Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Etenemme hiilitiekartan viitoittamin askelin kohti nettonollapäästöjä

Artikkelit · Tuotteet

Haluamme luoda kestävää, hiilineutraalia ja hiiltä sitovaa rakennettua ympäristöä. Tavoitteemme on selkeä. Tavoitteenamme on hiilineutraalius suoraan omasta toiminnastamme sekä käyttämämme sähkön ja lämmön tuotannosta johtuvien päästöjen osalta vuonna 2030. Arvoketjun osalta tavoittelemme nettonollatasoa vuonna 2050.

Laskemme ja raportoimme hiilijalanjälkeämme aktiivisesti – jotta voimme määrätietoisesti pienentää sitä.

Tarkastelemme hiilijalanjälkeämme kolmesta näkökulmasta.

Scope 1:n eli suoraan omasta toiminnastamme aiheutuvan hiilijalanjäljen osalta tavoittelemme nettonollaa vuonna 2030. Samaten Scope 2:n eli käyttämämme sähkön ja lämmön tuotannosta aiheutuvat päästöt nollataan vuoteen 2030 mennessä. Scope 3 tarkastelee arvoketjun ja omien tuotteidemme valmistamisen tuottamia päästöjä – niiden osalta tavoittelemme nettonollapäästöjä vuoteen 2050 mennessä.

Tavoittelemme nettonollatasoa omasta toiminnastamme ja käyttämästämme energiasta aiheutuvien päästöjen osalta vuonna 2030 ja arvoketjun osalta vuonna 2050.

Tavoitteiden toteuttamiseksi olemme laatineet hiilitiekartan, jossa kerrotaan esimerkkejä askelista matkalla kohti päämääräämme.

Omasta toiminnasta aiheutuvat päästöt alas, enemmän uusiutuvaa energiaa

Olemme jo toteuttaneet lukuisia toimenpiteitä pienentääksemme omasta toiminnastamme ja energiankäytöstämme syntyvää hiilijalanjälkeä. Lohjan-tehtaamme tuotannossa on esimerkiksi siirrytty kaasusta sähköön, josta osa tuotetaan tehtaan katolla ja seinillä olevalla aurinkovoimalalla. Voimalan vuosituottoarvio on noin 115 MWh.

Suosimme sähköautoja, ja lisäämme niiden määrää mahdollisuuksien rajoissa. Dieselkäyttöiset pakettiautot tankataan mahdollisuuksien mukaan uusiutuvista raaka-aineista valmistetulla polttoaineella.

Sähkö- ja kaukolämmön suhteen olemme osin jo siirtyneet ja lähitulevaisuudessa siirrymme kokonaan uusiutuviin energialähteisiin perustuviin sopimuksiin. Mahdollisten jäljelle jäävien päästöjen osuuden kompensointimahdollisuutta tullaan tarkastelemaan tulevaisuudessa.

Kohti ympäristöystävällisempiä tuotteita

Olemme jo usean vuoden ajan kehittäneet omassa valmistuksessa tuotteita, joiden avulla asiakkaamme voivat vähentää rakennusten hiilipäästöjä. Hyvä esimerkki on vähähiilinen Kerabit Nature -bitumikatetuotesarja, joka oli markkinoiden ensimmäinen laatuaan. Kyseisten bitumikatteiden valmistamisen hiilipäästöt (GWPtotal) ovat noin 59 % pienemmät kuin alan tavanomaisen bitumikatteen.

Ekologisista rakennusratkaisuistamme on syytä mainita myös Kerabit Kattoelementit, jotka valmistetaan pääosin puusta tai puupohjaisista materiaaleista. Puu sitoo ja varastoi hiilidioksidia, joten puutuotteet ovat tehokas keino ehkäistä ilmastonmuutosta ja jatkaa sitoutuneen hiilen varastointia.

Tarjoomaamme sisältyvät myös viherkattotuotteet ja viherkatot. Niiden ekologisuutta lisää se, että niiden avulla voidaan turvata monipuolisia kaupunkiympäristöjä ja säilyttää eliölajien elinympäristöjä.

Unohtaa ei sovi aurinkosähköratkaisujakaan, joita tarjoamme asiakkaillemme ja joita hyödynnämme itsekin oman tehtaamme energiantuotannossa.

Kierrätys kunniaan

Kierrätys ja kierrätettävyys ovat olennaisia asioita hiilijalanjäljen pienentämisessä. Konsernissa tavoitellaan kierrätysasteen nostamista 50 %:iin, ja teemme työtä sen eteen, ettei tuotannostamme päätyisi jätettä kaatopaikalle vuoden 2025 jälkeen.

Hyödynnämme esimerkiksi kakkoslaadun kermituotteita leikkaamalla ne hyötykäyttöön sokkelikaistoiksi. Tehtaaltamme tulevat ylimääräiset bitumikatehukat ja leikkausjätteet toimitetaan puolestaan kierrätykseen, josta ne päätyvät asfaltin raaka-aineeksi. Myös käytön jälkeen purettavista kermeistä suuri osa päätyy asfaltin joukkoon.

Vuoteen 2030 mennessä tavoittelemme tilannetta, jossa tuotannon jätteet hyödynnetään sisäisessä kierrossa raaka-aineeksi, jolloin tuotannosta ei synny lainkaan jätettä.

Yksi tuotekehityksemme painopisteistä on kierrätysmateriaalien käytön lisääminen, joten tutkimme jatkuvasti mahdollisuuksia kasvattaa niiden osuutta tuotteidemme raaka-aineissa. Käytämme esimerkiksi kierrätyspolyesterista valmistettua tukikerrosta osassa kermituotteistamme.

EPD-ympäristöselosteet ovat tärkeä työkalu

Olemme saaneet tuotteiden Environmental Product Declaration- eli EPD-ympäristöselosteiden laatimisen hyvään vauhtiin.

EPD-ympäristöselosteet tarjoavat asiakkaillemme kattavaa ja vertailukelpoista tietoa tuotteidemme elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista, mutta ne ovat korvaamaton työkalu myös omille ponnistuksillemme hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Jos ei tiedä, mistä hiilijalanjälki koostuu, sitä on vaikea ryhtyä pienentämään.

EPD-seloste kertoo kattavasti ja monipuolisesti, mitkä kaikki asiat vaikuttavat tuotteen elinkaaren aikana syntyvään hiilijalanjälkeen ja mikä on niiden painoarvo.

EPD-tietojen avulla on helpompaa arvioida, kannattaako tuotekehityksessä panostaa esimerkiksi raaka-aineisiin tai niiden kuljetuksiin, käytettäviin energiamuotoihin ja -määriin vai kenties käytön jälkeiseen käsittelyyn ja kierrätykseen.

Tällä haavaa EPD-ympäristöselosteet ovat valmistuneet seuraaville tuotteillemme:

Työstämme jatkuvasti lisää EPD-selosteita tuotteille. Työn alla ovat tänä vuonna muun muassa useampien pääammattituotteidemme, kylmien Kerabit Kattoelementtien sekä sisaryrityksemme EG-Tradingin maksaruohokaton EPD-selosteet, ja ne julkaistaan välittömästi valmistumisensa jälkeen.

Edellä mainitut toimenpiteet ovat vain väläyksiä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen tähtäävistä toimistamme. Voi lukea lisää vastuullisuustoimistamme täältä.

Tutustu Kerabitin hiilitiekarttaan

Hiilitiekarttamme viitoittaa askelmerkit, joilla saavutamme hiilineutraaliustavoitteemme.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön