Referenssit |
Kattoelementit

Sirkkalan liikuntakeskus

Sirkkalan liikuntakeskuksen saneeraushankkeessa nopeus oli valttia, joten sen katto toteutettiin lämpimistä kattoelementeistä.

Sijainti
Joensuu
Rakennuttaja/tilaaja
Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy
Valmistumisvuosi
2023
Neliömäärä
1 600

Järkisyyt sanelivat Sirkkalan liikuntakeskuksen katon toteuttamisen puisista kattoelementeistä

Sirkkalan liikuntakeskus Joensuussa syntyy vanhaan teollisuusrakennukseen, joka saneerataan perin pohjin uuteen käyttöön. Kattourakkaa aloitettaessa rakennuksen vanha Siporex-katto osoittautui purkukuntoiseksi. Uusi katto toteutettiin lämpimistä kattoelementeistä, mikä oli aikataulusyistä järkevin – tai oikeastaan ainoa – mahdollinen vaihtoehto.

Sekä liikuntahallin katto että sen päällä olevan teräsrunkoisen iv-konehuoneen katto tehtiin lämpimistä kattoelementeistä.

Sirkkalan uusi, uljas liikuntakeskus rakentuu vanhaan teollisuushalliin, joka alun perin toimi lastulevytehtaana. 1960–70 lukujen taitteesta peräisin olevan rakennuksen saneerauksessa on todennäköistä, että vastaan tulee yllätyksiä. Sirkkalassa suurimman pulman aiheutti alkuperäinen Siporex-katto, joka oli suunniteltu säilytettäväksi.

– Kartoittajat olivat arvioineet, että vanhan kattoholviston olisi voinut säilyttää ja päälle tehtäisiin vain uusi vesikatto, mutta se ei sitten pitänytkään paikkaansa. Kun olimme alkaneet purkaa vanhaa vesikattoa pois, huomasimme heti, ettei sitä voi säilyttää. Se oli niin huonossa kunnossa, ettei siinä pystynyt edes päällä kävelemään, sillä Siporex-laatat katkeilivat purkajien alla, hankkeen vastaava rakennusmestari Olli Ryhänen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy:stä kertoo.

Suunnitelmat menivät katon osalta uusiksi ja oli keksittävä nopeasti ratkaisu, joka viivyttäisi koko hankkeen läpimenoa niin vähän kuin mahdollista.

Puukattoelementeistä nopea apu

Heikkokuntoiseksi osoittautunut Siporex-katto oli purettava kokonaan, ja koko katto oli tehtävä uusiksi. Ratkaisuksi valittiin lämpimät kattoelementit – ennen kaikkea aikataulusyistä.

– Elementtikaton toteuttaminen on työmaalla huomattavan ripeää, ja rakennus saadaan nopealla tahdilla säältä suojaan ja lämpöiseksi, Kerabit Kattoelementtien pääsuunnittelija Timo Hakala toteaa.

– Valmiit kattoelementit olivat nopeutensa ansiosta käytännössä katsoen ainoa vaihtoehto. – muita toteutustapoja ei oikein voinut ajatellakaan, Olli Ryhänen säestää.

– Eikä siinä mitään, elementithän ovat oikein toimiva rakenne. Tulee kerralla valmista, kun niissä on eristys, tuuletus ja varsinainen vesikate. Liitoksistakin tulee hyvin tiiviit, mikä on olennaista lämmönjohtavuuden ja höyrytiiviyden kannalta, Olli Ryhänen lisää.

Elementtien aluskermit ja höyrynsulkumuovit limitetään asennettaessa, mikä varmistaa lopputuloksen tiiviyden.

Kattoelementtien eduksi voidaan lukea myös se, että sisäverhoukset tehdään valmiiksi tehtaalla. Sirkkalassa käytetyissä elementeissä on kahta erilaista sisäverhousta. Liikuntasaleissa on verhouksena iskunkestävä akustiikkalevy, kun taas toimistotiloissa on käytetty kipsilevyä.

Nopea asennus yllätti iloisesti

Hapertuneiden Siporex-laattojen aiheuttama katto-ongelma johti luonnollisesti työmaan viivästymiseen, mutta se olisi ollut vielä pidempi, jos ei olisi käytetty elementtejä. Kun uudet suunnitelmat olivat valmiit, elementit valmistuivat tehtaalta reilussa viikossa, ja asennus puolestaan kesti noin viikon.

– Olihan se nopeaa toimintaa. Itselläni sattui olemaan pikku loma juuri asennusviikon aikana. Toisaalta oli harmillista, että en ollut silloin paikalla. Toisaalta oli ilo nähdä, että katto oli paikoillaan, kun palasin hirvimetsältä taas työmaalle, Olli Ryhänen naurahtaa.

– Myös tilaaja eli Joensuun kaupunki yllättyi iloisesti, miten nopeasti katto saadaan asennettua elementeistä, Olli Ryhänen lisää.

Sirkkalan liikuntakeskuksen työmaalla oli poikkeuksellisen paljon tilaa, mikä helpotti suurten elementtien toimitusta.

Saneerauskohteissa on varauduttava kaikkeen

Yllätykset Sirkkalan työmaalla eivät rajoittuneet purkukuntoiseksi todettuun kattoon.

– Lisää harmaita hiuksia tuli, kun Siporex-laattojen purkamisen jälkeen huomasimme, että vanhat betoniset kattopalkit olivat kaikki ihan eri korossa. Kun halli taannoin rakennettiin, ei ollut mitään toleranssia, että mihin korkoon ne laitetaan, Olli Ryhänen puistelee päätään.

Korkoeroja oli jopa 10 cm, mutta ne saatiin tasoitettua kertopuulla, minkä jälkeen kattoelementit pystyi asentamaan.

– Tällaisissa kohteissa on aina heittoja – esimerkiksi hallin seinät olivat pikkaisen vinossa – mutta ne pystyttiin kaikki ottamaan huomioon elementtien suunnittelussa ja tuotannossa, esimerkiksi jättämään tarpeeksi asennusvaroja, Timo Hakala täydentää.

Tarkkaan mitattu ja huolella suunniteltu on yli puoleksi tehty

Vaikka kattoelementit ovat periaatteessa vakiomittaisia, ne suunnitellaan yksilöllisesti kuhunkin kohteeseen. Varsinkin saneerauskohteissa pitää olla tarkkana, että kaikki tarvittava tieto saadaan selvitettyä ennen elementtien suunnittelua.

– Tällaisissa kohteissa vanhat piirustukset ovat lähinnä suuntaa antavia. Työmaan kanssa pitääkin tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta saadaan tarkat mitat olemassa olevista rakenteista. On tiedettävä, missä runkopalkit ja muut rakenteet ovat, jotta voidaan varmistaa suunnitelmien ja elementtien oikeellisuus. Täytyy antaa kiitokset pääurakoitsijalle, sillä sieltä tuli tosi hyvin tiedot elementtisuunnittelun pohjaksi, Timo Hakala toteaa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Vaikka saneerauksen eri vaiheissa kohdattiin haasteita, kattoelementtien osalta hanke sujui hyvin.

– Kokonaisuutena meni tosi hyvin. Raksalla kun ollaan, niin aina tulee jotain pientä jälkisäätöä, mutta lopputulos oli onnistunut ja pieniin puutteisiin reagoitiin nopeasti ja hyvin. Ei ollut mikään perävalotakuu heillä, vaan aina vastattiin puhelimeen ja saatiin asiat hoidettua, Olli Ryhänen kiittelee.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Kattoelementit

Tutustu palveluun

Elementtikatot

Kattoelementeillä rakennus saadaan säältä suojaan tehokkaasti ja nopeasti. Toteutamme elementtikattoja sekä kylmistä että lämpimistä kattoelementeistä.

Tutustu palveluun