Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Vaativien teollisuuskohteiden lattioiden pinnoittaminen – 4 tärkeintä kriteeriä

Artikkelit · Pinta · Teollisuuden pintakäsittelyt · Lattiapinnoitukset

Lattiapinnoituksella on väliä kaikilla teollisuuden aloilla, oli kyse sitten raskaasta teollisuudesta, kemianteollisuudesta tai puu-, sellu-, kartonki-, paperi-, elintarvike- tai energiateollisuudesta.

Yhä useammin osviittaa pinnoitteen ominaisuuksiin ja pinnoitusteknologioihin haetaan osaavalta pinnoiteurakoitsijalta. Mitkä sitten ovat teollisuuden lattiapinnoitteiden valitsemisen kriteerit?

1. Turvallisuus on A ja O

Turvallisuus, eli käytännössä liukkaudenesto, on monessa käyttökohteessa ehdoton lattiapinnoitteen ykköskriteeri.

Teollisissa käyttökohteissa ei lattian karheudelle kuitenkaan ei ole olemassa standardeja. Siksi yleensä tehdään neljä mallia, joista yksi on sileä, yksi karkea ja loput kaksi siitä väliltä. Tämän jälkeen tilaaja päättää yhdessä käyttäjien kanssa mikä on pinnoitteen sopiva karkeus – esimerkiksi keittiöissä haluttu kitka on usein henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni. Ja saattaa käydä niinkin, että käyttökokemusten karttuessa halutaan pinnan karkeusastetta muuttaa tai kitka-alueita jälkikäteen kasvattaa.

Henkilöturvallisuuden lisäksi vaikuttaa pinnoitevalintaan myös ympäristöturvallisuus. Tilassa käsiteltävät kemikaalit eivät saa päästä ympäristöön, siksi esimerkiksi kanaalien, kaivojen ja suoja-altaiden pinnoitteiden pitää olla kunnossa.

Lisäksi valoisuus lisää työntekijöiden turvallisuutta ja viihtyvyyttä – vaaleat, valoa heijastavat lattiapinnoitteet ovat käytettyjä erityisesti varastoissa, jonne ei tule paljoa luonnonvaloa.

2. Lattian on kestettävä kemikaaleja ja kulutusta

Jos turvallisuus on teollisuustilan pinnoittamisen ykköskriteeri, on kemikaalien ja kulutuksen kestävyys hyvä kakkonen. Pinnoitteiden kemikaalien ja kulutuksen kestävyyden arviointi nojaa pitkälti materiaalitoimittajan dokumentaatioon ja erilaisista käyttökohteista saatuihin kokemuksiin.

Siksi kannattaakin valinta pinnoitekumppani, jolla on pitkä kokemus vaativien teollisuuskiinteistöjen lattioista. Pinnoitteet kehittyvät kaiken aikaa, joten alaa on jatkuvasti seurattava.

Kerabit Pinta urakoi vuosittain satoja vaativia teollisuuskohteita – niistä on syntynyt vuodesta 1997 alkaen koottu tietopankki, josta löytyy verrokkikohteet jokaiselle uudelle hankkeelle.

3. Teollisen lattian on pysyttävä puhtaana

Eri teollisuudenaloilla on erilaisia vaatimuksia puhtauden ja puhdistettavuuden suhteen. Esimerkiksi sellutehtaiden sellu päätyy usein elintarvikepakkauksiin, jolloin hygienia on tärkeää. Sama pätee myös lääketeollisuuden puhdastiloihin, eikä elektroniikkatehtaissa tai datakeskuksissakaan saa olla pölyä, kosteutta tai epäpuhtauksia.

Puhdistettavuus on kuitenkin aina kompromissi. Jos lattia on erittäin helppo puhdistaa, on se myös liukas. Toisaalta jos lattia ei ole liukas, ei sitä ole karhennuksen takia helppo pitää puhtaana.

Parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen päästään kun osapuolet keskustelevat vaatimuksistaan ja määrittelevät yhdessä kaikkia tyydyttävän lattiaratkaisun.

4. Hankaussähkön (ESD) hallitseminen

ESD (electrostatic discharge) tarkoittaa sähköstaattista purkausta, joka tapahtuu kahden varautuneen kappaleen kohdatessa. ESD-lattia on tarpeen silloin, kun valmistat, korjaat, huollat tai käytät ja käsittelet välineitä, jotka voivat vaurioitua hankaussähkön purkauksesta. Myös palavia nesteitä tai räjähteitä käsiteltäessä on ESD-lattia tarpeen.

Hankaussähköstä syntyvä sähköisku on ihmiselle vaaraton, mutta se voi johtaa herkän elektroniikan ja komponenttien vaurioitumiseen. Kemianteollisuudessa ja räjähdeteollisuudessa saattaa staattinen sähkö aiheuttaa jopa palo- tai räjähdysvaaran.

Staattisia sähkövarauksia ja -purkauksia voi ehkäistä asentamalla maadoitetun ESD-lattian. ESD-lattioiden materiaalina on enimmäkseen epoksi, mutta lattian voi tehdä myös polyuretaanista. Pinnoitteen rakenne koostuu sähköä johtavasta primerista, maadoittavista kupariliuskoista ja massasta, jossa on hankaussähköä estäviä partikkeleita.

Vaativan teollisuuskohteen lattiapinnoitteen valintakriteerit

  1. Turvallisuus
  2. Kemikaalien ja kulutuksen kestävyys
  3. Puhtaanapito
  4. Hankaussähkön hallinta

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön