Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Millaisia ovat vaativien teollisuuskohteiden pinnoiteteknologiat?

Artikkelit · Pinta · Teollisuuden pintakäsittelyt · Lattiapinnoitukset

Teolliset ympäristöt laittavat pinnoitteet lujille – jokaisella pinnoiteteknologialla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Lue lisää ja tee oikea valinta!

Epoksipinnoitteet

Kova ja kulutuskestävä epoksi on usein kokonaistaloudellisin pinnoitevaihtoehto teollisuudessa. Epoksi sopii betonin pinnoittamiseen melkein missä vain – käyttökohteesta riippuen voi pinnoitteen paksuus vaihdella 0,5-2,0 mm välillä.

Asennettavuudeltaan epoksi on verrattain helppo ja luotettava, eivätkä olosuhteet yleensä aiheuta ongelmia. Lisäksi epoksia helppo kiihdyttää eli nopeuttaa sen kovettumista. Epoksipinnoite sietää myös jonkin verran asennusalustan epäpuhtauksia, vaikka parasta on toki asentaa se aina täysin puhtaalle alustalle.

Lopullisen lujuuden saavuttamiseen epoksi vaatii noin 7 vuorokautta, mutta käytännössä tilan voi kalustaa tai varustella jo parin päivän päästä pinnoitteen asentamisesta. Erityisen hyvin epoksipinnoite sopii vaikkapa paperitehtaiden tai varastojen lattioihin, sillä se kestää vaivatta trukkiliikenteen.

Epoksipinnoite pähkinänkuoressa

 • Kova ja kulutusta kestävä
 • Hyvä kemikaalien kesto
 • Täyttää esim. ydinvoimaloiden dekontaminointivaatimukset
 • Oivallinen hinta-laatusuhde
 • UV-säteily kellastuttaa pinnoitteen, mutta haitta ainoastaan esteettinen

Polyuretaanipinnoitteet

Markkinoilta löytyy laaja valikoima kovia ja elastisia polyuretaanipinnoitteita teollisuuden tarpeisiin.

Polyuretaanipinnoitteet ovat elastisia ja epoksiin verrattuna huokoisia. Siksi ne kestävät epoksia paremmin iskuja, lämpötilan vaihteluita ja pieniä asennusalustan liikkeitä sekä alustan halkeamia. Toisaalta mitä elastisempi polyuretaanipinnoite on, sitä enemmän siinä on kitkaa ja sitä vaikeampi sitä on pitää puhtaana. Siksi polyuretaani ei sovi kohteisiin, jotka vaativat tinkimätöntä puhtautta.

Haittana polyuretaanissa on UV-säteilyn aiheuttama voimakas kellastuminen. Siksi polyuretaanipinnoitteita ei voi suositella käytettäväksi näkyvissä tiloissa ilman pintamaalausta. Koska pintamaalaus nostaa polyuretaanin hintaa, kallistuu vaaka usein epoksin puoleen. Polyuretaaniset pinnoitteet ovat yleensä mattapintaisia ja vaativia olosuhteiden ja alustan puhtauden suhteen.

Polyuretaanipinnoite pähkinänkuoressa

 • Laaja valikoima kovia ja elastisia pinnoitteita
 • Kestää happoja, mutta ei emäksiä
 • Yleensä mattapintainen
 • UV-säteily kellastuttaa voimakkaasti – pintamaalattava!

Akryylipinnoitteet

Nopeus on usein tärkein syy valita akryylipinnoite, sillä akryyli kuivuu ja kovettuu jo vuorokaudessa. Akryyli on erityisen suosittu pinnoite esimerkiksi ammattikeittiöissä ja muissa kohteissa, joissa tilat on saatava nopeasti takaisin käyttöön pinnoittamisen jälkeen.

Akryylipinnoitteen kemikaalien kestävyys on lähes epoksipinnoitteen tasolla. Muuten sen tekniset ominaisuudet ovat melko samat. Akryyli on kuitenkin hieman epoksia kalliimpaa.

Akryylin suurin haitta on asennuksen aikainen voimakas ja tarttuva haju. Tilan voi alipaineistaa, mutta silti on todennäköistä, ettei viereisissä tiloissa voi tehdä töitä akryylin asentamisen, kuivumisen ja kovettumisen aikana. Kannattaa huomioida, että haju tarttuu myös tiloissa tai läheisyydessä oleviin tuotteisiin.

Tavallisesti akryylipinnoite asennetaan hierrettävänä massana hiekan kanssa, jolloin se on ulkonäöltään sama kuin värihiekkamassan kera asennettu epoksipinnoite.

Akryylipinnoite pähkinänkuoressa

 • Kuivuu ja kovettuu nopeasti
 • Haisee voimakkaasti kuivuessaan, haju myös tarttuu
 • Sopii erityisesti tiloihin, jotka on saatava nopeasti käyttöön

Polymeeribetonilattiat

Polymeeribetoneita käytetään kohteissa, joissa vaaditaan suurinta mahdollista kemikaalirasituksen ja kulutuksen kestävyyttä. Sellaisia ovat esimerkiksi prosessiteollisuus, jossa tuotanto pyörii kellon ympäri sekä elintarviketeollisuus ja sairaalat.

Käytännössä polymeeribetoni valitaan silloin, kun mikään muu pinnoiteteknologia ei kestä. Polymeeribetonia sanotaankin “maailman kovimmaksi lattiaksi”.

Neljäkomponenttisen polymeeribetonin asentaminen haastavaa ja se vaatii erityisosaamista. Esikäsittely – sinkopuhdistus, hionta ja primer –on tehtävä huolella. Reaktiivisuutensa takia polymeeribetoni vaatii myös tartuntaurituksen. Nopean kovettumisen takia isoissa tiloissa tarvitaan myös välisaumat.

Valmis pinta on hygieeninen ja kestää paksuutensa ansiosta jatkuvaa pesua – myös höyryllä! Ulkonäöltään polymeeribetoni on enemmän teollinen kuin esteettinen.

Polymeeribetoni maksaa epoksiin verrattuna moninkertaiseksi – lopullinen hinta riippuu pinnoitteen paksuudesta. Tavallisesti polymeeribetoni on vahvuudeltaan 4-12 mm.

Polymeeribetoni pähkinänkuoressa

 • Suurin mahdollinen kemikaalirasituksen ja kulutuksen kestävyys
 • Asentaminen vaatii erikoisosaamista
 • Huippuhygieeninen
 • Kallein vaihtoehto, mutta elinkaarikustannukset saattavat silti olla muita teknologioita alhaisemmat

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön