Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Mikä on aurinkovoimalan takaisinmaksuaika?

Artikkelit · Aurinkosähkö · Aurinkovoimalat

Suuria investointeja, kuten aurinkosähkövoimalaa suunniteltaessa on olennaista tietää mikä on odotettavissa oleva takaisinmaksuaika.

Aurinkosähkövoimalan takaisinmaksuaika on riippuvainen kolmesta numerosta.

  1. Mikä on voimalan hankintahinta?
  2. Mikä on sen arvioitu vuosituotto?
  3. Millaisen hinnan maksat sähköstäsi?

Aurinkovoimalan hankintahinta

Tyypillinen yrityksen hankkima aurinkosähköjärjestelmä on teholtaan noin 500 kilowattia. Tällaisen voimalan hinta on noin 400 000 euroa. Kun otetaan huomioon Business Finlandin aurinkovoimaloille myöntämä 15 % energiatuki, jää yrityksen maksettavaksi 340 000 euroa.

Voimalan arvioitu vuosituotto

Voimalan maantieteellinen sijainti vaikuttaa luonnollisesti vuosituottoon – etelässä voimalan voi odottaa tuottavan enemmän kuin pohjoisemmassa. Myös valittu paneelityyppi vaikuttaa tuottoon. Nimellisteholtaan 500 kilowatin voimalan voi laskea tuottavan vuodessa noin 450 MWh sähköä.

Tuleva sähkön hinta vaikuttaa takaisinmaksuaikaan

Isoja investointeja tehtäessä on hyvä katsoa kristallipalloon – mitä sähkö tulee keskimäärin maksamaan seuraavan 10 vuoden aikana?

Aurinkosähkövoimala on sitä kannattavampi mitä enemmän sähkö maksaa. Jos tätä kirjoitettaessa (joulukuu 2022) on asiakkaan sähkön hinta jo ehtinyt nousta, saattaa takaisinmaksuaika olla ainoastaan 4 vuotta. Mikäli asiakkaalla on kuitenkin edullinen sähkösopimus ja hän olettaa sen olevan voimassa nykyisen energiakriisin yli ja lisäksi että seuraavakin sopimus on edullinen, voi takaisinmaksuaika olla esimerkiksi 8 vuotta.

Jos voimala tuottaa vuodessa 450 MWh, merkitsee se 10 sentin kWh-hinnalla tuottoa 45 000 euroa. 20 sentin kWh-hinnalla tuottoa syntyy peräti 90 000 euroa ja 5 sentin hinnalla 22 500 euroa.

Voimalan hintaVuosituottoSähkön kokonaishinta
(siirto, vero, sähkö)
Vuotuinen tuottoTakaisinmaksu-aika
340 000450 MW5 c/kWh22 500 €n. 15 vuotta
340 000450 MW10 c/kWh45 000 €n. 8 vuotta
340 000450 MW20 c/kWh90 000 €n. 4 vuotta

Nykyinen maailmantilanne on nostanut voimaloiden hintoja noin 15 %. Helposti tulee ajatelleeksi, että takaisinmaksuaika pitenee samassa suhteessa.  Mutta kun sähkön hinta on samalla tuplaantunut, on takaisinmaksuaika itse asiassa lyhyempi.

Voimalan odotettavissa oleva elinkaari

Keskimäärin aurinkosähkövoimalan elinkaari on 30-40 vuotta – kannattaa huomioida, että voimala on kokonaisuus, jonka yksittäisten osien vaihtaminen ei ole kannattavaa. Ja jos voimala on asennettu katolle, alkaa kattokin vaatia huoltoa ja kunnossapitoa 30-vuoden käytön jälkeen. Vuonna 2023 hankitun aurinkosähkövoimalan uusiminen alkaa tulla ajankohtaiseksi vuoden 2053 tienoilla.

Elinkaarta voi tarkastella myös takuiden näkökulmasta. Kerabit Aurinkosähkön tarjoaman mekaniikan takuu on 25 vuotta, kun taas aurinkopaneelien täystakuu on 15 vuotta ja tuottotakuu 25 vuotta. Tavallisesti invertterillä on 10 vuoden takuu, jonka pystyy lisämaksusta laajentamaan 20 vuoteen. Mutta esimerkiksi jos järjestelmän neljästä invertteristä yksi vikaantuu vuonna 15, on sen vaikutus takaisinmaksuaikaan kuitenkin varsin pieni.

Muista, että

  • Voimalan hankintahinnan vaikutus takaisinmaksuaikaan on huomattavasti pienempi kuin sähkön hinnan – siksi kannattaa panostaa laatuun
  • Aurinkosähkövoimala kannattaa asentaa uudelle tai vastikään uusitulle katolle
  • Voimalan keskimääräinen elinkaari on 30-40 vuotta

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön