kaikki toteutuksessa tarvittavat tiedot ja yksityiskohdat. Se taas tarkoittaa sitä, että urakoitsijan on mietittävä käytettävät ratkaisut todella huolella, jotta voidaan varmistaa onnistunut lopputulos. Urakoitsijalla pitää olla vankka osaaminen, jotta se osaa ratkaista ongelmia.

– Tähän samaan kokonaisuuteen liittyy myös halu ja kyky miettiä aktiivisesti uusia ratkaisuja, jotka ovat parhaat lopputuloksen kannalta, vaikka poikkeaisivatkin alkuperäisistä suunnitelmista. Asiansa osaava urakoitsija kykenee antamaan konsultaatiota ja etsimään yhdessä tilaajan ja suunnittelijoiden kanssa parhaat mahdolliset ratkaisut. Mitä varhaisemmassa vaiheessa urakoitsija pääsee ottamaan kantaan suunnitelmiin, sitä varmemmin löydetään tarkoituksenmukaisimmat toteuttamistavat.

THL:n K-rakennuksen näyttävien metallisten julkisivuverhoiluiden toteuttaminen vaati kokemusta ja kykyä kehittää ratkaisuja

THL:n K-rakennuksen voisi mainita yhtenä esimerkkinä, jossa mietittiin paljon sekä isoa kuvaa että valitun toteutustavan yksityiskohtia. K-rakennuksen julkisivuissa oli alun perin tarkoitus käyttää kuparia, mutta kustannus- ja käytännön syistä päädyttiin käyttämään struktuurimaalattua peltikasettia. Kun tämä isompi päätös oli tehty, pohdittiin, miten se käytännössä tehdään ja miten asennus parhaiten onnistuu.

2. Yhteistyökyky ja joustavuus vievät pitkälle

– Rakentaminen on sarja peräkkäisiä prosesseja. Jotta projekti etenee kitkatta, näiden prosessien pitää muodostaa saumaton kokonaisuus. Se edellyttää urakoitsijalta halua ja kykyä tehdä yhteistyötä hankkeen kaikkien osapuolien kanssa. Pitää käydä vuoropuhelua ja tehdä aktiivisesti yhteistyötä niin tilaajan, suunnittelijoiden, pääurakoitsijan kuin muiden aliurakoitsijoidenkin kanssa.

– Paitsi peräkkäisiä prosesseja, rakentaminen on myös sarja peräkkäisiä haasteita. Niiden selättäminen vaatii yhteistyökyvyn lisäksi joustavuutta. Esimerkiksi aikatauluja pitää pystyä sovittelemaan yhdessä muiden urakoitsijoiden kanssa, jotta koko urakka sujuu mahdollisimman jouhevasti.

– Joustavuutta on myös reagointi äkillisiin tarpeisiin. Rakennustöiden edetessä vastaan tulee erilaisia erikoistilanteita, jolloin joutuu tilaamaan materiaalia lyhyellä aikataululla, ja tällaisissa tilanteissa vaaditaan kykyä joustaa ja reagoida pyyntöihin nopeasti.

Hyvän yhteistyön ansiosta GLO Hotel Kluuvin saneerausurakan aikataulua pystyttiin rakentamisen aikana nopeuttamaan, jolloin koko projekti valmistui ajateltua nopeammin.

GLO Hotel Kluuvi on malliesimerkki projektista, joka meni onnistuneesti maaliin hyvällä yhteistyöllä. Työmaalla oli joka viikko suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja projektiorganisaation kanssa yhteinen palaveri, jossa katsottiin haasteet, mallit ja eteneminen, jotta asiat saatiin menemään sujuvasti eteenpäin.

3. Materiaalituntemus ja menetelmäosaaminen ovat perusedellytyksiä

– Viimeisimpänä vaan ei todellakaan vähäisimpänä pitää korostaa materiaali- ja menetelmäosaamista. Jos ne eivät ole urakoitsijalla hallussa, ei julkisivu-urakka kerta kaikkiaan voi onnistua.

– Pitää tietää, miten eri materiaalit käyttäytyvät ja ennen kaikkea miten ne käyttäytyvät keskenään. Verhoilun kiinnittäminen vaihtelee sen mukaan, mitä verhoilumateriaalia käytetään ja mistä materiaalista tehtyyn runkoon se kiinnitetään.

– Lisäksi vaaditaan osaamista menetelmistä ja prosesseista. Tavara kannattaa esimerkiksi jalostaa mahdollisimman pitkälle, ennen kuin se viedään paikan päälle, sillä se jouduttaa työn etenemistä työmaalla.

Kaupunkiympäristötalon pihalla on vesikatollinen pergola, jonka sisäpuoli on puuta ja ulkopuoli rei’itettyä kuparilevyä.

– Referenssinä voisi mainita Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan Kaupunkiympäristötalon, jonka onnistuminen edellytti tinkimätöntä materiaali- ja menetelmäosaamista. Sen rakenteissa on nimittäin käytetty monia eri materiaaleja ja julkisivun puuosat on toteutettu vaativin piilokiinnityksin.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön