Referenssit |
Katto · Aurinkosähkö

Juhani Haavisto Oy

Kun kiinteistöön asennetaan aurinkovoimala, on erittäin järkevää varmistaa, että paneeleiden alle jäävä katto on kunnossa.

Sijainti
Kotka
Rakennuttaja/tilaaja
Juhani Haavisto Oy
Valmistumisvuosi
2021
Neliömäärä
3000

Konepajan katto saneerattiin aurinkovoimalaa varten

Kun kiinteistöön asennetaan aurinkovoimala, on erittäin järkevää varmistaa, että paneeleiden alle jäävä katto on kunnossa. Näin toimittiin konepaja Juhani Haavisto Oy:ssä, jonka teollisuusrakennuksen bitumikatto saneerattiin huolella, ennen kuin sen päälle asennettiin aurinkovoimala.

Juhani Haavisto Oy on Kotkan Mussalossa sijaitseva vuonna 1987 toimintansa aloittanut tilauskonepaja, jossa valmistetaan noin 90 ammattilaisen voimin teknologiateollisuudelle keskiraskaita komponentteja, kone- ja laitekokonaisuuksia sekä muita vaativia tuotteita.

Haaviston konepajalla toteutettiin vastikään kattosaneeraus- ja aurinkovoimalaurakka, jonka Kerabit Katto ja Kerabit Aurinkosähkö toteuttivat yhteisvoimin.

– Meidän yhteistyömme Haaviston kanssa alkoi, kun heidän halliinsa rakennettiin uusi laajennusosa, johon me teimme katon. Homma jatkui siitä noin vuoden kuluttua vanhan osan kattosaneerauksella,  kun koko rakennuksen katolle oltiin toteuttamassa mittavaa aurinkovoimalaa, Kerabit Katon aluepäällikkö Ilpo Nietula muistelee.

Neljännes sähköstä auringosta

J. Haavisto Oy on raskaan sarjan konepaja, joten se kuluttaa huomattavan määrän energiaa. Teollisuusrakennuksen katolle hankittiinkin aurinkovoimala, joka mitoitettiin tuottamaan merkittävä osa konepajan tarvitsemasta sähköstä.

Saneeraus vanha kate säästäen

Vanhan osan katto oli edelleen verrattain hyvässä kunnossa, mutta se oli joitakin vuosikymmeniä vanha, joten käyttöiän loppu alkoi jo häämöttää.

– Haaviston porukka halusi, että katto päivitetään ennen paneeleiden asentamista, jottei tarvitse miettiä, pitääkö se vettä vai ei. Se oli järkevä päätös, sillä paneeleita ei kannata asentaa heikkokuntoiselle katolle. Paneelien alta on vaikea paikallistaa vuotoja, ja vuotokohtien korjaaminen on hankalaa. Pahimmassa tapauksessa paneelit jouduttaisiin purkamaan korjaustöiden tieltä, Ilpo Nietula pohtii.

Kattosaneeraus toteutettiin säilyttämällä vanha kate, jonka päälle asennettiin aluskermi ja pintakermi. Koko saneerattavan alueen pinta-ala oli varsin mittava, noin 3 000 m2.

Aurinkovoimalan toteutti Kerabit Aurinkosähkö, ja se koostuu 894 aurinkopaneelista, jotka on asennettu kahteen ilmansuuntaan sähköntuoton vuorokausivaihtelujen tasaamiseksi. Voimalan kilowattipiikkiteho on 335 kWp, ja sen laskennallinen vuosituotto on 270 MWh.

– Meidän pitäisi nyt pystyä tuottamaan aurinkovoimalla noin neljännes meidän vuotuisesta sähköntarpeestamme, joten säästöt sähkökuluissa tulevat olemaan sievoiset. Kyse on tosiaan vuositavoitteesta, sillä tuotto vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Marraskuun pimeydessä ei sähköä synny, mutta vastaavasti kevään ja kesän aurinkoisina päivinä käytännössä lähes 100 % keskellä päivää käyttämästämme sähköstä tulee aurinkovoimalan kautta, Juhani Haavisto Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Haavisto kertoo.

Riskitön kiinnitys ilman läpivientejä

Aurinkovoimalan asennukseen liittyi merkittävä Kerabitin tarjoama tuote-etu eli painokivetön kiinnitysmekaniikka, joka sopii erityisesti bitumikatoille.

– Aurinkosähköjärjestelmämme tuli katolle, jossa on bitumikerminen vesikate. Systeemin kiinnitys tapahtui bitumikatteeseen integroiduilla laippakiinnikkeillä, eli siellä ei ole mitään irrallisia ja raskaita painoja, jotka rasittaisivat kattoa. Järjestelmä ja asennustapa ovat sellaiset, ettei vesikattoon tullut lainkaan riskialttiita läpikiinnityksiä. Riskitön asennus vakuutti valintavaiheessa, ja olen edelleen sitä mieltä, että konstruktio on hyvä, Jarkko Haavisto toteaa.

Jouheva urakka

Sekä katon saneeraus että aurinkovoimalan asennus sujuivat täysin suunnitelmien mukaan ja kitkatta.

– Me teimme ensin katon valmiiksi. Vaikka katto oli aika iso, se oli suhteellisen ripeä urakka. Me ennätimme tehdä sen hyvin valmiiksi asti pellityksineen kaikkineen, ennen kuin Kerabit Aurinkosähkön porukka tuli asentamaan paneelien kiinnikkeet ja itse voimalan, Ilpo Nietula toteaa.

Konepajan keskeytymättömän toiminnan tähden oli oleellista, ettei kumpikaan osaurakoista aiheuttanut häiriöitä konepajan päivittäiseen työhön ja että työt sujuvat kaikin puolin mallikkaasti ja laadukkaasti.

– Työ ei haitannut normaalitoimintaa lainkaan. Erityisen ilahduttavaa oli, että he lähtivät rakentamaan sitä kuin itselleen tekisivät. Siten siitä tuli kerralla hyvä. Porukat hoitivat oman osuutensa oma-aloitteisesti ja kaikesta tekemisestä näki, että heillä on homma hanskassa. Töissä oli erittäin jämptejä kavereita, jotka hoitivat homman viimeisen päälle, omien jälkiensä siivousta myöten, Jarkko Haavisto kuittaa.

Vanhan hyväkuntoisen katteen päälle asennettiin aluskermi Kerabit 3300 UTL sekä pintakermi Kerabit 5000 Top. Lisäksi alaräystäille asennettiin uudet tippapellit sekä pellitettiin päätyräystäät ja savunpoistoluukut.

| J. Haavisto Oy:n teollisuusrakennuksen bitumikatto saneerattiin ennen aurinkosähköjärjestelmän asentamista. Aurinkovoimala tuottaa aurinkoisina päivinä käytännössä kaiken konepajassa käytettävän sähkön.

Kuvagalleria

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Aurinkosähkö

Suunnittelemme ja asennamme laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät, sähköautojen latauspisteet sekä akkuratkaisut energian varastointiin yrityksille, taloyhtiöille, maatiloille ja omakotitaloihin.

Tutustu palveluun

Bitumikatot

Bitumikermikatot kuuluvat erityisosaamisalueeseemme, ja palveluvalikoimamme kattaa kaikki rakennetyypit ja kattokaltevuudet.

Tutustu palveluun