Referenssit |
Katto · Kattoelementit

As Oy Joensuun Kuriiri

YIT päätyi toteuttamaan Joensuun Kuriirin katon kylmistä kattoelementeistä, sillä ne ratkaisivat merkittävän resurssiongelman. Myös tontin ahtaus ja asennuksen nopeus puolsivat elementtien käyttöä.

Sijainti
Joensuu
Rakennuttaja/tilaaja
YIT
Valmistumisvuosi
2022
Neliömäärä
520

Joensuun Kuriiri sai kruunukseen elementtikaton

YIT päätyi toteuttamaan Joensuun Kuriirin katon kylmistä kattoelementeistä, sillä ne ratkaisivat merkittävän resurssiongelman. Myös tontin ahtaus ja asennuksen nopeus puolsivat elementtien käyttöä.

Joensuun Kuriiri on 53 asunnon 6-kerroksinen kerrostalo, jota rakennetaan parhaillaan keskeiselle paikalle Joensuun keskustaan. Samalla tontilla sijaitsee myös Joensuun Pankkiiri, jonka kodit on jo luovutettu uusille asukkailleen.

Joensuun Kuriiri valmistuu vuonna 2023, mutta se on jo saanut suojakseen katon, jonka Kerabit Katto toteutti kylmistä kattoelementeistä. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan katto oli tarkoitus tehdä perinteiseen tapaan ristikkorakenteisena, mutta huolellisen pohdinnan jälkeen päädyttiin hyödyntämään kylmiä kattoelementtejä – useastakin syystä.

Kylmät kattoelementit helpottavat työtä ahtailla rakennustyömailla ja pienentävät työtapaturmien riskiä

Kylmien kattoelementtien hyödyntämiseen kannusti myös rakennustyömaan ahtaus. Samalla tontilla sijaitsee nimittäin jo valmistunut kerrostalo asukkaineen.

Kylmät kattoelementit ratkaisevat pullonkaulaongelman

Kylmät kattoelementit ratkaisivat ensinnäkin pulman, joka lienee tuttu monilla rakennustyömailla.

– Kylmät kattoelementit ovat varsin hyvä tapa välttää pullonkaulaongelma, joka tulee vastaan tehtäessä harjakattoja perinteisellä ristikkorakenteella. Kun olisimme saaneet Kuriirin betonirungon ylös, olisi kaikki kirvesmiehemme pitänyt valjastaa 4–6 viikoksi  tekemään kattorakenteita. Samaan aikaan kirvesmiehiä olisi kuitenkin tarvittu jo rakentamaan väliseiniä alemmissa kerroksissa, jotta talo rakentuisi järkevästi. Valmiiden kattoelementtien ansiosta tämä haaste voitiin selättää, Kuriirin rakentamisesta vastaava YIT:n työpäällikkö Jani Leppänen perustelee.

– Olimme onneksi varhain liikkeellä, ja meillä oli hyvin aikaa tehdä laskelmat, mitä katto maksaa itse tehtynä ja paljonko siihen menee aikaa. Laskelmiin perustuen ennätimme hyvin pyytää tarjoukset kylmistä kattoelementeistä ja vertailla eri vaihtoehtojen kustannuksia ja toteutusaikaa. Puhtaiden lukujen perusteella elementoitu katto osoittautui hieman kalliimmaksi, mutta toisaalta puntarissa painoivat resurssihaaste ja siitä aiheutuvat välilliset kustannukset. Lisäksi totesimme, että kylmien kattoelementtien käytöstä koituisi muitakin hyötyjä, joten päädyimme käyttämään niitä, Jani Leppänen jatkaa.

Kattotoimitukseen sisällytettiin myös savunpoistokuilu, joka sekin toteutettiin valmiista elementeistä.

– Kuriirissahan on harjakatto ja vieläpä melko jyrkkä, joten kuilun mitta on aika korkea. Elementtikuilu meni paikalleen aika näppärästi siihen verrattuna, että oltaisiin vielä katon jälkeen lähdetty sitä itse tekemään.

– Nyt ei tarvinnut tehdä maan tasalla mitään, kun katto- ja tukiseinäelementit nostettiin valmiina paikoilleen. Jos olisimme tehneet ristikkorakenteisen katon itse, pihakannen päällä olisi mahtunut rakentamaan korkeintaan yhden lohkon kerrallaan. Päätös kylmistä kattoelementeistä oli siis aika helppo tehdä, kun tilaa ei ollut.

– Tähän liittyy myös työturvallisuusnäkökohtia. Jos olisimme päätyneet sellaiseen vaihtoehtoon, että katto olisi tilanpuutteen vuoksi rakennettu ristikkorakenteisena siellä korkealla, niin se olisi kasvattanut myös työtapaturmien riskiä, Jani Leppänen pohtii.

Työturvallisuudesta puhuttaessa on lisäksi hyvä muistaa, että elementeissä on räystäät valmiina, mikä vähentää korkealla tehtävän työn määrää.

Nopeus on merkittävin etu – eikä kohdetta tarvitse huputtaa

Jani Leppänen pitää kylmistä kattoelementeistä toteutetun katon suurimpana etuna asentamisen nopeutta.

– Normaalisti tämän kokoisessa kohteessa ristikkorakenteisen katon tekeminen kestää neljästä kuuteen viikkoa. Nyt kun käytettiin elementtejä, urakka aloitettiin maanantaina, ja torstaina talon päällä oli vedenpitävä katto. Eihän se toki täysin valmis vielä silloin ollut, mutta rakennus oli joka tapauksessa neljässä päivässä säältä suojassa, vaikka jotain detaljitöitä jäikin vielä tehtäväksi.

Yläpohjan tilan määrä hätkähdyttää

Elementtikaton tarjoaman tilan määrä yläpohjassa on erittäin suuri perinteiseen ristikkokattoon verrattuna. Elementtikatossa tukiseinälinjat ovat yleensä 3–5 metrin jaolla, kun taas ristikkorakenteisessa katossa ristikoiden väli on 90 cm.

– Se jopa vähän yllätti meidät, kuinka paljon tilaa siellä on. Kuriirin kohdalla sillä ei tosin ole niin paljon merkitystä, sillä meillä ei ole siellä IV-konehuonetta eikä kovin paljon muutakaan tekniikkaa. Mutta onhan se ilman muuta etu, että tarvittavat tekniset tilat, laitteet ja tekniikkavedot saa vietyä ullakolle helposti. Kyllä sekin painaa puntarissa, kun tulevien kohteiden kattoratkaisuja mietitään, Jani Leppänen pohdiskelee.

Kiitosta ketteryydestä ja joustavuudesta

Kuriirin katto rakennettiin elementeistä paitsi vauhdikkaasti, myös sujuvasti. Jani Leppänen on tyytyväinen hyvään yhteistyöhön Kerabit Katon kanssa.

– Erityiskiitosta antaisin ketteryydestä ja joustavuudesta. Alkuvaiheesta lähtien Kerabit Katon kanssa pystyi käymään läpi yksityiskohtaisesti, mihin kohtaan haluamme minkäkin puun, jotta meidän seuraava työvaihe olisi helpompi. Siinä on etunsa, että pystyy käymään perusteellisen detaljijumpan ja saamaan omat toiveensa valmiiseen tuotteeseen.

Holvin päälle asennettiin tukiseinäelementit sekä kattoelementit, joissa oli valmiina tehtaalla asennettu aluskermi. Pintakermit asennettiin työmaalla. Toimitukseen sisältyi myös elementtinä toteutettu savunpoistokuilu.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Kattoelementit

Tutustu palveluun

Bitumikatot

Bitumikermikatot kuuluvat erityisosaamisalueeseemme, ja palveluvalikoimamme kattaa kaikki rakennetyypit ja kattokaltevuudet.

Tutustu palveluun

Elementtikatot

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan tehokkaasti ja nopeasti. Toteutamme elementtikattoja sekä kylmistä että lämpimistä kattoelementeistä.

Tutustu palveluun