Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kaiken voi tehdä fiksummin – myös räystäät

Artikkelit · Julkisivut · Elementtiräystäät

Kuten monet muut hyvät keksinnöt, RipRap-räystäselementti syntyi yksinkertaisesta kysymyksestä: miten työläät puurakenteiset räystäät voisi toteuttaa fiksummin ja tehokkaammin.

RipRap-räystäselementit valmistetaan sinkitystä pellistä tai vaihtoehtoisesti alumiinista, ruostumattomasta teräksestä tai kuparista. RipRap-tuoteperheeseen kuuluvat myös turvakaiteet, valmiina elementtinä toimitettava tarkastusluukku sekä juuri-, sokkeli- ja vesipeltijärjestelmät. RipRap-elementit soveltuvat käytettäväksi kaikkien eri seinätyyppien yhteydessä.

RipRap-räystäselementit näkivät ensimmäisen päivänvalon pilkahduksen vuoden 2010 tietämillä, kun Kerabit Julkisivujen toimitusjohtaja Kimmo Ripatti ajeli rakennustyömaan ohi ja katseli räystään rakentamista. Hänen päässään alkoi kyteä ajatus, voisiko työlään käsityönä tehtävän puurakenteisen räystään korvata teräksestä muotoon taivutetuilla räystäselementeillä, jotka tehtäisiin valmiiksi tehtaalla ja tuotaisiin asennusvalmiina työmaalle.

RipRap-räystäät ovat määrätietoisen kehitystyön tulos

Ajatusta teräsräystäästä ruvettiin ripeästi kehittelemään Kerabit Julkisivujen omissa tuotantotiloissa yhdessä asentajien sekä työmaapäälliköiden kanssa, ja ensimmäinen urakoitsijoille esitelty malli syntyi melko nopeasti. Sittemmin räystäselementtejä on kehitetty määrätietoisesti yhdessä rakennesuunnittelijoiden, arkkitehtien, asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.

Vaikka RipRap-räystäsratkaisu on verraten nuori keksintö, se löytyy muun muassa Vantaan IKEAn, Espoon sairaalan ja Lundin hiukkaskiihdyttimen kattojen lisäksi jo sadoista teollisuus- ja toimitilakiinteistöistä sekä asuinkerrostaloista. Suuri suosio on erittäin ymmärrettävää, sillä RipRapin edut ovat varsin monet perinteiseen puurakenneratkaisuun verrattuna.

Tarkasti, nopeasti, siististi

RipaRap-räystäselementit tehdään mittatarkasti valmiiksi tehtaalla ja asennetaan suoraan paikoilleen työmaalla, mikä on nykyaikainen tapa toimia. Elementtien avulla voidaan jättää jäähyväiset hitaalle käsityölle ja unohtaa säänvaihteluiden aiheuttamat huolet.

RipRap-elementtien ehdoton valtti on niiden nopea asentaminen. Valmista jälkeä syntyy 40–50 metriä päivässä, joten esimerkiksi keskivertokerrostalon räystäät ovat paikallaan parissa päivässä. Vastaava toteutus puusta kestää monin verroin kauemmin.

Kun säästyy aikaa, säästyy tunnetusti myös rahaa. Eikä unohtaa sovi sitäkään, että valmiiden teräselementtien ansiosta kattotyömaalla vältytään kaikelta roskalta, jota syntyy melkoisesti puurakentamisessa.

Kestävä räystäsratkaisu

RipRap-räystäselementti estää veden valumisen muihin rakenteisiin, millä on suotuisa vaikutus rakennuksen elinkaaren pituuteen. Kuumasinkitystä ohutmetallista valmistetuilla RipRap-rakenteilla on huomattavasti parempi kestävyys ajan hammasta vastaan kuin puurakenteilla. RipRap-räystäiden eduksi voidaan lukea myös se, että ne ovat täysin huoltovapaat.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kun puhutaan katoista, turvallisuutta ei voida sivuuttaa. Turvakaiteet ovatkin olennainen osa RipRap-järjestelmää, ja ne perustuvat samaan ideaan kuin varsinaiset räystäselementit: kaiteet tulevat valmiina elementteinä työmaalle, jossa ne vain pultataan paikalleen. Tukeva ja suojaava kaide syntyy käden käänteessä, ja urakan jälkeen se on helposti purettavissa ja siirrettävissä seuraavalle työmaalle.

Teräksinen räystäs on myös erittäin paloturvallinen, mikä on varsin merkittävä seikka nykyisten tiukkojen määräysten aikana.

Helpotusta suunnittelijan työhön

RipRap helpottaa myös suunnittelijan työtä. RipRap-räystäiden toimitukseen sisältyvät nimittäin räystäiden detaljikuvat, jotka Ripatin oma suunnittelija tekee. Tunnemme kehittämämme rakenteen perusteellisesti, joten pystymme myös ehdottamaan optimaaliset toteutustavat rakennusvaiheessa.

RipRapista riittäisi kerrottavaa useammankin kirjoituksen verran, mutta nopeimmin vakuutut RipRapin etevyydestä katsomalla napakan esittelyvideon. Mikäli taas haluat perehtyä tarkemmin, miten helposti RipRap-räystäiden asennus hoituu, myös kyseisestä aiheesta on tehty havainnollinen video.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön