Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

5 vinkkiä uuden talon katon suunnittelijalle

Artikkelit · Tuotteet

Katto on talosi viides julkisivu ja tärkein säältä suojaava rakennuksen osa. Katon suunnittelu ja katemateriaalin valinta ovat siis tärkeitä vaiheita, koska ne vaikuttavat taloosi koko sen elinkaaren ajan.

Ota nämä 5 asiaa huomioon katemateriaalin valinnassa

Uuden talon katon suunnittelussa ja katemateriaalin valinnassa kokonaisuuden hahmottamiseen kannattaa paneutua eri näkökulmista. Tehdyt valinnat vaikuttavat mm. katon ominaisuuksiin, hintaan ja huoltamiseen. Ota huomioon:

1. Rakennuskaavan vaatimukset
2. Katon kaltevuudelle sopiva katemateriaali
3. Katemateriaalin soveltuvuus katolle ja ympäristöönsä
4. Kateratkaisun hinta
5. Kateratkaisun elinkaarikustannukset

1. Tarkista rakennuskaavan määräykset

Tonttiasi koskeva rakennuskaava saattaa määritellä uudisrakennuksen katon kaltevuuden sekä joskus myös katemateriaalin ja jopa sen värin. Talon ja katon suunnittelu on tehtävä tietysti näissä puitteissa. Tutustu siis ensin rakennusalueesi rakennuskaavaan.

2. Valitse katemateriaali katon kaltevuuden mukaan

Kaltevuus vaikuttaa mm. siihen, mitkä katemateriaalit katollesi sopivat. Bitumikate on ainoa kaikille kattokaltevuuksille sopiva kate.

Katon kaltevuus ilmaistaan yleensä suhdelukuna tai asteina. Esimerkiksi kaltevuus 1:2 tarkoittaa, että kahden metrin matkalla katto nousee 1 metrin. Astelukuna ilmaistuna sama kaltevuus on 26,6°. Tutustu katon kaltevuuslaskuriin ja muihin ohjeisiin.

3. Valitse taloosi sopiva katemateriaali

Ulkonäön lisäksi ota huomioon ympäristö, jossa talosi tulee sijaitsemaan. Onko lähistöllä ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat ilman laatuun ja sitä kautta katteen kuntoon? Onko talon lähellä puita, jotka pudottavat katolle lehtiä, käpyjä ja muuta roskaa?

Lisäksi katemateriaalin valintaan vaikuttaa mm. katon monimuotoisuus ja läpivientien määrä – ratkaisun täytyy aina olla vesitiivis ja ohjata vesi pois katolta. Hiljainen bitumikate sopii erityisen hyvin monimuotoisille katoille.

4. Mitä kateratkaisun toteutus maksaa?

Vesikate on tärkeä osa kattorakennetta – mutta muutakin tarvitaan. Ota huomioon kateratkaisua valitessasi katteen ja sen edellyttämän alusrakenteen hinta sekä asennuskustannukset. Bitumikate on helppo ja nopea asentaa, ja monessa tapauksessa asennuksen voi halutessaan tehdä myös itse. Vaikka bitumikate vaatii alleen kokopuualustan, kokonaisratkaisuna se on hinnaltaan kilpailukykyinen.

5. Onko kate kestävä ja helppohoitoinen?

Jokainen katto ja katemateriaali tarvitsee säännöllistä huoltoa ja tarkastusta mahdollisten vikojen varalta. Hyvin hoidettu vesikate kestää sään vaikutuksia vuosikymmenien ajan.

Bitumikaton hyviin puoliin kuuluu kestävyyden lisäksi se, että säännöllisen puhdistuksen lisäksi katto kaipaa yleensä varsin vähän huoltoa. Esimerkiksi lumen pudottamista ei tavallisina lumitalvina tarvita. Lisäksi pienet korjaukset on helppo tehdä myös itse.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön