Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Neljä tapaa rakentaa ympäristölle ystävällinen bitumikatto

Artikkelit · Tuotteet

Liike- ja toimitilojen kattoratkaisut vaikuttavat monella tavalla kohteen energiatehokkuuteen ja muihin ympäristövaikutuksiin. Tutustu ympäristölle ystävällisiin ja energiatehokkaisiin bitumikatteisiin sekä aurinko- ja viherkattoratkaisuihin.

Kiinteistön omistajalle, käyttäjälle ja ympäristölle on eduksi, että valittu kattoratkaisu on toimiva ja taloudellinen koko elinkaarensa ajan. Kattorakenteiden ja katemateriaalin ominaisuudet sekä elinkaaren pituus vaikuttavat suoraan myös ratkaisun ympäristöystävällisyyteen.

Bitumikatteet ovat kestäviä ja kokonaistaloudellisia. Tarjolla on useita ratkaisuja, jotka vaikuttavat positiivisesti kiinteistön energiatehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

1. Vähähiilinen vesikate – Kerabit Nature

Vesikatteen valmistuksen hiilipäästöt voivat muodostaa jopa neljänneksen rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Päästöarvoltaan matalan vesikatteen käyttäminen vaikuttaa siis merkittävästi rakennuksen vähähiilisyyteen.

Kerabit Nature -tuotteiden valmistuksen aikaiset hiilipäästöt ovat noin 25 % pienemmät kuin vastaavien perustuotteiden. Vähähiilisyys saavutetaan mm. korvaamalla osa perinteisistä raaka-aineista biopohjaisilla raaka-aineilla sekä kierrätysmateriaaleilla. Tästä huolimatta tuotteiden tekniset ominaisuudet – myös vedeneristävyys – ovat yhtä hyviä kuin vastaavilla perustuotteilla.

Kerabit Nature -tuoteperheeseen kuuluu aluskermien lisäksi hitsattava pintakermi Kerabit 5100 T Nature, tiivissaumakate Kerabit Titan Nature sekä Kerabit LESSNOX Nature, joka vähähiilisyyden lisäksi hajottaa haitallisia typen oksideja.

Kerabit Nature -aluskermit

Kerabit Nature -pintakermit

Kerabit Nature -tuotteiden käyttöikä on pitkä, jopa vuosikymmeniä. Käyttöiän päätyttyä tuotteet toimitetaan kierrätettäviksi.

2. Ilmaa puhdistava pintakermi – Kerabit LESSNOX

Liikenne, puun ja jätteiden polttaminen sekä teollisuus aiheuttavat typpioksidipäästöjä, jotka heikentävät hengitysilman laatua ja vaikuttavat haitallisesti ympäristöön. Auringon UV-säteily hajottaa typen oksideja luontaisesti, mutta oikealla katevalinnalla tätä hajoamisprosessia voidaan nopeuttaa.

Kerabit LESSNOX on hitsattava monikerroskatteiden pintakermi, jonka yläpinnassa on vaaleanharmaa LESSNOX-sirote. LESSNOX liuskesirote on käsitelty titaanioksidilla, joka nopeuttaa auringon UV-säteilyn aiheuttamaa luontaista typen oksidien hajoamisprosessia. Hajoamisen tuloksena syntyvät nitraatit huuhtoutuvat katolta sateiden mukana ja ravitsevat rakennuksen ympäristössä olevia kasveja.

Kerabit LESSNOX ei sisällä vaarallisia aineita ja sen ilmaa puhdistava vaikutus kestää katon koko käyttöiän ajan. Yhden vuoden aikana tuhannen neliön Kerabit LESSNOX -katto neutraloi saman verran typen oksideja kuin mitä yksi henkilöauto keskimäärin tuottaa noin 3300 kilometrin ajolla.

Kerabit LESSNOX vaikuttaa myös kiinteistön energiatehokkuuteen

Vaalea Kerabit LESSNOX -kate pysyy tummaa viileämpänä, minkä ansiosta kiinteistö pysyy viileämpänä ja vaatii kesällä vähemmän jäähdytysenergiaa. Jos katolle asennetaan aurinkopaneelit, Kerabit LESSNOX -katteen vaalea pinta vaikuttaa positiivisesti myös aurinkovoimalan tehokkuuteen.

Kerabit LESSNOX Nature -katteessa on molemmat ympäristölle ystävälliset ominaisuudet: tehokas ilman typen oksidien hajoaminen sekä vähähiilisyys.

3. Bitumikatteeseen integroitu aurinkovoimala – Kerabit Aurinkokatto

Katolle asennettavan aurinkovoimalan voi toteuttaa myös ilman kannatinrakenteita. Kerabit Aurinkokatto -ratkaisussa bitumikattoon integroitavat ohuet aurinkopaneelit minimoivat läpikiinnitysten, tuulikuormien ja myrskyjen aiheuttamat vaurio- ja vuotoriskit. Kevyet ja taipuisat ohutkalvopaneelit vaikuttavat rakennuksen ulkonäköön hyvin vähän, varsinkin loivilla katoilla.

Kerabit Aurinkokaton paksuus on vain noin 6 mm ja paino on noin 7 kg/m2. Se voidaan asentaa bitumikaton kanssa sekä uudiskohteeseen että olemassa olevan kiinteistön bitumikattoon. Taipuisat ohutpaneelit soveltuvat myös kaareviin pintoihin. Kerabit Aurinkokaton alle ei pääse lunta, jäätä tai lehtiä, koska paneelit ovat kauttaaltaan kiinni vesikatteessa.

Kerabit Aurinkokaton ohutpaneelit eivät rajoita katolla liikkumista, joten katon tarkastukset ja huollot voidaan toteuttaa entiseen tapaan. Paneelin pinnassa oleva 3M:n kehittämä suojakalvo pysyy hyvin puhtaana ja kestää päällä liikkumista.

Tutustu Kerabit Aurinkokattoon

4. Eristävä, sadevettä sitova ja hiilinieluna toimiva viherkatto

Viherkatto vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen, ulkonäköön ja toimivuuteen.

Tämän lisäksi se tuo elävän luonnon osaksi rakennettua ympäristöä. Yhteyttäessään viherkatolla kasvavat kasvit muuttavat ilman hiilidioksidia hapeksi.

Viherkattojen suunnittelussa tärkeintä on laadukas vedeneristys, joka toteutetaan pääosin hitsattavilla bitumikermeillä. Niiden päälle asennetaan juurisuojakermi. Lisäksi tarvitaan salaojittava ja/tai vettä varastoiva kerros. Kerabitilta löytyy sopiva ratkaisu kaikkiin näihin rakennekerroksiin.

Viherkaton hyötyjä ovat

 • Hulevesien hallinta
  • Katolta tulevien hulevesien vuotuisen määrän väheneminen noin 50 – 90 %
  • Rankkojenkin sateiden aiheuttamien virtaamien tehokas viivyttäminen
 • Kattorakenteiden suojaaminen ja katon käyttöiän pidentäminen
  • Kattopinnan lämpötilavaihteluiden tasaaminen
  • UV-suoja – kesällä viherkaton pintalämpötila voi olla jopa 40 °C alhaisempi kuin perinteisen tumman katon
 • Energiankulutuksen vähentäminen
  • Viherkatto viilentää kesällä ja eristää lämpöä talvella
 • Äänenvaimennus
 • Kaupunki-ilman parantaminen
  • Kasvit muuttavat hiilidioksidia hapeksi
  • Kasvit sitovat ilman epäpuhtauksia ja pölyä
 • Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisääntyminen
  • Kasvit houkuttelevat lintuja, perhosia ja muita hyönteisiä

Viherkatoille voidaan istuttaa mm. maksaruohoa, kukkia, pensaita, köynnöksiä ja jopa puita. Katolle voidaan toteuttaa myös oleskelun mahdollistava kattopuutarha.

Lue lisää viherkattojen rakentamisesta

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön