Referenssit |
Katto

Sorrilan koulu

Sorrilan uusi koulu sai suojakseen elementtikaton. Ratkaisua puolsivat muun muassa asennusnopeus, yläpohjaan jäävä tila sekä ympäristövastuullisuus.

Sijainti
Valkeakoski
Rakennuttaja/tilaaja
Skanska
Valmistumisvuosi
2024
Neliömäärä
4 000 (n. 2 700 m2 kylmistä kattoelementeistä, 1 300 m2 lämpimistä kattoelementeistä)

Sorrilan koulun elementtikatto oli yhteisen innovoinnin tulos

Sorrilan uusi koulu sai suojakseen elementtikaton. Elementtien käyttöön päädyttiin muun muassa asennusnopeuden, yläpohjaan jäävän tilan sekä ympäristöseikkojen vuoksi.

Valkeakoskelle nousee parhaillaan vanhan puretun koulun paikalle uusi Sorrilan yhtenäiskoulu, joka otetaan käyttöön vuonna 2025. Valmistuttuaan koulu tulee tarjoamaan tilat 850 oppilaalle sekä 120 henkilökuntaan kuuluvalle. Uudisrakennus yhdistyy käytävällä tontilla sijaitsevaan pieneen kivikouluun, joka on rakennettu 1932. Myös vuonna 1920 rakennettu vanha puukoulu jää vanhalle paikalleen uudisrakennuksen pihapiiriin.

Uusi rakennus on saanut suojakseen kattoelementeillä toteutetun vesikaton.

– Sorrilan koulun katon kokonaisala on noin 4 000 neliötä. Siitä noin 1 300 neliötä on toteutettu lämpimillä kattoelementeillä ja loput noin 2 700 neliötä kylmillä kattoelementeillä. Nyt marraskuussa 2023 elementit ovat paikoillaan, ja koko vaippa on ummessa, eli rakennus on suojassa säältä. Katto valmistuu kokonaan 2024 keväällä, kun asennamme vielä pintakermit ja teemme kaikki viimeistelytyöt, Kerabit Katon aluepäällikkö Jori Tukiainen kertoo.

Innovoimalla nopeutta, kustannustehokkuutta ja helppoutta

Alkuperäisten viitesuunnitelmien mukaan Sorrilan koulu oli tarkoitus toteuttaa puuverhoiltuna rakennuksena, joka rakennetaan sääsuojan alla.

– Me lähdimme kuitenkin Kerabitin porukan kanssa innovoimaan ja päädyimme ehdottamaan, että Sorrila toteutettaisiin täyselementtitalona. Katto rakennettaisiin kattoelementeistä ja julkisivu tehtäisiin betonielementeistä, joissa on ikkunat paikallaan. Näin sitten tehtiinkin, jolloin sääsuojaa ei loppujen lopuksi tarvittu lainkaan, Skanska Talonrakennuksen vastaava työnjohtaja Pasi Kärkkäinen valottaa hankkeen taustoja.

– Kerabitin kanssa koostimme referenssi- ja perustelupaketin, jonka avulla pystyimme osoittamaan aikatauluedut, hyödyt elementtijulkisivun huollettavuuden osalta sekä talotekniikan asennuksen helppouden elementtikaton alla. Asiasta sovittiin tilaajan kanssa, ja rakennus suojattiin säältä asentamalla vesikattoelementit rungon päälle, Pasi Kärkkäinen muistelee.

Vedenpitävä katon asennus sääsuojan tekemistä nopeammin

Pasi Kärkkäisen mukaan suurin kattoelementtien hyödyntämisestä koituva etu oli, että vedenpitävää kattoa syntyi nopeasti.

– Huputtomuus nopeutti tosi paljon urakkaa. Itse asiassa elementtikatto saatiin asennettua rungon päälle nopeammin kuin sääsuojan tekeminen olisi kestänyt. Sääsuojaan olisi pitänyt varata kuusi viikkoa, kun taas elementtien asennus kesti vain neljä viikkoa.

– Jos olisi tehty perinteinen ristikkokatto, ensin olisi tehty sääsuojaa useampi viikko ja sen jälkeen käytetty muutama kuukausi katon rakentamiseen, minkä jälkeen olisi pitänyt vielä varata neljästä viiteen viikkoa telineitten purkamiseen. Nyt katto oli paikoillaan neljässä viikossa sen sijaan, että olisi käytetty hommaan useampi kuukausi, Jori Tukiainen täydentää.

Elementtikaton alla on kosolti tilaa tekniikalle

Elementtikaton tarjoama tila yläpohjassa oli nopeuden ohella toinen merkittävä etu, joka painoi puntarissa.

– Se että yläpohjaan jää niin hyvin tilaa talotekniikan asennuksille, oli ilman muuta yksi painava peruste toteuttaa katto elementtirakenteisensa. Samoin huoltotoimet tulevaisuudessa on paljon helpompi tehdä, kun vesikaton alla on niin paljon vähemmän kattotuoleja, Pasi Kärkkäinen tuumii.

Laadukkaat kattoelementit parantavat työturvallisuutta

Kattoelementit valmistetaan tehdasoloissa asennusvalmiiksi, mikä vähentää työmaalla korkealla tehtävän työn määrää ja siten pienentää työtapaturmien riskiä. Kattoelementteihin saadaan kiinnitettyä kaiteet maan tasalla, ja räystäät on tehty valmiiksi.

– Se vain on niin, että elementit ovat turvallisempi tapa rakentaa. Korkealla työskentely on aina riski ja mitä vähemmän riskejä sen parempi. Esivalmistusasteen nosto on sitä paitsi paremman työturvallisuuden lisäksi hyvä asia myös laadun näkökulmasta, Pasi Kärkkäinen pohdiskelee.

Ympäristöystävällisillä ratkaisuilla merkitystä

Sorrilan koululle tavoitellaan neljän tähden RTS-ympäristöluokitusta, joten ympäristöseikkoihin on kiinnitetty paljon huomiota.

– Kattoelementit ovat siinäkin mielessä hyvä ratkaisu, että ne ovat perinteistä rakennustapaa ympäristövastuullisempi vaihtoehto. Kun elementit tehdään tehtaalla, pystytään optimoimaan käytettävien materiaalien määrä mahdollisimman vähäiseksi. Samoin työmaalla syntyvän jätteen määrä pienenee, Jori Tukiainen valottaa.

RTS-luokituksessa otetaan huomioon rakennuksen koko elinkaari suunnittelusta loppukäyttöön, joten Sorrila-hankkeessa innovointi on ollut arvossaan myös ympäristönäkökulmien suhteen. Esimerkiksi uuden koulun tieltä puretun vanhan koulurakennuksen purkujätteestä pystyttiin kierrättämään noin 97 %. Purettu rakennus nimittäin murskattiin, ja murske käytettiin liikennealueiden pohjamateriaalina.

Sujuva kokonaisurakka meni suunnitellusti maaliin

Sorrilan elementtikatto toimitettiin kokonaisurakkana, jossa kaikki betonirungosta ylöspäin on ollut Kerabitin vastuulla. Sekä Jori Tukiainen että Pasi Kärkkäinen ovat tyytyväisiä onnistuneen kattourakan lopputulokseen.

– Aikataulu piti, mikä tällaisessa urakassa on tärkeää, ja työturvallisuus piti. Ne ovat ne isot asiat. Saatiin elementit kommelluksitta paikoilleen, saumat saumattua ja rakennus säältä suojaan sovitussa ajassa, joten eiköhän siitä voi itselleen ihan hyvän arvosanan antaa, Jori Tukiainen myhäilee.

– Aika lailla vuosi sitten saatiin askelmerkit sovittua, ja silloin jo määrittelin, milloin torninosturi kasataan ja puretaan. Päivälleen meni suunnitelmien mukaan, ja lämpö lähti päälle rakennuksessa juuri silloin kuin pitikin, Pasi Kärkkäinen komppaa.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Elementtikatot

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan tehokkaasti ja nopeasti. Toteutamme elementtikattoja sekä kylmistä että lämpimistä kattoelementeistä.

Tutustu palveluun