Tekijät esiin |
Katto

Marjo Suominen, Kerabit Katto

“Palkitsevinta on työmaatyöskentely oman tiimin kanssa”

Tapaamme Marjo Suomisen, työmaapäällikön Kerabit Katolta: “Palkitsevinta on työmaatyöskentely oman tiimin kanssa”

Marjo hoitaa kaikki Kerabit Katon Jyväskylän alueen työmaat sekä osan myös Tampereen alueen työmaista. Kun Marjolta kysyy, että mitä se työmaiden hoito tarkoittaa, niin tulee pitkä lista vaikka tiivistetäänkin.

– Työmaan hoito alkaa sillä, että käydään tilaajan kanssa sopimassa aloitukseen liittyvät asiat ja katsastetaan työkohde, että onko niin sanotusti mestat kunnossa aloitusta varten, Marjo kertoo. Kohde pitää vastaanottokatselmoida, että työt voidaan aloittaa sovitusti ja kaikki on kunnossa eli edeltävät urakkavaiheet tehty ajallaan ja hyvälaatuisesti. Uudiskohteessa pääsemme helpommalla paperitöiden suhteen, koska toimimme aliurakoitsijana. Katto/pihasaneerauskohteessa toimimme pääurakoitsijana ja silloin tehtäviini kuuluu urakkaan liittyvien paperitöiden hoito, mm. työmaa-, laatu- turvallisuus- ja ympäristösuunnitelma, lisäksi useampia muita suppeampia suunnitelmia sekä tulityölupa. Kun työmaat alkavat ja etenevät, hoidan työmaalle tarvittavat työntekijät ja materiaalit oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, tiedotan tilaajaa töiden etenemisestä ja käyn keskustelua, jotta työt pääsevät etenemään mahdollisimman häiriöttä. Työmaihin liittyy myös muuta tiedottamista liittyen nostotöihin ja työturvallisuusasioihin. Huolehdin myös työmaiden talouspuolesta, osto- ja myyntilaskuista, lisätöiden laskuttamisesta ja niin edelleen. Kun työmaa on valmis, kokoan siihen liittyvän dokumentaation, esimerkiksi materiaalitiedot ja suoritustasoilmoitukset ja hoidan työmaan luovutuksen tilaajalle.

Työmaiden hoito muodostaa pääosan Marjon tehtävistä, mutta sen lisäksi on paljon muutakin.

– Käyn työmailla keskimäärin kerran viikossa. Sen lisäksi lasken tarjouksia, käyn urakkaneuvotteluita, hoidan mahdollisia reklamaatioita, tilaan työvaatteet asentajille ja pidän huolen, että heillä on ammattipätevyydet voimassa, Marjo listaa. Varmaan jäi jotain vielä listaamattakin.

Onnistuneen lopputuloksen edellytys on ennakointi. Marjon mukaan ikinä ei pysty tarpeeksi ennakoimaan, vaan aina tapahtuu jotain odottamatontakin. Tilaajaan on hyvä olla yhteydessä jo muutama viikko ennen sovittua aloitusajankohtaa, että miltä siinä kohtaa näyttää.

– Luotettavat työntekijät ovat ennakoinnin lisäksi avain onnistumiseen, Marjo jatkaa. Minulla on niin hyvä porukka: asentajat ovat ammattitaitoisia, tuntevat ammattiylpeyttä työstään ja ovat vastuuntuntoisia. Tämä ilmenee esimerkiksi niin, että jos mestat eivät olekaan työkunnossa niin saan siitä ilmoituksen eikä töitä aloiteta ennen kuin asia on hoidettu kuntoon.

– Palkitsevinta työssäni on se, kun tehdään omalla porukalla duunia työmaalla, Marjo hymyilee. Työn lisäksi työmaalla saa toisinaan nauttia erinomaisen kauniista auringonnousuista tai toholla lämmitetyistä voileivistä, tulitöitä kun ei voi jättää valvomatta 😊