Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

5 yleisintä virhettä omakotitalon katon huoltamisessa

Artikkelit · Kattohuolto · Kattohuolto omakotitaloon

Ei autoakaan viedä maalaukseen jos se on vain likainen

Moni kysyy tarjousta 10 vuotta vanhan tiilikaton pinnoituksesta. Keskimäärin tämän ikäisellä katolla on jonkin verran epäpuhtauksia kuten sammalta, levää sekä jäkälää. Näistä kaikista päästään eroon pitkäksi aikaa katon oikeanlaisella puhdistamisella ja sammalentorjuntakäsittelyllä. Hyväpintainen tiili ei parane siitä, että se pestään ja pinnoitetaan. Verrataanpa autoon – jos autosi maalipinta on lähes uuden veroinen ja auto on mennyt likaiseksi, niin vietkö sen maalattavaksi vai pesuun?

”Tyhjennän räystäskourut itse tikkailta käsin”

Nojatikkailla työskentely on Rakennusliiton mukaan kielletty. 1-kerroksisen omakotitalon räystäällä toimiminen/työskentely voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta tosiasiassa suurin osa tapaturmista tapahtuu nojatikkailta. Oikea ja turvallinen tapa tyhjentää räystäskourut on joko nostimella, telineiltä tai sitten valjastyönä katolta käsin.

”Mummoni vanha tiilikatto kesti 100 vuotta eikä sitä kukaan huoltanut”

Usein kuulee tämän väitteen ja sillä perusteella oletetaan, että nykytaloissakaan tiilikatot eivät kaipaa huoltamista. On naivia olettaa, että kun talon kaikki muut julkisivut kaipaavat säännöllistä huolenpitoa, niin sitten kaikista kovimman rasituksen alla oleva julkisivu ei kaipaisi huoltoa ollenkaan. On totta, että vanhoissa taloissa rakenteet ovat monilta osin paremmin anteeksiantavia ja kosteutta sietäviä kuin ”nykytalot”. Olen kuitenkin nähnyt kymmeniä todella kalliiksi tulleita vesivahinkoja, jotka olisi voitu välttää muutaman sadan euron vuositarkastuksella.

”Ei sammal haittaa katolla mitään”

On totta, että kaikkia ei sammalkasvusto katolla haittaa ja moni ajatteleekin, että puhdistus on vain visuaalinen toimenpide. Monelle saattaakin olla tärkeintä, että katto on puhdas ja punainen katto on punainen eikä mustan levän peitossa. Itse pidän kuitenkin tärkeämpänä sitä, että katto on jatkuvan seurannan alla. Kun sammal pidetään kurissa, katto kuivuu sateiden jälkeen nopeammin, katolta on helpompi havaita rikkoontuneet kattotiilet, räystäskourut eivät tukkeennu niin nopeasti ja roskaa ei ajaudu aluskatteelle. Lisäksi sammalkasvusto kuluttaa tiilen pintaa ja antaa huoltamattoman kuvan koko talosta.

”Vaihdamme katon sitten kun se alkaa vuotamaan”

Moni ajattelee, että kattoremontti tulee kuitenkin vastaan niin se on sama sitten kerralla laittaa uusiksi eikä alkaa tuhlaamaan euroja kattohuoltoihin. Jälleen kerran tekee mieli nostaa tähän autoesimerkki. Kaikki uskovat, että 20 000€ auton öljynvaihtohuollot kannattavat, mutta saman arvoisen katon huoltoa ei nähdä tärkeänä, vaikka katto suojaa satojentuhansien eurojen arvoista rakennusta Suomen vaihtelevilta sääolosuhteilta. Kattohuollolla vältytään ikäviltä yllätyksiltä, äkillisiltä kustannuksilta ja voidaan jatkaa katon käyttöikää – jopa tuplata se!

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön