Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Piilokiinnitteisten julkisivujen toteutuksessa osaaminen punnitaan

Artikkelit · Julkisivut · Julkisivuverhoukset

Julkisivun toteuttaminen piilokiinnityksin on vaativaa ja edellyttää urakoitsijalta kokemusta, eri tekniikoiden hallintaa, materiaalien osaamista ja kykyä ratkoa ongelmia.

Piilokiinnitteinen julkisivu on lyhyesti sanottuna julkisivu, jonka verhoilulevyt on kiinnitetty ilman ruuveja tai muita näkyviä kiinnikkeitä.

Piilokiinnitteinen julkisivu on kaunis katsella

Piilokiinnitteiset julkisivut ovat varsin yleisiä, sillä arkkitehdit suosivat niitä ulkonäkösyistä. “Julkisivu ilman näkyviä kiinnikkeitä”, on toive, joka esiintyy monesti suunnitelmissa. Piilokiinnitteinen julkisivu onkin kaunis katsella, sillä se on eheä ja olemukseltaan viimeistelty.

Piilokiinnitteisten julkisivujen toteuttaminen on varsin vaativaa, joten laadukas lopputulos edellyttää monenlaista osaamista – käytettiin verhoilussa sitten metallia, kiveä tai puuta.

Kokemusta, osaamista ja ammattitaitoa tarvitaan

Julkisivuverhoilut ovat käytännössä levyjä, jotka pitää kiinnittää tavalla tai toisella alustaan. Piilokiinnitteisten julkisivujen kiinnittämiseen on monta vaihtoehtoista toteutustapaa: asennuksen voi tehdä käyttämällä erilaisia kannakkeita, jotka joko liimataan tai ruuvataan rakennuksen runkoon.

Oikean kiinnitystavan valinta edellyttää ammattitaitoa, ja sitä puolestaan kertyy kokemuksen myötä. Osaamisen karttuessa syntyvät parhaat käytännöt, joita sovelletaan tarkoituksenmukaisesti ja tapauskohtaisesti – ovathan kaikki rakennukset aina kuitenkin yksilöitä ja edellyttävät siten juuri kyseiseen kohteeseen räätälöityjä toimenpiteitä.

Materiaalituntemus painaa puntarissa

Teknisten ratkaisujen ja eri kiinnitysmenetelmien lisäksi on tunnettava materiaalit. Pitää tietää, miten eri materiaalit käyttäytyvät ja ennen kaikkea miten ne käyttäytyvät keskenään. Verhoilun kiinnittäminen vaihtelee sen mukaan, mitä verhoilumateriaalia käytetään ja mistä materiaalista tehtyyn runkoon se kiinnitetään.

Samaten on oleellista hallita eri materiaalien oikea käyttö ja niiden käyttöön liittyvät ohjeistukset. Esimerkiksi liimaukset eivät onnistu, jos liimoja ei käytetä tismalleen liimanvalmistajan ohjeiden mukaan.

Kyky ratkaista haasteita on keskeistä

Kolmas seikka, joka edellyttää kokemusta ja joka todella erottelee jyvät akanoista on kyky ratkaista ongelmia. Piilokiinnitys on jo sinällään vaativaa, mutta vaativuuskerrointa kasvattaa usein selkeiden toteutussuunnitelmien puute.

“Toimittaja ratkaisee”, on tyypillinen ilmaisu piilokiinnitteisten julkisivujen suunnitelmissa. Kun kiinnityksiin ei ole tarkkoja ohjeita, ne on tehtävä niin sanotusti viimeisen päälle ja huolellista harkintaa käyttäen. Etevän urakoitsijan tunnistaakin kyvystä ratkaista ongelmia sekä konsultoida asiakasta tarkoituksenmukaisimmasta toteutustavasta.

Vaativat toteutukset puhuvat puolestaan

Jorvin sairaalan vieressä sijaitseva Espoon sairaala on edustava referenssi piilokiinnitteisistä julkisivuista. Sen pääurakoitsija oli Lujatalo, ja Kerabit Julkisivut vastasi lähes kaikista sisä- ja ulkopintojen metalliverhoiluista, kuten julkisivupalkkien, -pilareiden ja noppien alumiiniverhoilusta, pääsisäänkäynnin piilokiinnitteisestä alumiiniverhoilusta sekä säleikköjulkisivuista. Räystäät toteutettiin RipRap-elementeillä.

Myös Skanskan pääurakoima Kaupunkiympäristötalo on hyvä esimerkki Kerabit Julkisivujen toteuttamista piilokiinnitteisistä julkisivuista. Kyseisen kohteen julkisivuissa käytettiin sekä puisia että kuparisia verhoilulevyjä, joiden piilokiinnitys edellytti vankkaa ammattitaitoa.

 Espoon sairaalan metalliverhoilut on toteutettu pääosin piilokiinnityksin.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön