Vaativat julkisivut edellyttävät kokemusta ja osaamista
Mikä tekee julkisivu-urakasta vaativan? Millaista kokemusta tai osaamista tavallista vaativampi julkisivuprojekti edellyttää? Miten tilaaja voi varmistua, että julkisivu-urakoitsija hallitsee asiansa? Annetaan asiantuntijan vastata.
Kerabit Julkisivuilla on kymmenien vuosien kokemus vaativista julkisivusaneerauksista sekä uudisrakennusten julkisivuverhoiluista, oli materiaalina sitten puu, metalli, kuitusementti, laminaatti tai komposiitti. Toimitusjohtaja Kimmo Ripatti onkin tismalleen oikea henkilö vastaamaan kysymyksiin, mikä tekee julkisivu-urakasta vaativan ja millaista osaamista se urakoitsijalta edellyttää.
Mikä tekee julkisivu-urakasta vaativan?
– Vaativuus on monen tekijän summa. Se voi ensinnäkin syntyä monimuotoisuudesta. Jokainen nurkka tai kaari kasvattaa vaativuustasoa. Monimuotoisuus voi tarkoittaa myös sitä, että kohteessa käytetään monia erilaisia julkisivumateriaaleja, jotka käyttäytyvät eri tavalla ja vaativat erilaisia asennustapoja.
– Sanonnan mukaan paholainen piilee yksityiskohdissa, ja sitä voi soveltaa myös julkisivujen kohdalla. Mitä enemmän julkisivussa on nimittäin läpivientejä, sitä vaativammasta toteutuksesta on kyse, sillä läpiviennit tapaavat olla kaikkien rakennusten heikkoja lenkkejä. Tässä samassa yhteydessä voisi nostaa esiin myös julkisivuelementtien kiinnitystavan: jos halutaan, että julkisivuihin tehdään piilokiinnitys, se edellyttää osaavaa toteutusta.
– Myös kohteen luonne voi tehdä projektista normaalia vaativamman. Esimerkiksi keskustan paraatipaikalle pystytettävä monumentaalirakennus on todennäköisesti monimuotoinen ja siinä käytetään mitä ilmeisimmin hintavia materiaaleja, mikä tekee siitä vaikkapa suoraviivaista teollisuushallia vaativamman projektin.
Millaista kokemusta tai osaamista tavallista vaativampi projekti edellyttää?
– Aivan keskeistä on materiaalituntemus. Pätevä urakoitsija osaa kertoa, mitä materiaalia kannattaa käyttää missäkin ja minkä muotoista tai kokoista sen olisi hyvä olla. Samaten pitää tietää, miten materiaali kiinnitetään ja minkälainen pintakäsittely siinä pitää olla, jotta se kestää mahdollisimman pitkään huoltovapaana.
– Toisekseen vaaditaan osaamista menetelmistä ja prosesseista. Tavara kannattaa esimerkiksi jalostaa mahdollisimman pitkälle, ennen kuin se viedään paikan päälle, sillä se jouduttaa työn etenemistä työmaalla. Me pyrimmekin siihen, että teemme valmiit elementit omissa tuotantotiloissamme ja viemme ne sitten asennettaviksi työmaalle.
– Kolmas seikka, joka edellyttää kokemusta ja joka todella erottelee jyvät akanoista on kyky ratkaista ongelmia. Suunnitelmissa on harvemmin määritelty tyhjentävästi kaikki toteutuksessa tarvittavat tiedot ja yksityiskohdat. Se taas tarkoittaa, että osaava urakoitsija kykenee antamaan konsultaatiota ja etsimään vastauksia ja ratkaisuja lopulliseen toteutukseen liittyviin kysymyksiin ja ongelmiin yhdessä tilaajan ja suunnittelijoiden kanssa.
Miten tilaaja voi varmistua, että julkisivu-urakoitsija osaa asiansa?
– Tähänkin vastaukseen voi sisällyttää kolme näkökohtaa. Ensinnäkin kannattaa luottaa tunnettuihin tekijöihin, joiden jäljiltä ei jää mainittavia korjaustöitä ja joiden tiedetään pysyvän aikataulussa. Jos jokin yritys on hyvämaineinen ja onnistunut pysymään kilpailulla rakennusalalla vaikkapa useamman vuoden, se tuskin jättää jälkeensä sutta ja sekundaa.
– Toinen neuvo on esittää urakoitsijalle kiperiä kysymyksiä. Mitä materiaalia suosittelisit tähän ja miten se pitäisi pintakäsitellä? Onnistuuko piilokiinnitys? Mikä olisi kustannustehokkain, mutta silti toimiva ratkaisu? Osaava urakoitsija osaa vastata asiantuntevasti vaikeimpiinkin tiedusteluihin.
– Ehkäpä tärkeintä on kuitenkin varmistaa, ettei urakoitsija ole niin sanotusti ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Kun on tilaamassa vaativaa urakkaa, kannattaa pyytää referenssejä vastaavan tyyppisistä kohteista. Kokenut urakoitsija pystyy aiemmilla projekteillaan todentamaan, että sillä on sellaista osaamista, jota tarvitaan nimenomaan sinun kohteessasi.
Millainen on hyvä referenssi?
– Esimerkkinä hyvästä referenssistä voisi omalla kohdallamme mainita Kaupunkiympäristötalon, jonka Skanska rakensi Helsingin Kalasatamaan ja jossa me toimimme aliurakoitsijana. Itse rakennus on massiivinen ja monimuotoinen, ja sen julkisivussa on käytetty muun muassa piilokiinnitettäviä vähän erikoisemmasta materiaalista eli Accoya-puusta tehtyjä elementtejä. Lisäksi toteutimme kohteeseen terasseja sekä varsin erikoisen mallisen vesikatollisen pergolan, jonka sisäpuoli on puuta ja ulkopuoli rei’itettyä kuparilevyä. Puu- ja kuparilevyjen lisäksi verhoiluun asennettiin kuitusementtilevyjä vaativalla piilokiinnityksellä. Kaupunkiympäristötalon avulla pystymme siis osoittamaan, että osaamisemme on monipuolista ja että hallitsemme vaativat kohteet ja tunnemme erilaisten materiaalien asianmukaisen käytön.
Jätä yhteydenottopyyntö
Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.