Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Tieto ei lisää tuskaa – se pidentää katon käyttöikää

Artikkelit · Kattohuolto · Vesikaton PTS taloyhtiölle

Katon kuntotarkastusraportti on hyvä apuväline taloyhtiöiden päättäjille, kun halutaan pidentää katon elinkaarta. Se antaa selkeän kuvan katon kunnosta ja jäljellä olevasta elinkaaresta sekä sisältää suositukset huolloista, joilla katon käyttöikää voi pidentää.

Katto on talon tärkein osa, tavataan sanoa. Ja miksei sanottaisi, sillä väitteessä piilee vinha perä. Jos katto ei ole kunnossa ja pidä vettä, kaikki sen alla alkaa pikkuhiljaa vaurioitua. Ja vaikkei aivan kaikki heti tuhoutuisikaan, yksi vuotava läpivienti tai pieni viaton reikä katossa voi aiheuttaa tuhansien, jopa kymmenien tuhansien eurojen vesivahingon.

Katosta kannattaa siis pitää visusti huolta. Sitä paitsi, kun katon pitää kunnossa, sen käyttöikä kasvaa kohisten.

Asianmukaisilla toimenpiteillä katon käyttöikä voidaan nimittäin jopa tuplata.

Katon pitkä elinkaari perustuu tietoon

Vanhan sananlaskun mukaan ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan, ja se pätee myös kattoasioihin. Katon järkevä kunnossapito perustuu ajan tasalla olevaan ja luotettavaan tietoon katon nykyisestä kunnosta.

Tiedonjanoon katon kunnosta on yksinkertainen helpotus: katon kuntotarkastus.

Katon kuntotarkastus on aina paikallaan – ja erityisesti silloin kun halutaan saada selkeä kuva katon kunnosta ja varautua hyvissä ajoin mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin.

Toimimalla ennakoivasti korjaukset voidaan suorittaa suunnitelmallisesti ja siten myös kustannustehokkaasti. Ja mikä vielä tärkeämpää, kuntotarkastuksessa syntyy kattava raportti, joka sisältää asiantuntevat suositukset huoltotoimenpiteistä, joilla katon elinkaarta voidaan pidentää huomattavasti.

Katon kuntotarkastus tehdään säntillisesti ja systemaattisesti kattavan tarkistuslistan avulla. Kattoasiantuntija kiinnittää erityistä huomiota aluskatteen kuntoon, vesikatteen pinnan kuntoon – oli sitten kyse huopa-, tiili- tai peltikatosta – vuotoriskikohtiin, läpivienteihin, pellityksiin ja sadevesijärjestelmiin. Tarkastuksen yhteydessä selvitetään myös kattoturvatuotteiden kunto.

Tarkastuksen päätteeksi asiantuntija laatii seikkaperäisen selostuksen tarkastetuista kohdista sekä kuvallisen raportin, joka sisältää kallisarvoista tietoa taloyhtiön kunnossapidosta vastaaville henkilöille. Raportti kertoo katon kunnon ja paljastaa mahdolliset ongelmat ja riskit. Se sisältää näkemyksen katon kunnostus- ja korjaustarpeista sekä suosituksen niiden toteuttamisjärjestyksestä ja ajankohdasta. Raportti on siten samalla selkeä suunnitelma katon elinkaaren maksimoimiseksi.

Mitoita toimet oikein

Kärpästä ei kannata ampua tykillä. Eikä kattoa kannata uusia, jos sille voi antaa lisää käyttöikää järkevillä korjauksilla ja hyvällä huollolla.

Katon kuntotarkastusraportti auttaa välttämään ylimitoitettuja toimenpiteitä. Raportti antaa totuudenmukaisen kuvan katon kunnosta, minkä ansiosta toimenpiteet voidaan toteuttaa elinkaariajatteluun perustuen. Taloyhtiön kannalta ei ole järkevää tehdä toimenpiteitä pelkästään varmuuden vuoksi vaan pyrkiä maksimoimaan katon käyttöikä tarkoituksenmukaisesti ja kustannustehokkaasti.

Tutustu katon kuntotarkastuspalveluumme.

Katto kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti

Ajan hammas on säälimätön myös katoille, joten kerran tehty kuntotarkastusraportti ei ole voimassa ikuisesti. Katon kuntotarkastus suositellaankin tehtäväksi säännöllisesti noin viiden vuoden välein, ellei ongelmia ilmene.

Katon säännöllinen tarkastus on myös erinomainen apu taloyhtiön PTS-suunnitelman ajan tasalla pitämiseksi, sillä raportti viitoittaa akuuttien toimenpiteiden lisäksi myös tulevina vuosina tarvittavia huolto- ja korjaustoimenpiteitä.

  • Katon kuntotarkastusraportti antaa suositukset, joilla pidennetään katon elinkaarta.
  • Katon kuntotarkasturasportti sisältää korvaamattoman arvokasta tietoa taloyhtiön päättäjille.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön