Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Oma aurinkovoimala tekee autuaaksi

Artikkelit · Katto · Aurinkosähkö · Aurinkovoimalat

Oma aurinkovoimala on investointi, joka kannattaa monella tapaa ja joka muuttuu päivä päivältä houkuttelevammaksi – oli sitten kyse toimitilakiinteistöstä tai taloyhtiöstä. Aurinkovoimala on helppo toteuttaa niin olemassa olevan kuin uudisrakennuksenkin katolle.

Aurinkovoimaloiden saralla moni asia on muuttunut. Energian hinta on noussut pelottavaa vauhtia. Samaan aikaan aurinkopaneelien tehokkuus on parantunut. Myös aurinkosähkön hyödyntämiseen liittyvä lainsäädäntö on uudistunut ja mahdollistaa sähkön järkevämmän käytön taloyhtiöissä. Lisäksi sähkön myyminen energiayhtiöille on muuttunut kannattavaksi.

Muutosten myötä myös monet aurinkosähköön liittyvät vanhat nyrkkisäännöt ja lainalaisuudet, kuten voimalan optimaalinen koko ja takaisinmaksuaika, ovat muuttuneet.

Oma aurinkovoimala on aiempaakin houkuttelevampi investointi, joka kannattaa asentaa niin olemassa oleviin kuin uudisrakennuksiinkin. Aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi lasketaan tätä nykyä vain 5–8 vuotta aiemman 15 vuoden sijaan. Aurinkovoimaloiden käyttöiäksi lasketaan puolestaan 25–30 vuotta, joten parhaimmillaan kiinteistössä voidaan nauttia ilmaisesta sähköenergiasta jopa 25 vuotta, toki kausivaihtelut huomioiden.

| Aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi lasketaan tätä nykyä vain 5–8 vuotta.

Sähkön tarve kasvaa – tuotanto paikallistuu

Aurinkosähkö on oiva tapa varautua kasvavaan sähkönkulutukseen ja lisätä kiinteistön tai taloyhtiön energiaomavaraisuutta.

– Sähkön tarve tulee mitä todennäköisimmin vain kasvamaan. Ihan siksikin, että viiden vuoden kuluttua Suomen autokanta tulee olemaan huomattavasti sähköistyneempi kuin nyt, Kerabit Tuotteiden  tuoteryhmäpäällikkö Mikko Nikander pohdiskelee.

Myös sähkön varastointiin liittyvät tekniikat kehittyvät ja monipuolistuvat vinhaa vauhtia.

– Itse asiassa koko sähköntuotantoon liittyvä ajattelutapa on muuttumassa, ja keskitetystä tuotannosta ollaan siirtymässä paikalliseen tuotantoon. Selvästi ollaan menossa siihen suuntaan, että pienvoimaloita ilmestyy lähes joka talon katolle. Tuotetaan itse uusiutuvaa energiaa ja pyritään kohti energiariippumattomuutta. Samaan aikaan sähkön varastointiin tulee uusia tapoja, esimerkiksi sähköautojen akkuja voitaneen hyödyntää ajamisen lisäksi myös sähkön varastointiin.

Pienempi sähkölasku

Ilmeinen syy aurinkosähköinvestointiin on, että aurinkovoimalalla voidaan vähentää ostosähkön tarvetta kiinteistössä.

– Aurinkovoimalalla voi säästää sievoiset summat, etenkin kun ottaa huomioon, että sähköenergian hinta on moninkertaistunut parissa vuodessa. Aurinkosähköllä tuotettu energia tulee sitä edullisemmaksi, mitä kalliimpaa sähköverkosta ostettu sähkö on. Lisäksi kannattaa muistaa, ettei itse tuotetusta sähköstä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä sähköveroa, Mikko Nikander muistuttaa.

Aurinkovoimaloiden määrä kasvaa, ja samaan aikaan kasvavat niiden tehot – monestakin syystä.

– Vielä pari vuotta sitten ajateltiin, että voimala kannattaa mitoittaa kattamaan noin 30 % kiinteistön vuosittaisesta sähköntarpeesta. Nyt paneelit ovat tehokkaampia ja energian hinta on noussut, joten mitoittamisperusteetkin ovat menneet uusiksi. 30 % on todennäköisesti liian pieni määrä. Invertteriin kannattaa varata laajennusvaraa, etenkin jos järjestelmän kokoa on tarkoitus kasvattaa tulevaisuudessa, Mikko Nikander jatkaa.

Muuttunut lainsäädäntö on vauhdittanut aurinkovoimaloiden suosiota ennen kaikkea taloyhtiöissä. Ennen vuotta 2021 taloyhtiöt pystyivät hyödyntämään aurinkosähköä vain kiinteistösähkön kulutuksessa, ja käyttämättä jäänyt sähkö jouduttiin myymään sähköverkkoon mitättömään hintaan. Niin sanotun netotusperiaatteen myötä kiinteistösähköliittymän kulutuksesta jäävä osuus voidaan nykyään jakaa asukkaiden käyttöön, minkä jälkeen loppusähkö myydään sähköverkkoon.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei aurinkovoimala kokonaan vapauta tarpeesta ostaa sähköä. Sähköntarve vaihtelee vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan. Parhaat tuottokuukaudet ovat keväällä ja kesällä, jolloin sähköä tarvitaan vähemmän, kun taas talvella tuotto on vähäistä ja kulutus suurta . Vastaavasti vuorokauden mittaan kulutus on yleensä suurinta varhain aamuin ja illoin, jolloin paneelit tuottavat vähiten sähköä.

Rahaa katolta

Vielä jokin aika sitten ajateltiin, että aurinkovoimala kannattaa mitoittaa siten, että sen tuoton voi hyödyntää kokonaan itse. Sähkön myynti ei näet ollut järin kannattavaa, joten liian tehokkaisiin paneeleihin ei kannattanut investoida.

Nyt tilanne on muuttunut, osin sähkön pörssihintojen moninkertaistumisen tähden, mutta myös siksi, että paneelien tehot ovat parantuneet. Useimmat sähköyhtiöt ostavat aurinkopaneelien tuottaman ylimääräisen sähkön spot-hintaan, joka vaihtelee tunneittain. Kalleinta sähkö on päiväsaikaan ja halvinta yöllä.

– Energiayhtiöt ottavat nykyään hanakasti vastaan aurinkovoimaloiden tuottamaa sähköä tai itse asiassa sähkölaki velvoittaa yhtiöt siihen. Pörssisähkö on ollut kallista, joten myös hyvitykset ovat olleet korkealla. Verkkoon myytävällä sähköllä on siis voinut jopa tienata, Mikko Nikander toteaa.

Arvo kasvaa, vetovoima lisääntyy

Oma aurinkovoimala parantaa energiatehokkuutta, joten sillä on suotuisa vaikutus kiinteistön arvoon. Voimala on omiaan myös kasvattamaan kiinteistön vetovoimaa.

– Kyllähän voimala nostaa kohteen jälleenmyyntiarvoa, oli sitten kyse asuinrakennuksesta tai teollisuuskiinteistöstä. Lisäksi se kasvattaa kiinteistön vetovoimaa sijoittajien mutta myös rakennuksen käyttäjien mielissä, vähän samaan tapaan kuin vaikkapa maalämpö, Mikko Nikander tuumailee.

Ympäristö kiittää

Myös kestävän kehityksen näkökulmat painavat monesti puntarissa aurinkovoimalaa hankittaessa. Aurinkopaneelit ovat ekologinen teko, sillä auringolla tuotetulla sähköllä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Sähköntuotannon keskimääräinen CO2-päästökerroin kolmen vuoden liukuvana keskiarvona on Suomessa 89 kg CO2/MWh (tilanne vuonna 2022). Jos katolla olevan aurinkovoimalan laskennallinen tuotto on esimerkiksi 34 000 kWh eli 34 MWh, vuodessa säästetyn hiilidioksidipäästön määrä on 3 026 kg. Määrä vastaa yli 120 000 km ajoa sähköautolla.

Kunnossa olevalle katolle, kattoa vahingoittamatta

Mikko Nikander muistuttaa vielä kahdesta tärkeästä aurinkovoimalan asennukseen liittyvästä seikasta.

– Ensinnäkin aurinkovoimala on asennettava ehjälle ja kunnossa olevalle katolle. Aurinkopaneelien asennus ei ole järkevää, jos kattoremontti häämöttää tulevaisuudessa. Toisekseen voimala pitää asentaa siten, että rakenteisiin ei tule vaurioita tai riskikohtia ja että katto myös pysyy ehjänä. Jos näistä ei huolehdita, aurinkovoimalasta koituva hyöty voi valua hukkaan remonttikustannusten muodossa.

Oikeanlaisten paneelien valinta ja niiden asennus riippuvat kattotyypistä, sillä katemateriaali, katon alusta ja kattorakenteet sekä niiden kantavuus vaikuttavat asiaan. Perinteiset piipaneelit soveltuvat hyvin jyrkille katoille. Nykyään piipaneelit soveltuvat myös loiville bitumikatoille, sillä ne voi kiinnittää myös ilman painokiviä ja läpikiinnitystä. Jos kyseessä on erityisen kevyttä järjestelmää edellyttävä kohde tai esimerkiksi suojelukohde tai, löytyy siihenkin ratkaisu: ohutkalvopaneeleita hyödyntävä Kerabit Aurinkokatto.

| Kerabitin Lohjan toimiston katolla on pieni testiaurinkovoimala, jonka teho on 16,6 kWp. Voimala tuotti vuonna 2021 sähköä noin 20 MWh eli 20 000 kWh. CO2-kompensaatio on noin 14 tonnia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön