Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kuusi vinkkiä onnistuneeseen saneeraushankkeeseen taloyhtiössä

Artikkelit · Katto · Bitumikatot · Peltikatot

Katon tai pihakannen saneeraus tai muu isompi remontti taloyhtiössä on mittava hanke. Sen suunnitteluun ja toteutukseen onkin syytä paneutua huolella, jotta projekti sujuisi kitkatta ja lopputulos olisi onnistunut.

Onnistunut saneeraus kasvattaa kiinteistön arvoa ja palkitsee entistä ehommalla rakennuksella, jota on myös kaunis katsella. Oheisten vinkkien avulla voit edesauttaa remontin sujumista ja varmistaa onnistuneen lopputuloksen. Ne on laadittu kattoremontin näkökulmasta, mutta pätevät toki myös muihin mittavampiin saneerauksiin.

Vinkki 1: Älä lykkää väistämätöntä

Vaikka isompi kattoremontti ei houkuttaisi, sitä ei kannata eikä voi loputtomiin lykätä. Kaikki rakenteet ja materiaalit tulevat jossain vaiheessa käyttöikänsä päähän, joten myös rakennuksen katto on aika ajoin saneerattava. Kattosaneerauksen ajankohta on syytä määrittää ennakoivasti sen sijaan, että ryhtyy toimeen vasta, kun selkeitä vaurioita on jo havaittavissa. Vuotava katto voi aiheuttaa vakavia vaurioita katon alapuolisiin rakenteisiin, johtaa mittavampaan remonttitarpeeseen ja lyhentää koko rakennuksen elinkaarta.

Saneerattu katto on uuden veroinen.

Vinkki 2: Varaa riittävästi aikaa

Saneeraus on monivaiheinen projekti, jonka läpiviemiseen kannattaa uhrata aikaa ja vaivaa. Kun sekä suunnittelu että toteutus tehdään kiireettä ja huolella, urakka sujuu kitkatta ja aiheuttaa mahdollisimman vähän harmia asukkaille tai rakennuksen käyttäjille.

Kattosaneeraus on mittava urakka, joten sen suunnitteluun ja toteuttamiseen kannattaa varata aikaa.

Taloyhtiön kattosaneeraushankkeessa on tyypillisesti seuraavat vaiheet:

  • Hallitus antaa isännöitsijälle tehtävän selvittää katon kunto.
  • Katolle tehdään kuntoarvio.
  • Isännöitsijä valmistelee asian yhtiökokousta varten.
  • Kun yhtiökokous on hyväksynyt kattosaneerauksen alullepanon, isännöitsijä tai hallitus kilpailuttaa suunnittelun.
  • Valittu suunnittelija tekee kohteesta suunnitelmat ja tarjouspyyntöasiakirjat.
  • Tarjousten perusteella yhtiökokous hyväksyy työn lopullisesti tehtäväksi ja valitsee urakoitsijan työn tekijäksi.
  • Urakoitsija toteuttaa saneerauksen ja luovuttaa työn taloyhtiölle.

Vinkki 3: Varmista lupa-asiat

Yleensä normaalissa vesikaton peruskorjauksessa ei tarvita rakennuslupaa tai edes ilmoitusta kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaan. Kannattaa kuitenkin aina kysyä oman alueen rakennusvalvonnalta, vaativatko he lupaa omaan kohteeseen suunnitelluista töistä.

Mikäli normaalin kattotyön aikana kiinteistön julkisivuihin tai muihin näkyviin osiin tehdään muutoksia, esimerkiksi katteen väri vaihdetaan tai räystäspellitykset muuttuvat oleellisesti, vaaditaan yleensä rakennus- tai muutoslupa. Mikäli katon muotoa on tarkoitus muuttaa, vaaditaan aina rakennuslupa ja riittävän pätevät suunnittelijat.

Vinkki 4: Panosta kuntoarvioon

Saneerauksen ensimmäinen ja ehkä tärkein vaihe on pestata asiantuntija, joka selvittää riittävin tutkimuksin katon, siihen liittyvien rakenteiden ja kattotuotteiden kunnon sekä korjaustarpeen.

Kun rakenteen kunto on tiedossa, voidaan laatia toimiva, tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas korjaussuunnitelma. Panostaminen kuntoarvioon maksaa itsensä yleensä takaisin, sillä sen avulla voidaan optimoida toteutustapa ja -ajankohta.

Kuntoarvion tekijäksi kannattaa aina valita tunnettu ja hyvämaineinen yritys, jolla on riittävästi kokemusta erilaisten vesikattojen suunnittelusta, toteutustavoista ja kuntoarvioiden teosta. Kuntoarvion tekijällä on oltava riittävä ammattitaito tutkittavan katteen käyttöikäedellytyksistä, yleisimmistä vauriomekanismeista, rakenteen kosteusteknisestä toimivuudesta ja korjausmenetelmistä.

Vinkki 5: Harkitse, josko kannattaisi tehdä enemmän kerralla

Kun kattosaneeraukseen ryhdytään, kannattaa miettiä, olisiko samassa yhteydessä järkevää toteuttaa muitakin hankkeita. Asukkaiden ja rakennuksen käyttäjien kannalta saattaa olla mieluisampaa panna kaikki kerralla kuntoon sen sijaan, että eri remontit toteutetaan vaiheittain vuosien mittaan. Lisäksi yksi isompi urakka kurittaa kukkaroa todennäköisesti vähemmän kuin useampi erillisremontti.

Kattosaneeraus- ja aurinkovoimalaurakan niputtaminen on monesti fiksua.

Kattoremontti on esimerkiksi otollinen ajankohta asentaa katolle aurinkovoimala tuottamaan sähköä yhtiöön tai kiinteistöön. Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa puoltaa jo yksistään sen taloudellinen kannattavuus, mutta se on samalla ympäristöteko ja sen on arvioitu myös lisäävän yhtiön tai kiinteistön arvoa.

Vinkki 6: Käytä päteviä ammattilaisia

Kun valitset tekijöitä saneerauksen eri vaiheisiin, luota vain sellaisiin ammattilaisiin, joilla on kokemusta nimenomaan oman taloyhtiösi tai kiinteistösi ikäisen rakennuksen rakenteista ja ominaisuuksista. Vinkki pätee niin kuntotutkimukseen kuin suunnitteluun ja varsinaiseen toteutukseen. Ammattilaisia valittaessa ei kannata tuijottaa vain pelkkää hintaa, sillä pieni säästö väärässä paikassa voi pahimmillaan kasvattaa saneerauksen loppusummaa tai johtaa epäonnistuneeseen lopputulokseen.

Ota oppaat avuksi

Kattosaneeraukset ovat mittavia hankkeita, joissa on monta vaihetta ja useita huomioon otettavia vaiheita. Olemme tuottaneet taloyhtiöiden avuksi Peltikaton saneerausoppaan sekä Bitumikaton saneerausoppaan, jotka pyrkivät vastaamaan saneeraukseen liittyviin keskeisiin kysymyksiin ja esittelemään remontin eri vaiheet taloyhtiön näkökulmasta. Jos aurinkosähkön hyödyntäminen kiinnostaa, kannattaa perehtyä Aurinkovoimala kattoremontin yhteydessä -oppaaseen. Voit ladata kaikki oppaat käyttöösi maksutta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön