Referenssit |
Tuotteet

Ratkaisu omakotitalon lattiaongelmaan

Koneellisesti ilmastoitu Platon-lattia ratkaisee omakotitalonkin lattiaongelmat

1960 – 1990 rakennetuissa omakotitaloissa on ollut suhteellisen paljon kosteusongelmia maanvaraisissa lattioissa. Yleensä syynä on kapillaarisesti maasta nouseva kosteus. Platon koneellisesti ilmastoitu lattia tarjoaa tehokkaan ratkaisun ongelmaan, jossa toinen ratkaisuvaihtoehto on koko lattiarakenteen poistaminen ja uudelleenrakentaminen.

Esimerkkikohteemme on vuonna 1983 kallion päälle rakennettu omakotitalo Seinäjoella. Alusta on tasattu hienojakoisella hiekalla, jonka päälle on laitettu muovi ja valettu betonilaatta. Laatan päälle on asennettu koolaukset sekä mineraalivillaa ja styroxia lämmöneristeeksi.  Lattia oli pinnoitettu parketilla.

Salaojitus yksin ei riittänyt

Vuonna 2005 talon ympärille rakennettiin salaojitusjärjestelmä, joka pitikin laatan kuivana talon reuna-alueilla. Vuoden 2017 syksyllä tehty kattava kuntokartoitus kuitenkin osoitti, että talon keskialueella laatan kosteuspitoisuus oli viitearvoja korkeampi ja ilmeni viitteitä alkavasta kosteusvauriosta. Syyksi paljastui rikkoutunut muovi ja hiekasta kapillaarisesti maasta laattaan noussut kosteus.

Omistajat halusivat remontoida talon parhaalla mahdollisella tavalla

– Palkkasimme Pohjanmaalla paljon vesivahinkoremontteja tekevän VV-Kuivauksen, koska halusimme tehdä remontin parhaalla mahdollisella tavalla, kertovat talon omistajat Sari Seila-Virtanen ja Sami Savela. Halusimme lattian sellaiseen kuntoon, ettei asiasta jatkossa tarvitse olla huolissaan.

VV-Kuivaus ehdotti Platonin koneellisesti ilmastoitua lattiaa, sillä betonilaatan ja sen alla olevan maa-aineksen vaihtaminen ollut vaihtoehto täystiilitalossa. Seinät eivät olisi sitä kestäneet. Ensin poistettiin lattiapinnoite sekä sen alla olleet koolaukset ja lämmöneristeet. Laatasta jyrsittiin pinta pois ja laatta desinfioitiin. Sen jälkeen tehtiin tasoitevalu.

Tasoitetun laatan päälle asennettiin tiivis Platon Multi-levy, nystyrät alaspäin, jolloin betonin ja lattian pintarakenteiden väliin jää tuuletettava ilmapalsta. Platon Multin päälle asennettiin umpisoluinen kova lämmöneriste, betonivalu, askelääneneriste sekä parketti.

Platon koneellisesti ilmastoidun lattian asentaa valtuutettu asentaja ja tarkka ilmamäärälaskelma tehdään Isolalla Norjassa

Platon koneellisesti ilmastoidun lattian toiminta varmistetaan tarkalla ilmamäärälaskelmalla ja ammattitaitoisella asennuksella. Pohjapiirroksen ja mittausten pohjalta tehty ilmamäärälaskelma kertoo, mihin ilmapalstan ohjurit asennetaan ja kuinka monta tuloilmaventtiiliä tarvitaan, jotta ilmavirtaus on riittävä ja tasainen kaikkia kulmia myöden.

– Teetimme muutama vuosi sitten täyden sisätilaremontin, joten meillä oli jo valmiiksi tyylikkäät korkeat jalkalistat, Sari kertoo. Tuloilmaventtiilit eivät juuri niistä pistä silmään, vaan ovat tyylikkäitä nekin, Sari hymyilee.  Sekä VV-Kuivaus että koneellisesti ilmastoidun lattian asentanut Domitrix tekivät loistavaa työtä. Kaikki aiemmin remontoidut pinnat pysyivät kunnossa ja nyt meillä on toimiva lattiarakenne. Lattiajärjestelmään kuuluva tuuletin on piilotettu vaatekaappien kulmaan, mistä sen pieni hurina ei kuulu mihinkään.

Sami ja Sari ovat olleet erittäin tyytyväisiä Platon-lattiaan ja siihen, että remontti tehtiin kunnolla. – Jälkikäteen ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, että olisiko jotain voinut tehdä paremmin tai aiheutuuko kosteudesta jotain ongelmaa myöhemmin, Sari ja Sami hymyilevät. – Voimme olla huoleti, koska Platon-lattian alla kulkeva ilmavirta kuivattaa kosteuden ja ohjaa sen poistoputkea pitkin ulos räystään alla olevan poistoilmaventtiilin kautta.

Tuloilmaventtiili vie ilmaa koneellisesti ilmastoidun lattian ilmapalstaan. Tyylikäs venttiili ei ainakaan minun silmääni häiritse yhtään, sanoo sisustusalalla työskentelevä Sari.

Sami ja Sari ovat tyytyväisiä lattiaremonttiin, joka on tehty niin hyvin kuin sen vaan pystyi tekemään.

Samin ottamassa kuvassa näkyy Platon Multi –levyt tuloilmaventtiilin taakse asennettava Platon-seinänvieruspala.

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Tuotteet

Kerabit on synonyymi kotimaisille, laadukkaille katto- ja vedeneristystuotteille sekä ekologisille ratkaisuille. Palvelemme rakennusalan ammattilaisia ja rautakauppojen kautta myös kuluttajia.

Tutustu palveluun