Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kustannustehokas bitumikate on omiaan isojen hallien kattoihin

Artikkelit · Katto · Bitumikatot

Bitumikatto on verraten kevyt, taatusti vedenpitävä, nopeasti asennettava ja kustannustehokas, joten se on erinomainen ratkaisu suuriin liike-, teollisuus- ja logistiikkahalleihin. Bitumikaton voi toteuttaa myös vähähiilisellä bitumikatteella.

Isoissa hallirakennuksissa on yleensä loivat katot, joten kestävä bitumikate on niihin onnen omiaan.

– Itse asiassa jos on rakentamassa isoa loivakattoista hallia, bitumikatto on oikeastaan ainoa järkevä ratkaisu – siis jos haluaa tiiviin katon, joka pitää veden. Loivilla katoilla käytetään jatkuvia katteita, yleensä kermikatteita, jolloin kate yksinään toimii vedeneristeenä. Samoin loivalle katolle pystyy tekemään isoja valuma-alueita, jolloin katosta tulee toimiva. Tiili- ja peltikatossa on aina saumoja, joten niissä piilee vuotoriski, työmaapäällikkö Pauli Niskanen pohtii.

Nopeasti vedenpitävää kattoa

Ripeys on valttia rakentamisessa. Tilaajan intressi on saada rakennushanke mahdollisimman nopeasti läpi, jolloin tavoite on päästä tekemään eri työvaiheita samaan aikaan. Bitumia käytettäessä saadaan tehtyä nopeasti vedenpitävää kattoa, jolloin muita töitä pääse aloittamaan nopeasti. Nopeus on yksi bitumikaton verrattomista eduista, sillä hankkeiden aikataulut ovat tiukkoja.

– Sitä mukaa kun kantavaa rakennetta saadaan valmiiksi, me pääsemme vetämään katolle höyrysulkua bitumikermistä, jolloin katto saadaan vedenpitäväksi. Tosin se vedenpitävyys pitää laittaa vähän lainausmerkkeihin, sillä bitumikerminen höyrysulku ei tee katosta vielä virallisesti vedenpitävää, mutta se mahdollistaa kuitenkin esimerkiksi sisätöiden aloittamisen, vaikkei katto vielä ole kokonaan valmis, Pauli Niskanen kertoo.

Bitumikate taipuu moneen

Bitumikatteen hyviin puoliin lukeutuu myös sen soveltuvuus monimuotoisiinkin kohteisiin.

– Bitumihan taipuu hyvin erilaisiin muotoihin, myös kaareville pinnoille. Olemme esimerkiksi tehneet urheilu- ja palloiluhallien kattoja, joiden muodot ovat olleet melko pyöreitä. Elastiset bitumikermit ovat taipuneet hyvin niihinkin muotoihin, Pauli Niskanen kertoo.

Pitkää ikää katoille

Bitumikatto on hyvin pitkäikäinen. Sen käyttöikä voilla jopa yli 50 vuotta, kunhan katon  rakenne on tarkoituksenmukainen, se tehdään huolellisesti ja huolletaan säntillisesti.

– Hyvän katon kriteerit ovat aina tapauskohtaiset, mutta tietyt perusasiat pätevät kaikkiin kattoihin. Hyvä tiivis höyrysulku, hyvin asennetut lämmöneristeet, huolellisesti tehty vedeneristys ja tarkasti tehdyt detaljit, niin hyvä tulee. Esimerkiksi läpiviennit ja muut yksityiskohdat kannattaa tehdä valmisosilla aina, kun se on mahdollista. Kun esimerkiksi ilmanvaihtoa varten on valmis kappale, jossa on lämmöneristeet valmiina, sitä vasten on helppo tehdä höyrysulut ja veden- ja lämmöneristykset, Pauli Niskanen kuvailee.


| Bitumikatto on toimiva ja kustannustehokas ratkaisu isoihin hallirakennuksiin. Hyvin toteutettuna sen käyttöikä on jopa yli 50 vuotta.

Parhainkaan katto ei kuitenkaan kestä, jos siitä ei pidetä huolta.

– Katon huolto pidentää sen käyttöikää. Lähtökohtaisesti katolla pitää käydä vähintään kaksi kertaa vuodessa katsomassa, ettei siellä ole mitään vaurioita ja ettei kaivoihin ole kertynyt puunoksia tai roskaa, jotka tukkivat ne. Kaivojen pitää vetää, pellitysten tulee olla kiinni ja kaikkien tuulettimien hattuineen paikoillaan.

Kattoliiton sivuilla olevalla Käyttöikälaskurilla voi kokeilla, miten erilaiset rakenneratkaisut ja huoltotoimet vaikuttavat katon laskennalliseen käyttöikään.

Bitumikate voi olla myös vähähiilinen

Vesikatteen hiilipäästöt muodostavat jopa neljänneksen rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Jos rakennukseen tulee vesikatteeksi bitumikate, sen voi toteuttaa myös vähähiilisenä.

Kerabit Nature on kotimainen vesikate, jonka valmistamisen hiilipäästöt ovat noin 25 % pienemmät kuin tavanomaisen bitumikatteen. Vähähiilisyys saavutetaan mm. korvaamalla osa perinteisistä raaka-aineista biopohjaisilla raaka-aineilla sekä kierrätysmateriaaleilla. Nature-tuotteisiin voi lisäksi valita LESSNOX-sirotteen, joka neutraloi haitallisia typen oksideja.

Nature-tuotteiden tekniset ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin tavanomaisten bitumikatteiden, eikä biopohjaisten raaka-aineiden käyttö vaikuta niiden vedeneristysominaisuuksiin.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön