Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Voiko tiilikaton pestä painepesurilla?

Artikkelit · Kattohuolto · Tiilikaton puhdistus kasvustosta · Tiilikaton pinnoitus

Tiilikatolle kertyy ajan myötä sammalta, jäkälää sekä muuta roskaa ja likaa. Älä kuitenkaan tartu painepesuriin, sillä se poistaa katoltasi kasvuston ja lian lisäksi tiiliä suojaavan pinnoitteen. Paras ratkaisu sammalenpoistoon on ammattilaisen tekemä katon mekaaninen puhdistus ja sammalentorjuntakäsittely, koska sen avulla lisäät kattosi käyttöikää.

Sammaloitunut katto voi näyttää aluksi mukavalta, mutta sammalesta ja muusta kasvustosta kannattaa hankkiutua eroon ajoissa. Kasvusto heikentää kattosi kuntoa, koska se pidättää vettä. Lopulta vesi imeytyy tiiliin ja rikkoutumien kautta katon alusrakenteisiin. Kostuneet tiilet ovat myös alttiimpia rapautumaan pakkasessa. Kasvusto kannattaa siis poistaa, mutta sillä miten katto puhdistetaan, on suuri merkitys kattosi elinkaarelle.

Sammal, jäkälä ja muu kasvusto ei kuulu tiilikatolle.

Kannattaako tiilikatto puhdistaa vai pinnoittaa?

Sammalta, jäkälää ja levää ei voi kotikonstein lakaista, raapia, pestä tai huuhdella kokonaan pois. Juuret ja itiöt jäävät vielä kattotiiliin ja niiden saumoihin, ja kun ne saavat ravintoa ja auringonvaloa, ne alkavat kasvaa uudelleen. Siksi kasvustoa poistetaan ensin sopivasti, esimerkiksi kaapimalla enimmät pois tiilien pinnoilta ja saumoista. Tämän jälkeen on ehdottoman tärkeää käsitellä katto kasvustontorjunta-aineella. Muuten sammalet jatkavat kasvamistaan ja kova työ menee hukkaan.

Kasvusto kannattaa poistattaa katolta säännöllisesti, sillä se haurastuttaa tiilien pintaa pikku hiljaa. Jos tiilet ovat likaisia tai sammaloituneita ja pinnaltaan hieman huokoisia, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Kustannustehokas ratkaisu on tiilien mekaaninen puhdistus ilman painepesua ja kasvustonpoistokäsittely. Kun teet tämän säännöllisesti, tiilien pinta ei pääse sammaloitumaan liikaa ja näin katon käyttöikä pitenee.
  2. Kun haluat kattosi heti lähes uuden näköiseksi, valitse katon pesu ja pinnoitus. Se on hyvä ratkaisu, mutta ei läheskään aina välttämätön – ja pinnoituksen kustannukset ovat mekaanista puhdistusta selvästi suuremmat, noin kolminkertaiset. 

Jos katto on muuten kunnossa, mutta siellä on kasvustoa, suosittelemme ensisijaisesti mekaanista puhdistusta ja kasvustontorjunta-ainekäsittelyä. Olosuhteista riippuen katolle kannattaa tehdä kasvustontorjunta-ainekäsittely 3–5 vuoden välein. Aina ei ole välttämätöntä tehdä mekaanista puhdistusta ennen torjunta-aineen levittämistä. Ajoissa ja säännöllisesti tehtynä katon huolto on kaikkein edullisinta.

Tiilikatto ennen puhdistusta sekä mekaanisen puhdistuksen ja kasvustontorjuntakäsitelyn jälkeen.

Näin voit lykätä isompia huolto- ja korjaustoimenpiteitä jopa vuosilla eteenpäin. Jos tiilen pinta on kulunut ja haluat katolle uutta ilmettä ja parempaa suojaa, katto voidaan pestä painepesurilla ja pinnoittaa uudella värillisellä kalvopinnoitteella. Tärkeintä katon käyttöiän kannalta on kuitenkin pitää huolta siitä, että katolla ei ole kasvustoa.

Moni valitsee ensin katon puhdistuksen ja sammalentorjuntakäsittelyn. Vuosien mittaan tiilikatteen pinta kuluu ja silloin sen voi halutessaan myös pinnoittaa värillisellä kalvopinnoitteella – se on edullisempaa, kun katto on jo puhdistettu aikaisemmin (1–4 vuotta sitten).

Ei painepesuria vaan mekaaninen puhdistus ja sammalentorjunta

Katon voit huoltaa, puhdistaa ja käsitellä kasvustontorjunta-aineella itsekin, mutta ethän vie katolle korkeapainepesuria. Painepesuri toki puhdistaa katon, mutta samalla se kuluttaa tiiliä suojaavan pinnan ja ne alkavat haurastua entistäkin nopeammin. Lisäksi jäljelle jäänyt kasvusto voi painua syvälle tiilen huokosiin ja lähteä kasvamaan entistä ärhäkämmin.

Painepesu ilman pian sen jälkeen tehtävää pinnoitusta heikentää tiilien ja kattosi kuntoa ratkaisevasti.

Ammattilaisen tekemänä tiilikaton mekaaninen puhdistus tapahtuu turvallisesti, nopeasti ja siististi. Mahdolliset korjaukset täytyy tehdä ennen puhdistusta. Enimmät sammalet poistetaan tiiliä vahingoittamatta tähän tehtävään sopivalla työkalulla. Rikkinäiset kattotiilet vaihdetaan, räystäskourut tyhjennetään ja katolle levitetään kasvustontorjunta-aine. Puhdistuksessa syntynyt roska viedään pois, joten piha säilyy siistinä.

Älä pese tiilikattoa painepesurilla vaan puhdista se mekaanisesti ja levitä kasvustontorjunta-aine.

Katolle levitetään biohajoavaa kasvustontorjunta-ainetta, joka on vaaratonta ihmisille ja eläimille. Vaikuttavan aineen tulee olla N-alkylbensyldimetylammoniumkloridi. Se nopeuttaa jäljelle jääneen kasvuston tuhoutumista, koska kasvusto ei saa enää ravintoa. Sammalet, levät ja jäkälät kuolevat välittömästi, mutta kestää parista kuukaudesta vuoteen, ennen kuin kasvusto on kokonaan liuennut ja huuhtoutunut pois sadevesien mukana.

Mistä tiedät, miten sammaloitunut tiilikatto kannattaa käsitellä?

Moni tiilikattoisessa talossa asuva ei halua tai osaa tarkastaa itse kattonsa kuntoa. Vuosittain tehtäviä huoltotoimenpiteitä ei kuitenkaan kannata laiminlyödä. Pyydä kokenut ammattilainen apuun. Me Kerabit Kattohuollolla ajattelemme sinun ja kattosi etua. Kerromme, missä kunnossa kattosi on ja sinä päätät, mitä tehdään – vai tehdäänkö mitään. Maksuton katon kuntotarkastus siis kannattaa aina, koska silloin tiedät, mitä vaihtoehtoja sinulla on.

Myös katot, joiden huoltoa on laiminlyöty ja kasvusto on ne vallannut, voidaan yleensä huoltaa onnistuneesti. Oikein mitoitetuilla huoltotoimenpiteillä ja säännöllisellä jatkohuollolla katon käyttöikä voidaan jopa tuplata. Poikkeuksena ovat luonnollisesti katot, jotka eivät alun perin ole rakennettu hyvän rakennustavan mukaisesti.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön