Referenssit |
Katto

Kilon koulu

Kilon koulun katto toteutettiin kylmillä kattoelementeillä, joiden ansiosta vältyttiin sääsuojan käytöltä – ja saavutettiin monta muutakin hyötyä.

Sijainti
Espoo
Rakennuttaja/tilaaja
YIT
Valmistumisvuosi
2023
Neliömäärä
5500

Kilon koulun katto syntyi vauhdilla kylmillä kattoelementeillä

Kilon koulun katto toteutettiin kylmillä kattoelementeillä, joiden ansiosta vältyttiin sääsuojan käytöltä – ja saavutettiin monta muutakin hyötyä.

Kilon koulu tarjoaa monipuoliset tilat 660 alakoululaiselle ja 160 päiväkotilapselle. Rakennus on monimuotoinen, sillä se koostuu viidestä eri toiminnallisuuksia sisältävästä rakennussiivestä sekä niitä yhdistävästä keskusaulasta ja ruokalasta. Kerabit Katto toteutti Kilon koulun katon kylmillä kattoelementeillä, joiden käytöstä koitui monta etua.

Säältä suojaan ilman huputusta

Kilon koulu -urakan vastaava työnjohtaja Markku Kallioinen YIT:ltä nostaa kylmien kattoelementtien merkittävimmäksi hyödyksi sen, että niitä käytettäessä ei tarvittu erillistä sääsuojaa, kun kattoelementit itsessään toimivat sääsuojana.

– Suurin etu oli ilman muuta se, ettei tarvinnut rakentaa erillistä sääsuojausta rungolle, mikä nopeutti urakkaa ja oli kustannustehokasta. Puisilla kattoelementeillä saadaan vedenpitävä katto rakennuksen suojaksi heti, kun ne on asennettu ja aluskermien saumat liimattu.

– Pitää vielä muistaa, että Kilossa sääsuojan rakentaminen olisi ollut aika haastavaa, sillä jännevälit olivat siellä pitkät ja itse rakennus siipineen niin monimuotoinen, Markku Kallioinen lisää.

Sata neliötä vedenpitävää kattoa päivässä

Elementtikaton asentaminen kävi Kilossakin erittäin ripeästi. Elementtejä hyödyntämällä saatiin päivässä tehtyä noin sata neliötä vedenpitävää kattoa, joten asennus kesti yhteensä vain pari, kolme kuukautta.

– Asennuksiin tuli kyllä yhdessä vaiheessa pieni tauko, kun runko jäi pari viikkoa jälkeen aikataulusta. Ihan yhtenäisesti ei pystytty siis kattoa asentamaan, mutta se ei ollut ylitsepääsemätön ongelma Kerabitille. Kaiken kaikkiaan kattoelementtien asennus oli hyvin nopeaa ja yhdessä päivässä saatiin isoja alueita säältä suojaan. Ristikkorakenteisena kattoon olisi mennyt huomattavasti enemmän aikaa, Markku Kallioinen muistelee.

Kylmillä kattoelementeillä tehtävä katto on erittäin nopea rakentaa – vedenpitävää kattoa syntyy sata neliötä päivässä.
| Kylmillä kattoelementeillä tehtävä katto on erittäin nopea rakentaa – vedenpitävää kattoa syntyy sata neliötä päivässä.

– Jos katto olisi tehty perinteisenä ristikkorakenteena, aikaa olisi mennyt arviolta neljä kertaa pidempään, Kerabit Katon aluepäällikkö Aki Nisumäki säestää.

Enemmän tilaa yläpohjaan

Elementtikaton tarjoaman tilan määrä yläpohjassa on erittäin suuri ristikkokattoon verrattuna. Elementtikatossa tukiseinälinjat ovat usean metrin jaolla, kun taas ristikkorakenteisessa katossa ristikoiden väli on 90 senttiä, joten saavutettu tilahyöty on merkittävä.

– Elementtikaton ullakkotilaan jää reippaasti tilaa ja korkeutta, mikä on selkeä etu. Sinne alle mahtuu hyvin IV-koneet ja muu tekniikka ja siellä on mukavasti tilaa tehdä asennukset, Markku Kallioinen tuumailee.

| Kun katto toteutetaan kylmillä kattoelementeillä, yläpohjaan jää erittäin hyvin tilaa esimerkiksi IV-konehuoneille ja muulle tekniikalle.

Parempaa työturvallisuutta

Kattoelementtien hyödyntäminen pienentää työtapaturmien riskiä. Työmaalla tehtävän työn määrä pystytään minimoimaan ja vaarallinen kattotyö jää lyhytaikaiseksi, kun suurin osa kattoon liittyvistä töistä tehdäänkin hallissa tai maan tasalla.

– Työturvallisuus on meille tärkeätä, ja elementtien hyödyntäminen parantaa sitä. Lisäksi elementeissä on räystäät valmiina eli niitä ei tarvitse mennä erikseen tekemään eikä myöskään tarvitse tehdä telineitä tai hankkia nostimia niitä varten, Markku Kallioinen toteaa.

Kokonaisurakka helpottaa tilaajan elämää

Kerabitin elementtikatot toimitetaan aina kokonaisuutena, joka sisältää kaiken betoniholvista ylöspäin.

– Me tarjoamme kokonaisratkaisun, jolloin tilaajan pitää vain katsoa päältä, että homma hoituu. Aloitamme urakan mitoituksesta ja suunnittelusta. Rakennusvaiheessa asennamme alajuoksut, tukiseinät ja kattoelementit, minkä jälkeen asennamme pintakermit sekä teemme läpiviennit ja kaikki muut kattoon liittyvät työt, Aki Nisumäki kuvailee.

– Onhan se aina meidän etu, kun saadaan yksi tuotealuekokonaisuus, josta aliurakoitsija vastaa kokonaan rakennesuunnittelua myöten, Markku Kallioinen toteaa.

| Kerabit Katto vastasi Kilon koulun elementtikaton toteuttamisesta kokonaisurakkana betoniholvista ylöspäin.

Lopussa kiitos seisoo

Kilon koulun elementtikatto asennuksineen oli kaiken kaikkiaan onnistunut projekti, joka valmistui kaksi kuukautta etuajassa. Se on aina erinomainen saavutus, kun kyse on rakentamisesta.

– Meidän näkökulmasta urakka meni oikein ookoo. Toki oli välillä pieniä takaiskuja, joita tulee aina, kun on kyse noin isosta kohteesta. Mitään isoa ei kuitenkaan ollut ja ihan ylpeitä voimme olla saavutuksestamme – että tällaista rakennusta olemme saaneet olla mukana tekemässä, Aki Nisumäki myhäilee.

– Kilon koulu oli oikein sopivan kokoinen kohde, jota oli mukava rakentaa. Myös koulujen suhteen meidän tavoitteemme on tehdä turvallisia ja terveellisiä rakennuksia käyttäjille, ja mielestäni siinä onnistuttiin hyvin Kilossa. Kokemukset kylmistä kattoelementeistä ovat hyvät, joten olen hyvinkin halukas käyttämään niitä jatkossakin – tai itse asiassa niitä hyödynnetäänkin jo nyt käynnissä olevilla työmailla, Markku Kallioinen hymyilee.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Elementtikatot

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan tehokkaasti ja nopeasti. Toteutamme elementtikattoja sekä kylmistä että lämpimistä kattoelementeistä.

Tutustu palveluun