Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Lämpimät kattoelementit ovat kustannustehokas ratkaisu hallirakennuksiin

Artikkelit · Katto · Kattoelementit · Elementtikatot

Kerabitin lämpimät kattoelementit ovat ihanteellinen ratkaisu teollisuus- ja muiden hallien katon toteuttamiseen. Tehdasolosuhteissa valmistetuilla kattoelementeillä rakennus saadaan lämpimäksi ja säältä suojaan nopeasti ja kustannustehokkaasti, sillä yhden työpäivän aikana voidaan asentaa jopa 1 000 neliötä kattoelementtejä.

Lämpimät kattoelementit ovat normaalisti 2,5 metriä leveitä ja 8–21 metriä pitkiä. Elementit tehdään asennusta vaille valmiiksi hallituissa oloissa tehtaalla. Lämpimän kattoelementin pintana on OSB-katelevy, jonka päälle asennetaan aluskermi. OSB-levyn alla on tuuletusvälipalkisto, joka puolestaan lepää kantavana rakenteena toimivien LVL-kertopuupalkkien päällä. Elementti on eristetty lämpimäksi tai puolilämpimäksi kohteen halutun U-arvon mukaan. Eristeen alla on höyrysulkukalvo. Kalvossa on limitysvara, ja elementtien saumakohdat teipataan asennuksen yhteydessä tiiveyden varmistamiseksi. Alapinnan materiaali on tavallisesti kipsilevy tai akustiikkalevy.

Elementteihin tehdään myös räystäät valmiiksi jo tehtaalla, samoin kuin LVI-S-tekniikan vaatimat läpiviennit. Työmaalla jää siten asennuksen ja läpivientien alapuolisten saumausten lisäksi tehtäväksi ainoastaan vesipellitys ja varsinainen vesikate, joka voi olla kermiä, peltiä tai tiiltä.

– Me pyrimme aina tarjoamaan katon avaimet käteen -periaatteella, jolloin asiakas saa valmiin katon vesikatteineen, pellityksineen ja kaikkineen, KerabitPron kattoelementiasiantuntija Elias Helin toteaa.

1 000 neliötä kattoa päivässä

Kattoelementtien esivalmisteluaste on erittäin korkea, minkä ansiosta asennus on todella nopeaa.

– Elementtejä pystyy asentamaan yhden työpäivän aikana jopa tuhat neliötä, eli rakennus saadaan säältä suojaan todella nopeasti. Kun katon läpimenoaika on niin nopea, niin myös koko hanke nopeutuu, sillä sisätöihin päästään nopeammin, Elias Helin valottaa elementtikaton merkittävintä etua.

Perinteisen villakaton tekeminen vaati elementtikattoon verrattuna jopa 4–5 kertaa pidemmän ajan, joten suurissa hallirakennuksissa ajansäästö on todella huomattava.

Elementtikatto on kustannustehokas kokonaisratkaisu

Asennusnopeuden lisäksi lämpimillä elementeillä toteutettu katto on Elias Helinin mukaan monesta muustakin syystä kustannustehokas ratkaisu.

– Kustannussäästöä syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Kun suunnittelu voidaan aloittaa jo projektin aloitusvaiheessa, voimme antaa neuvoja ja vinkkejä, miten esimerkiksi ristikkorakenteesta saadaan mahdollisimman kustannustehokas elementtejä varten. Näin voidaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa ulosmitata elementoinnin hyötyjä.

– Myös tuotantovaiheessa syntyy säästöä. Kun työ tehdään hallituissa oloissa sisätiloissa, voidaan optimoida materiaalien käyttö ja vältetään tarpeeton materiaalihukka. Samaten kustannussäästöä syntyy logistiikasta. Tontilla ei tarvitse varastoida suurta määrää katon tekemiseen tarvittavia rakennusmateriaaleja, sillä elementit välivarastoidaan tehtaalla, josta ne kuljetetaan työmaalle sitä mukaa, kun asennus etenee, Elias Helin jatkaa.

Elementtien käyttö edistää työturvallisuutta

Kattoelementtien hyödyntäminen kohentaa työturvallisuutta. Työmaalla tehtävän työn määrä pystytään minimoimaan ja vaarallinen kattotyö jää lyhytaikaiseksi, kun suurin osa kattoon liittyvistä töistä tehdään hallissa tai maan tasalla.

– Työtapaturmien riski on paljon pienempi, kun työt tehdään valvotuissa olosuhteissa hallissa. Se on kaikin tavoin merkittävä etu etenkin Suomessa, jossa olosuhteet eivät tunnetusti aina ole parhaat mahdolliset, Elias Helin naurahtaa.

Elementit suunnitellaan kohteen mukaan

Vaikka elementit ovat osin vakioituja tuotteita, jokaisen urakan kattoelementit suunnitellaan ja optimoidaan projektikohtaisesti. Kaikki rakennukset ovat yksilöitä, joten kattoelementit räätälöidään aina kulloiseenkin kohteeseen.

– Meidän toimitukseenhan sisältyy valmistuksen ja asennuksen lisäksi aina myös elementtien suunnittelu kohteen ehdoilla ja detaljitasolla. Se takaa onnistuneen lopputuloksen, helpottaa suunnittelijan työtä sekä säästää asiakkaalta aikaa, vaivaa ja rahaa, Elias Helin toteaa.

Kattoelementtisuunnitelma nivoutuu saumattomasti yhteen muiden suunnitelmien kanssa, sillä se hyväksytetään aina pääsuunnittelijalla ennen tuotannon aloittamista.

Asennus sujuu ilman erityisjärjestelyjä työmaalla

Kattoelementtien asennus on paitsi nopeaa myös sujuvaa eikä edellytä erikoistoimia rakennuksen rungon tai työmaan suhteen.

– Elementtien käyttö ei aseta rungolle mitään erityisvaatimuksia. Huomioon otettavia seikkoja ovat elementtien kiinnitys sekä se, toimivatko kattoelementit rungon jäykistävänä rakenteena. Esimerkiksi teräsrungossa pitää olla kiinnityspaikat kattoelementeille, mutta niidenkin sijoittelu sisältyy meidän tekemiimme suunnitelmiin, Elias Helin valottaa.

Työmaalla puolestaan riittää, että siellä on tilaa nostimelle sekä elementtirekalle. Välivarastointitilaa ei tarvita, sillä elementit välivarastoidaan tehtaalla ja tuodaan työmaalle vasta, kun ne on aika asentaa.

– Asennus kaikkineen on suunniteltu tarkasti etukäteen. Ennen aloitusta toimitamme tilaajalle asennus-, nosto-, työturvallisuus- ja kosteudenhallintasuunnitelmat, joiden pohjalta teemme asennukset, Elias Helin päättää.


| Lämpimien kattoelementtien asennus on erittäin nopeaa, sillä yhden työpäivän aikana niitä voi asentaa jopa 1 000 neliötä. Kuvassa Kiinteistö Oy Kahden Kuninkaan Kulma Espoossa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön