Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Viisi hyvää syytä hyödyntää kylmiä kattoelementtejä

Artikkelit · Katto · Elementtikatot

Mittatarkat, tehdasoloissa valmistetut kylmät kattoelementit ovat vertaansa vailla oleva ratkaisu uudisrakennuksen katon toteuttamiseksi. Kattoelementit tarjoavat ainakin viisi lyömätöntä etua perinteiseen ristikkorakenteiseen kattoon verrattuna.

Kylmät kattoelementit ovat kevytrakenteisia puurunkoisia elementtejä, jotka valmistetaan mittojen mukaan asennusvalmiiksi tehtaalla. Elementit valmistetaan LVL-kertopuusta, mikä mahdollistaa jopa 3–5 metrin jännevälin tukiseinäelementtien välillä.

Kylmät kattoelementit sopivat parhaiten betonirunkoisiin kerrostaloihin, mutta niitä voidaan käyttää myös CLT- tai puurunkoisissa kerrostaloissa. Kylmät kattoelementit ovat omiaan myös suuriin julkisiin hankkeisiin, ja ne soveltuvat hyvin myös monimuotoisiin kattoihin.

Kylmien kattoelementtien käytöstä koituu ainakin viisi ohittamatonta etua perinteiseen ristikkokattoon verrattuna.

1. Nopea asennus

Suurin elementtirakentamisella saavutettava hyöty on rakennusprojektin nopeutuminen. Elementtejä hyödyntämällä saadaan päivässä tehtyä 100 m2 valmista kattoa eli kohde saadaan suojattua säältä erittäin nopeasti.

Aikaa elementtikaton asennukseen kuluu vain noin 25 % ristikkorakenteisen katon toteutukseen verrattuna: esimerkiksi 500-neliöinen kerrostalon katto valmistuu viidessä päivässä, kun taas vastaavan kokoisen ristikkorakenteisen katon tekeminen kestää helposti nelisen viikkoa.

Nopea kattourakka lyhentää hankkeen läpimenoaikaa, kun puhutaan viikkojen sijasta päivistä. Huomioitavaa on myös se, että elementeissä on räystäät valmiina, minkä ansiosta voidaan minimoida nostintyön määrä.

2. Erillistä sääsuojaa ei tarvita

Kylmillä kattoelementeillä toteutettavaa kohdetta ei tarvitse erikseen suojata säältä. Puisissa kattoelementeissä on aluskermi valmiina, joten niillä saadaan vedenpitävä katto rakennuksen suojaksi heti, kun ne on asennettu ja aluskermit on saumattu. Urakan muut työvaiheet rakennuksen sisällä voidaan aloittaa aikaisemmin, ja kustannushyödyt ovat merkittävät, kun erillistä sääsuojaa ei tarvita.

Kattoelementit toimivat siis itsessään sääsuojana, ja ne asennetaan nopeammin kuin mitä erillisen sääsuojan tekeminen kestää. Kosteudenhallinta helpottuu, kun aika, jonka rakennus on alttiina vesisateelle ja tarvitaan väliaikaista sadevesien ohjausta, lyhenee.

Sekä katto- että tukiseinäelementit suojataan huolellisesti muoveilla sekä kuljetuksen että asennuksen ajaksi, joten puuosat eivät joudu missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle.

Teemme jokaiselle kohteelle kosteudenhallintasuunnitelman, jolla taataan, että väliaikainen sadevesien johdattaminen pois rakennuksesta onnistuu yhtä hyvin kuin sääsuojaa käytettäessä. Kosteudenhallinta suunnitellaan huolellisesti RALA ry:n Kuivaketju10-toimintamallia noudattaen. Suunnitelma tehdään yhdessä pääurakoitsijan kanssa, jotta kohteen erityispiirteet saadaan otettua huomioon.

3. Työturvallisuus paranee

Kattoelementtien hyödyntäminen pienentää työturvallisuusriskien määrää. Kun elementit tehdään asennusvalmiiksi tehtaalla, työmaalla tehtävän työn määrä pystytään minimoimaan, ja vaarallinen kattotyö jää lyhytaikaiseksi.

Elementeissä on aluskermien lisäksi valmiina myös räystäät, joten niitä ei tarvitse mennä erikseen tekemään. Samaten kattoelementteihin saadaan kiinnitettyä myös turvakaiteet jo maan tasalla.

4. Enemmän tilaa yläpohjaan

Elementtikaton tarjoaman tilan määrä on lyömätön perinteiseen ristikkokattoon verrattuna. Elementtikatossa tukiseinälinjat ovat yleensä noin kolmen, tai jopa viiden metrin jaolla. Ristikkorakenteisessa katossa ristikoiden väli on 90 cm, joten saavutettu tilahyöty on merkittävä.

Kattoelementeillä toteutetun katon yläpohjaan jää reilusti tilaa putkivedoille ja muulle tekniikalle. Yläpohjaan voi tehdä myös iv-konehuoneen joko puuelementti- tai betonirakenteisena.

Väljissä tiloissa on mukavampaa, ergonomisempaa ja turvallisempaa tehdä töitä. Samaten huolto- ja tarkastustyöt onnistuvat tulevaisuudessa ketterämmin selkeän ja tilavan rakenteen ansiosta.

5. Mittatarkkaa laatua ja valmiit suunnitelmat

Puuelementtirakentaminen on nykyaikainen ja toimiva rakennustapa, jolla saadaan tehtyä laadukkaita, mittatarkkoja, keveitä ja lujia kattoja. Laadun varmistaminen on helpompaa hallituissa tehdasoloissa, eikä elementteihin pääse kosteutta, kun ne valmistetaan sisätiloissa.

Kun elementit tehdään tehtaalla, pystytään myös optimoimaan käytettävien materiaalien määrä mahdollisimman vähäiseksi. Samoin työmaalla syntyvän jätteen määrä pienenee.

Kerabitilla kattoelementtitoimituksiin sisältyy aina suunnittelu, mikä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Suunnitelma nivoutuu saumattomasti yhteen muiden suunnitelmien kanssa, sillä se hyväksytetään aina pääsuunnittelijalla ennen tuotannon aloittamista.

Tutustu referensseihin

Kerabit Katto on toteuttanut lukuisia kattoja kylmistä kattoelementeistä moniin erityyppisiin kohteisiin. Esimerkkinä voi mainita muun muassa Kilon koulun Espoossa, Sorrilan koulun Valkeakoskella ja As Oy Joensuun Kuriirin Joensuussa.

Lataa hyödyllinen opas

Saat syventävän tietopaketin kylmistä kattoelementeistä lataamalla käyttöösi oppaan kylmien kattoelementtien hyödyntämisestä uudisrakentamisessa. Se esittelee kattoelementtien rakenteen, niiden käyttökohteet sekä elementtien käytöstä koituvat hyödyt. Oppaassa käsitellään myös elementtien asennus vaihe vaiheelta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön