Referenssit |
Katto

As Oy Nummelan Väinämöisentie 5

Asunto Oy Nummelan Väinämöisentie 5:n katto saneerattiin, ennen kuin sinne asennettiin energiatehokkuutta merkittävästi parantava aurinkovoimala. Urakoiden niputtaminen oli fiksu ratkaisu.

Sijainti
Nummela, Vihti
Rakennuttaja/tilaaja
As Oy Nummelan Väinämöisentie 5
Valmistumisvuosi
2020
Neliömäärä
1450

Aurinkovoimala tuottaa energiaa saneeratulla katolla Nummelassa

Asunto Oy Nummelan Väinämöisentie 5:n katto saneerattiin, ennen kuin sinne asennettiin energiatehokkuutta merkittävästi parantava aurinkovoimala. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Järvinen toteaa, että urakoiden niputtaminen oli fiksu ratkaisu.

Asunto Oy Nummelan Väinämöisentie 5:een kuuluu kaksi vuonna 1976 käyttöön otettua kerrostaloa. Kummassakin talossa on kolme kerrosta ja kolme rappua, ja rakennuksissa on tätä nykyä yhteensä 66 asuntoa.

Energiatehokkuuden kasvattaminen ykkösasia

Yhtiö on Länsi-Uudenmaan edistyksellisimpiä taloyhtiöitä energiatehokkuuteen liittyvien asioiden suhteen.

– Jotakin kertoo se, että yleensä saman ikäisten kiinteistöjen energiatodistukset ovat yleensä F- tai G-luokkaa. Meidän energiatodistus on D-luokkaa ja on ihan C:n rajalla. Se on aivan huippu, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Järvinen toteaa.

Energiatehokkuutta on vuosien mittaan parannettu määrätietoisesti. Ensi alkuun taloyhtiöön hankittiin ilmanvaihtokoneet lämmön talteenotolla, ilmalämpöpumput ja kuumavesisäiliöt, joihin tehdään lämmintä vettä ilmalämpöpumpulla.

– Kun aloimme näiden jälkeen miettiä, mistä saisimme vielä lisää energiaa, aurinkopaneelit tulivat mukaan kuvaan, Martti Järvinen muistelee.

Netotusperiaate kasvattaa aurinkosähkön kannattavuutta

Aurinkoenergian vetovoimaa kasvatti niin sanottu netotusperiaate tai hyvityslaskenta, joka oli tuolloin valmistelussa ja jota koskeva lainsäädäntömuutos astui voimaan vuoden 2021 alussa. Aiemmin taloyhtiö oli voinut hyödyntää aurinkosähköä vain kiinteistösähkön kulutuksessa, ja käyttämättä jäänyt sähkö myytiin sähköverkkoon. Muutoksen myötä kiinteistösähköliittymän kulutuksesta jäävä osuus jaetaan ensin asukkaiden sähkönkulutukseen asuinneliöiden suhteessa, minkä jälkeen loppusähkö myydään sähköverkkoon. Netotusperiaate mahdollistaa aurinkovoimalan mitoittamisen selvästi suuremmaksi ilman, että sähköverkkoon myytävän aurinkosähkön osuus kasvaa, minkä ansiosta aurinkosähköjärjestelmän taloudellinen merkittävyys kasvaa ja kannattavuus paranee.

Väinämöisentie 5:ssä otettiin huomioon tuloillaan oleva netotusperiaate, kun tulevan aurinkovoimalan kapasiteettia alettiin miettiä.

– Perehdyttyämme asiaan päätimme ottaa perusperiaatteeksi, että asennetaan niin iso voimala kuin katolle vain mahtuu. Näin voisimme tuottaa omaan käyttöön mahdollisimman paljon ja myydä takaisin sähköpörssiin mahdollisimman vähän. Jokainen itse tuotettu kilowattitunti merkitsee kuitenkin selvää säästöä asukkaille, kun sitä ei tarvitse ostaa markkinoilta. Ostettaessahan hinta voi tämän vuoden loppuun mennessä siirtomaksuineen ja veroineen sun muineen olla vaikkapa 0,5 € kWh, Martti Järvinen ynnäilee.

Netotusperiaate on tehnyt aurinkopaneeleista houkuttelevan investoinnin myös takaisinmaksuajan näkökulmasta.

– Monissa vanhoissa aurinkopaneelien laskuesimerkeissä takaisinmaksuajaksi laskeskellaan 10 tai 12 vuotta, mutta kyllä se meillä on niinkin lyhyt kuin kolme vuotta koska emme maksa omasta tuotannosta siirtomaksuja emmekä veroja.

Aurinkopaneelit kannattaa asentaa saneeratulle katolle

Kun katolle asennetaan aurinkopaneelit, kannattaa varmistaa, että katon käyttöikä on yhtä pitkä kuin paneelien. Rahaa menee hukkaan jos voimalan rakentaa vanhan, käyttöikänsä loppua lähestyvän katon päälle. Kun vanha katto sitten aikanaan saneerataan, pitää aurinkovoimalakin purkaa uuden tieltä pois.

Myös Väinämöisentiellä päätettiin aurinkopaneeliurakan yhteydessä saneerata katto, jotta kokonaisuus saataisiin kerralla kuntoon.

– Katot on kerran uusittu, mutta ne olivat  jo niin lähellä uusimisikää, ettei ollut mitään järkeä panna sinne paneeleita ennen kuin katto pantaisiin taas kuntoon. Siinä samassa saataisiin katto päivitettyä ajan tasalle esimerkiksi viistosuojin ja vähän paremmin kaadoin , Martti Järvinen pohdiskelee.

Yhdistetty urakka sujui mallikkaasti

Väinämöisentien aurinkovoimalan toimitti Kerabit Katon kanssa samaan konserniin kuuluva Kerabit Aurinkosähkö.  Aurinkovoimalan yhteydessä asennettiin myös yhteisprojektina 6 kpl sähköautojen latauspisteitä. Kerabit Aurinosähkön valintaan oli kaksi painavaa syytä.

– Kerabit Aurinkosähkö pystyi ensinnäkin takaamaan, että paneelit kiinnitetään systeemillä, joka ei vaurioita kattoa eikä vuotoriskejä synny.

– Toinen merkittävä tekijä oli lämmitysjärjestelmän kokonaisoptimointi, joka oli lähtökohtainen vaatimuksemme ja jonka he pystyivät tarjoamaan. Energiaratkaisumme koostuu monesta osasta, ja meille oli olennaista, että kaikki eri ratkaisut muodostavat saumattomasti toimivan kokonaisuuden, Martti Järvinen lisää.

Kun aurinkopaneelien toimittaja oli valittu, yhteistyö Kerabit Katon kanssa oli luonteva jatkumo.

– Ensinnäkin Kerabit Katto teki hyvä tarjouksen, joka oli selkeästi jäsennelty. Tekniikan hallitsee monikin toimittaja, mutta me halusimme ennen kaikkea, että kokonaisprojekti sujuu kitkatta eikä taloyhtiölle ja sen asukkaille tule häiriöitä.

Martti Järvisen mukaan odotukset toteutuivat. Työt sujuivat suunnitellussa tahdissa, kaikki paikat pysyivät siisteinä ja urakasta aiheutuneet haitat olivat hyvin vähäiset. Samaten useammasta urakasta koostuva projektikokonaisuus pysyi hyvin hallinnassa: viikoittaiset katsaukset pidettiin ajallaan ja kaikki toimenpiteet dokumentoitiin sovitusti, minkä ansiosta projektin valvojan oli vaivatonta seurata urakoiden edistymistä.

– Pitää myös muistaa, että kaikkein edullisin projekti on loppujen lopuksi sellainen, joka sujuu ilman turhia häiriöitä, Martti Järvinen toteaa.

Energiatehokkuuden parantaminen jatkuu

Väinämöisentiellä energiatehokkuuden parantaminen on jatkuva prosessi. Seuraavaksi suunnitteilla on lämmön talteenotto lämpimästä jätevedestä. Samaten yhtiön toisenkin talon katolle tullaan asentamaan aurinkopaneelit heti, kun se on järkevää taloudenpidon kokonaisuuden kannalta.

Martti Järvinen kannustaa kaikkia taloyhtiöitä energiatehokkuuden parantamistalkoisiin ja toimii mielellään myös mannekiinina.

– Meillä on ollut koko ajan perusperiaatteena päästä eroon energian markkinahinnoista ja siihen kannustan myös muita taloyhtiöitä. Energian hintahan tuskin tulee laskemaan tulevaisuudessa. Saa soittaa ja saa tulla tutustumaan meillä toteutettuihin ratkaisuihin ja kuuntelemaan, miten projektit ovat menneet ja ennen kaikkea, miten niiden avulla ollaan saatu kasvatettua energiatehokkuutta ja karsittua kustannuksia, Martti Järvinen summaa.

Vanhat vedeneristeet purettiin, asennettiin uusi OSB 15 mm puualusta ja sen päälle kaksinkertainen kumibitumikermieristys (VE80). Räystäiden ja piippujen pellitykset uusittiin sekä lisättiin kattopollarit, jotta kattojen huoltotyöt onnistuvat turvallisesti.

Kattoremonttiin niputettiin aurinkoenergiaratkaisu: konserniimme kuuluva Kerabit Aurinkösähkö toimitti kohteeseen noin 40 kWp:n aurinkovoimalan sekä kuusi kappaletta sähköautojen latauspisteitä.

Kuvagalleria

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Bitumikatot

Bitumikermikatot kuuluvat erityisosaamisalueeseemme, ja palveluvalikoimamme kattaa kaikki rakennetyypit ja kattokaltevuudet.

Tutustu palveluun

Aurinkovoimalat

Kiinteistön ja erityisesti katon kannalta voimalan tärkein komponentti on oikein suunniteltu ja asennettua kattomekaniikka.

Tutustu palveluun