Yhteispelillä se sujuu
Kerabitin eri yhtiöt urakoivat Okmeticin uuden, mittavan tehdaslaajennuksen kattorakenteet, elementtiräystäät, julkisivujen metalliverhoukset ja sisätilojen lattiapinnoitukset.
Okmetic on maailman seitsemänneksi suurin puolijohdeteollisuuden piikiekkojen valmistaja. Piikiekoille valmistetaan mikrosiruja, joita käytetään muun muassa älypuhelimissa sekä erilaisissa antureissa ja 5G-laitteiden suotimissa. Piikiekkoja käytetään runsaasti myös autoteollisuudessa, sillä autot ovat muuttumassa yhä enemmän erilaisia elektronisia komponentteja sisältäviksi tietokoneiksi.
Okmetic arvioi puolijohdeteollisuuden maailmanlaajuisten markkinoiden kasvavan edelleen. Yhtiön Vantaan Koivuhaassa sijaitsevan tehtaan yhteyteen onkin vastikään noussut 40 000 neliömetrin kokoinen tehdaslaajennus, jonka myötä tehtaan tuotantokapasiteetti yli kaksinkertaistuu nykytasoon verrattuna.
Kerabitin eri yhtiöt ovat urakoineet uuden tehdaslaajennuksen katon, toteuttaneet sen elementtiräystäät, tehneet metalliverhouksia sen julkisivuihin ja pinnoittaneet osan sen lattioista sisätiloissa.
Yli hehtaari bitumikattoa
Okmeticin uusi tehdaslaajennus on mittava, joten myös kattopinta-alaa on melkoisesti.
– Kattopinta-ala on noin 13 000 neliötä. Projekti oli meille iso, sillä tavanomainen keikka meillä on 1 000 – 1 500 neliötä eli tämä oli moninkertainen. Onhan meillä toki muitakin isoja ja jopa suurempia, mutta kyllä tämä sijoittuu ihan kärkipäähän, Kerabit Katon työmaapäällikkö Matti Mäkinen kertoo.
Okmeticin katon rakenne on kokonaisuutena normaali. Ensin asennettiin kauttaaltaan kuumabitumilla liimattu höyrynsulku, jonka päälle tulivat 200 mm EPS-lämmöneriste, 30 mm villa ja kaksinkertainen VE80:n mukainen kermikate. Aluskermi on kuumabitumilla liimattava Kerabit 3000 U ja pintakermi hitsattava vaaleanharmaa Kerabit 5000 TOP.

– Suurin osa tekemisestä oli aika normihommaa, mutta oli siinä jotain vaikeuskertoimiakin. Katot olivat esimerkiksi monessa tasossa ja osassa oli vähän erilaisia rakenteita, joten katto oli loppujen lopuksi aika monimuotoinen. Samaten kattoa piti tehdä keskellä talvea, mikä aina asettaa omat haasteensa, Matti Mäkinen valottaa.

Okmeticin katto syntyi pääsääntöisesti kahden kolmen työntekijän asennusryhmän voimiin. Kun tekemistä oli enemmän, töihin valjastettiin vielä kolmas ryhmä.
– Kaiken kaikkiaan isoin kunnia kuuluu asentajille. Hehän sen katon tekivät – ja he tekivät sen homman hyvin. Hyvät asentajat ovat onnistumisen edellytys, Matti Mäkinen kiittelee.
Elementtiräystäiden asennus sujui ripeästi
Okmeticin räystäät toteutettiin valtaosin RipRap-räystäselementeillä, joiden asentaminen hoituu nimensä veroisesti erittäin ripeästi.
Kuten todettu, Okmeticin katto on suuri, joten myös räystäselementtejä tarvittiin melkoinen määrä.
– Okmetic on metrimääräisesti yksi isoimpia kohteita, joita meillä on ollut – puhutaan lähes 700 metristä. Urakka tehtiin lohkoittain, sillä yhteen menoon emme päässeet tekemään kaikkea. Sovitimme meidän tekemisemme yhteen Kerabit Katon asentajien ja SRV:n mestareiden kanssa. Kaikkea tavaraa ei myöskään tilattu yhdellä kertaa työmaalle, vaan materiaalit tuotiin aina yhtä lohkoa varten. Yhdessä lohkossa sai tehtyä noin sata metriä valmista kerrallaan, Kerabit Julkisivujen työnjohtaja Timo Kakkonen muistelee.
Työmaalla oli käytössä myös RipRap-turvakaiteet, jotka osaltaan sujuvoittivat urakkaa, sillä ne asennetaan turvallisesti ja aikaa säästäen rakennuskohteen katolla. Koko järjestelmän asentaminen, purkaminen ja siirtäminen uuteen kohteeseen käy vaivattomasti ja nopeasti.

– RipRapin kanssa toimiminen on kyllä paljon helpompaa. Ensinnäkin koska niiden asentaminen on niin nopeata. Toinen merkittävä etu on työmaan siisteys. Jos räystäät ja turvakaiteet tehtäisiin puusta, joka paikka olisi täynnä sahanpurua ja erilaista palikkaa. Sitä paitsi kaikki puinen kaidemateriaali olisi purkamisen jälkeen hävikkiä, jota tuollaisessa isossa kohteessa tulisi kilometritolkulla, Matti Mäkinen pohdiskelee.
Vaativat metallijulkisivut edellyttivät ammattitaitoa
Okmeticin julkisivut ovat pääsääntöisesti PVP-pintaa, jonka teki toinen urakoitsija. Kerabit Julkisivut puolestaan teki lukuisat vankkaa osaamista edellyttävät täydentävät rakenteet ja yksityiskohdat.
– Teimme pääosin kolmemillisestä corten-teräksestä julkisivuverhouksia muun muassa pääsisäänkäynnin seinä- ja pilariverhouksiin. Parvekkeet tehtiin perforoidusta corten-levystä, kun taas roskakatoksessa käytettiin corten-verkkolevyä, Kerabit Julkisivujen työmaapäällikkö Pavel Smorodin luettelee.
– Cortenin lisäksi meni myös polttomaalattua alumiinilevyä otsarakenteisiin, alakattoihin ja katoksien alaosiin. Yhdellä julkisivulla on myös massiivinen 20 metriä korkea ikkuna, jonka pielet teimme punaisin koteloverhouksin polttomaalatusta alumiinista, Pavel Smorodin jatkaa.

Metallijulkisivujen tekeminen on mittatarkkaa työtä, joka vaatii osaamista.
– Materiaaliahan ei työstetty lainkaan paikan päällä. Työmaalla otettiin vain tarkat mitat, ja levyt tehtiin asennusvalmiiksi tehtaallamme. Erilaisia pieniä kokonaisuuksia oli paljon, ja ne toteutettiin erikoismateriaaleilla, joten mittaukset ja työstöt olivat tarkkaa puuhaa, Pavel Smorodin kuvailee.
– Katselmointia oli paljon, sillä aina ei ole itsestään selvää, kuinka suuria levyjä saa minnekin. Töiden edetessä esittelimme arkkitehdille mallien kautta, millaisia levyjä voi käyttää ja mihin tulevat saumat, jotka vaikuttavat ulkonäköön. Teimme ehdotukset, katselmoimme ja arkkitehti hyväksyi kaikki mallit aika lailla sitä mukaa.

Kestävät ja toimivat lattiapinnoitukset tilojen vaatimusten mukaan
Kerabit Pinta urakoi Okmeticin uuden tehdasrakennuksen sisätilojen lattiapinnat eli yhteensä noin 40 000 neliömetriä. Pinnoitteina käytettiin tilasta riippuen epoksia, elastomeeriä, hiertoepoksia, akryylibetonia, epoksimaalia, ESD-epoksia, polymeeribetonia ja ESD-polymeeribetonia.
– Okmeticille tuli paljon hiertoepoksipintoja, jotka on helppo pitää puhtaana. Osassa tiloja kemikaalinkestävyys oli tärkeää, joten niihin tehtiin polymeeribetonipinnoite. Konehuoneissa käytettiin elastomeeriä, sillä se joustaa, joten pinta ei mene rikki, vaikka sen alla oleva betoni halkeaisi, Kerabit Pinnan työnjohtaja Aki Kajander selostaa.

Aki Kajander kertoo, että Okmeticin lattiapinnoitukset olivat vaativa, mutta erittäin palkitseva projekti.
– Vaativa se oli ennen kaikkea koon puolesta. Välillä tehtiin parikin tuhatta neliötä viikossa eri puolilla taloa, joten siinä sai järjestellä aika tavalla, että työt sujuivat kitkatta. Mielenkiintoinen kohde oli erikoispinnoitteiden takia, erityisesti ESD-polymeeribetonin osalta. Siinä on aika monta työvaihetta, että massaa saa tehtyä.

Poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä
Kun Kerabitin väeltä kysyy, mikä urakassa oli parasta, vastaus tulee kuin yhdestä suusta: sujuva yhteistyö.
Kiitosta keräsi ensinnäkin yhteistyö eri Kerabit-yhtiöiden kesken.
– Yhteisurakasta oli hyötyä. Kommunikointi oli helpompaa, kun oli tutut työnjohtajat ja tuttuja työntekijöitä, jolloin työvaiheiden yhteensovittaminen sujui paremmin. Yhteensovittaminen on nimittäin erittäin tärkeää, etteivät kenenkään työt turhaan viivästy, Timo Kakkonen toteaa.
Erityisen paljon kehuja saavat pääurakoitsija SRV:n kollegat.
– Yhteistyö SRV:n kanssa oli mallikelpoista. Heillä oli tosi hyvät mestarit, joiden kanssa oli tosi helppo tehdä töitä, Matti Mäkinen muistelee.
Sujuva yhteistyö kaikkien osapuolten kesken lienee merkittävin tekijä projektille, joka oli erittäin onnistunut sekä prosessin että lopputuloksen osalta.
– Urakka meni tosi hyvin. Asiakas oli erittäin tyytyväinen, ja yhteistyö oli ihan moitteetonta. Kun pystytään aikatauluissa ja kustannusraameissa ja työt valmistuvat ilman virheitä ja puutteita, urakan vastaanotot ja taloudelliset loppuselvitykset hoituvat helposti, Pavel Smorodin tuumailee.
– Voin vain sanoa, että menisivätpä kaikki projektit näin, Aki Kajander summaa.