Referenssit |
Aurinkosähkö

Konepajan katolla tuotetaan aurinkosähköllä merkittäviä säästöjä

Auringolla tuotetaan neljännes tarvittavasta sähköstä

Juhani Haavisto Oy on Kotkan Mussalossa sijaitseva vuonna 1987 toimintansa aloittanut tilauskonepaja, jossa valmistetaan noin 90 ammattilaisen voimin teknologiateollisuudelle keskiraskaita komponentteja, kone- ja laite kokonaisuuksia sekä muita vaativia tuotteita. Raskaan sarjan konepajassa sähkönkulutus on erittäin suuri, joten Juhani Haavisto Oy:n teollisuusrakennuksen katolle hankittiin vastikään mittava aurinkosähköjärjestelmä.

Auringolla tuotetaan neljännes tarvittavasta sähköstä

Järjestelmä koostuu 894 katolla olevasta aurinkopaneelista, jotka on asennettu kahteen ilmansuuntaan sähköntuoton vuorokausivaihtelujen tasaamiseksi. Voimalan kilowattipiikkiteho on 335 kWp, ja sen laskennallinen vuosituotto on 270 MWh. Määrä vastaa noin 15 sähkölämmitteisen suurehkon omakotitalon yhteenlaskettua vuosikulutusta, joten kyse on varsin mittavasta ratkaisusta

– Laskennallisesti meidän pitäisi pystyä tuottamaan aurinkovoimalla noin neljännes meidän vuotuisesta sähköntarapeestamme, joten säästöt sähkökuluissa tulevat olemaan merkittävät. Kyse on tosiaan vuositavoitteesta, sillä tuotto vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Marraskuun pimeydessä ei sähköä synny, mutta vastaavasti huhtikuun lopussa oli aurinkoisia päiviä, jolloin käytännössä lähes 100 % keskellä päivää käyttämästämme sähköstä tuli aurinkovoimalan kautta, Juhani Haavisto Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Haavisto kertoo.

Ratkaisua ei haluttu ylimitoittaa, sillä kannattavinta on käyttää itse tuotettu sähkö oman toiminnan pyörittämiseen. Mitoitus suunniteltiinkin päivittäisen piikkikulutuksen perusteella.

– Emme juurikaan tuota ylimääräistä sähköä, sillä pystymme käyttämään auringolla tuotetun sähkön vuorojen aikana. Meillä aamuvuoro aloittaa kuudelta ja puolilleöin jatketaan. Kun aurinko paistaa, saamme aurinkosähkön käytettyä kokonaan viitenä päivänä viikossa. Koneet pyörivät jonkin verran myös viikonloppuisin, joten silloinkin sähkölle on tarvetta mutta arkipäiviä vähemmän. Viikonlopun aikana tuotetun ylimääräsähkön myymme verkkoon, mutta se on suhteellisen pieni osuus.

Aurinkosähkö on enemmän kuin edullista

Kustannussäästöt olivat luonnollisesti pääosassa investointipäätöstä tehtäessä, mutta yhtä lailla puntarissa painoivat ekologiset seikat, joiden suhteen Juhani Haavisto Oy:ssä on aina pyritty olemaan etukenossa.

– Mietimme paljon, mitä me voimme tehdä tämän planeetan säästämiseksi ja yritämme tehdä parhaamme. Aurinkosähkön hyödyntämisen lisäksi olemme muun muassa siirtymässä kokonaan maalämpöön ja luopumassa maakaasusta. Samaan kokonaisuuteen liittyy se, että meillä on firman pihassa jo kahdeksan latausasemaa sähköautoille, vaikka vasta neljä työntekijää ajaa ladattavalla autolla, Jarkko tuumailee.

Tapa toimia ratkaisi toimittajan valinnan

Yrityksen tarpeisiin sopivaa aurinkosähköjärjestelmää kartoitettiin parin vuoden ajan. AIkaa kului, koska käynnissä oli samanaikaisesti muita isoja muutoksia ja toisaalta ei haluttu hätiköidä vaan saada kerralla hyvä ja toimiva ratkaisu.

– Ala tuntuu olevan kilpailtu. Voimalaitostoimittajia riittää, ja tarjoajat olivat aika aktiivisia. Loppuvaiheessa pöydällä oli 3–4 tarjousta, joista PlayGreen nousi selkeästi ykkösvaihtoehdoksi, Jarkko muistelee.

Hintaan toki kiinnitettiin paljon huomiota, mutta se ei ollut tärkein tekijä toimittajan valinnassa. Ratkaisevia seikkoja olivat tapa toimia, kyky esittää asiat selkeästi ja oikea asenne.

– Minä en ole sähkäri, minä olen konepajamies. Kun puhutaan ampeereista, kilowateista ja sen sellaisista, minulle on tärkeätä, että asiat selitetään ymmärrettävästi ja minulle sopivalla tavalla.

– PlayGreenillä oli erittäin selkeä ja jämäkkä esitys. Prosessi oli tehty tilaajan kannalta helpoksi. Kartoitus oli hyvä, ja tarjous oli selkeä. He kuuntelivat tarkasti tarpeitani,lähtivät rakentamaan ratkaisua kuin itselleen tekisivät ja antoivat näkemyksen, joka meni kerralla maaliin. Tykkäsin siitä tavasta toimia, Jarkko jatkaa.

Itse asennusurakka sujui täysin suunnitelmien mukaan, eikä se aiheuttanut katkoksia konepajan päivittäiseen työhön.

– PlayGreenin porukka hoiti oman osuutensa oma-aloitteisesti ja kaikesta tekemisestä näki, että heillä on homma hanskassa. Töissä oli erittäin jämptejä kavereita, jotka hoitivat homman viimeisen päälle, omien jälkiensä siivousta myöten, Jarkko kuittaa.

Asennukseen liittyy yksi PlayGreenin ratkaisun tarjoama tuote-etu, jota Jarkko haluaa erikseen korostaa.

– Aurinkosähköjärjestelmämme tuli katolle, jossa on huopapinnoite. PlayGreenin systeemin kiinnitys tapahtui huopatassuilla, eli siellä ei ole mitään irrallisia ja raskaita painoja. Kun asennus tehdään liimaamalla, ei vesikattoon myöskään tullut riskialttiita läpivientejä. Sekin vakuutti valintavaiheessa, ja olen edelleen sitä mieltä, että konstruktio on hyvä.

Aurinkosähkö on myös tulevaisuuden ratkaisu

Juhani Haavisto Oy:n liiketoiminta kasvaa vinhaa vauhtia, joten suunnitteilla on tuotantotilan kasvattaminen. Uudessa hallissa hyödynnetään lähtökohtaisesti aurinkosähköä, maalämpöä ja tehokasta lämmön talteenottoa.

– Kun uusi halli tulee, niin siihen tehdään kertalaakista aurinkovoimala nykyisen ratkaisun tavoitteita vastaavilla spekseillä. Ja kokemus PlayGreenin kanssa oli kaikkineen niin positiivinen, ettei tällä hetkellä ei tarvitse edes miettiä, kuka tulee olemaan kumppani siihen projektiin, Jarkko hymyilee.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Aurinkosähkö

Suunnittelemme ja asennamme laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät, sähköautojen latauspisteet sekä akkuratkaisut energian varastointiin yrityksille, taloyhtiöille, maatiloille ja omakotitaloihin.

Tutustu palveluun

Aurinkovoimalat

Kiinteistön ja erityisesti katon kannalta voimalan tärkein komponentti on oikein suunniteltu ja asennettua kattomekaniikka.

Tutustu palveluun

Aurinkosähköä yrityksille

Alenna yrityksesi energiakustannuksia ja hyödy vähähiilisen energiatuotannon imagohyödyistä

Tutustu palveluun