Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kylmät kattoelementit helpottavat suunnittelijan työtä

Artikkelit · Katto · Elementtikatot

Kaikki rakennesuunnittelijat eivät vielä ole ehtineet tutustua kylmien kattoelementtien tarjoamiin hyötyihin. Kerabitin suunnittelupäällikkö Timo Hakala valottaa asiaa suunnittelijan näkökulmasta.

Kun suunnittelija valitsee uudisrakennukseensa elementtikaton, hän saa aikaa keskittyä rakennuksen muihin detaljeihin.
– Kerabitin toimitukseen kuuluu aina katon rakennesuunnittelu, tukiseinät ja kattoelementit sekä asennus, Timo Hakala kertoo.
Suunnitelmat valmistuvat muutamassa viikossa ja tavanomainen 500-600 m2 kerrostalon katto on valmis toimitukseen viikossa. Jo myyntivaiheessa määritellään alustava tukiseinäjako ja LVL-palkin mitoitus.
– Kaikki kattoon liittyvä suunnittelu tulee Kerabitilta. Suunnitelmat toki lähetetään pääsuunnittelijalle tarkistettavaksi.
Onko sitten jotain erityistä, mitä rakennesuunnittelijan pitää ottaa huomioon?
– Eipä juuri. Toki pitää tarkistaa vesikattoelementeiltä tulevat kuormitukset yläpohjan betoniholville – ne tulevat suoraan meidän suunnitelmistamme – ja huomioida ne yläpohjaholvin mitoituksessa, Hakala sanoo

Kattoelementti säästää aikaa ja rahaa

Koska katon asennus on joutuisaa ja alushuopa saumataan heti, ei erillistä sääsuojausta tarvita lainkaan.

– Sääsuoja maksaa usein lähes saman verran kuin koko kattoelementtitoimitus. Lisäksi perinteisen sääsuojan rakentamiseen ja purkamiseen kuluu rutkasti aikaa. Kun katto on kerralla vesitiivis, on kaikkien työ helpompaa ja nopeampaa.
Ristikkorakenteiseen kattoon verrattuna ei hintaeroakaan tule.
– Olemme onnistuneet tekemään suunnittelu- ja tuotantoprosessistamme niin jouhevan, että olemme myös hinnan suhteen erittäin kilpailukykyisiä, Timo Hakala painottaa.

Elementin alla on tilaa

Kylmillä kattoelementeillä toteutettavaa kohdetta ei tarvitse erikseen suojata säältä. Puisissa kattoelementeissä on aluskermi valmiina, joten niillä saadaan vedenpitävä katto rakennuksen suojaksi heti, kun ne on asennettu ja aluskermit on saumattu. Urakan muut työvaiheet rakennuksen sisällä voidaan aloittaa aikaisemmin, ja kustannushyödyt ovat merkittävät, kun erillistä sääsuojaa ei tarvita.

Kattoelementit toimivat siis itsessään sääsuojana, ja ne asennetaan nopeammin kuin mitä erillisen sääsuojan tekeminen kestää. Kosteudenhallinta helpottuu, kun aika, jonka rakennus on alttiina vesisateelle ja tarvitaan väliaikaista sadevesien ohjausta, lyhenee.

Sekä katto- että tukiseinäelementit suojataan huolellisesti muoveilla sekä kuljetuksen että asennuksen ajaksi, joten puuosat eivät joudu missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle.

Teemme jokaiselle kohteelle kosteudenhallintasuunnitelman, jolla taataan, että väliaikainen sadevesien johdattaminen pois rakennuksesta onnistuu yhtä hyvin kuin sääsuojaa käytettäessä. Kosteudenhallinta suunnitellaan huolellisesti RALA ry:n Kuivaketju10-toimintamallia noudattaen. Suunnitelma tehdään yhdessä pääurakoitsijan kanssa, jotta kohteen erityispiirteet saadaan otettua huomioon.

Mihin kylmä kattoelementti sopii?

Kylmä kattoelementti on parhaimmillaan kaikissa sellaisissa kohteissa, joissa halutaan rakentaa nopeasti ja saada rakennus joutuisasti säältä suojaan.
– Niitä on käytetty varsinkin koulujen ja päiväkotien, mutta myös kerrostalojen työmailla.
Esimerkiksi Valkeakoskelle keväällä 2024 valmistuvan Sorrilan koulun katon kokonaisala on noin 4 000 neliötä. Siitä noin 1 300 neliötä on toteutettu lämpimillä kattoelementeillä ja loput noin 2 700 neliötä kylmillä kattoelementeillä.
– Toistaiseksi kylmät kattoelementit ovat olleet suosittuja erityisesti Etelä-Suomessa, mutta uskon myös muiden alueiden tulevan pian perässä, Timo Hakala sanoo.

Lataa hyödyllinen opas

Saat syventävän tietopaketin kylmistä kattoelementeistä lataamalla käyttöösi oppaan kylmien kattoelementtien hyödyntämisestä uudisrakentamisessa. Se esittelee kattoelementtien rakenteen, niiden käyttökohteet sekä elementtien käytöstä koituvat hyödyt. Oppaassa käsitellään myös elementtien asennus vaihe vaiheelta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön