Referenssit |
Katto

Korttelikokonaisuus Helsingin Kalasatamassa

Verkkosaaren korttelikokonaisuus sai suojakseen toimivan kevytsorakaton.

Sijainti
Helsinki
Rakennuttaja/tilaaja
Skanska Oy
Valmistumisvuosi
2019
Neliömäärä
2600

Verkkosaaren korttelikokonaisuus sai suojakseen toimivan kevytsorakaton

Meren äärellä kohoava Verkkosaaren Wanda koostuu kuusikerroksisesta lamellitalosta ja yhdestä kolmikerroksisesta townhouse-tyyppisestä talosta. Samaan kortteliin sijoittuvat myös 6–8-kerroksiset Ruutana ja Vaspuuki.

Wandan, Ruutanan ja Vaspuukin pääurakoitsijana toimi Skanska, kun taas Kerabit Katto vastasi kaikkien kohteiden kattourakoista Wandan katon viherrakennetta lukuun ottamatta.

Kevytsorakatto on toimiva ratkaisu loivalle katolle

Kaikissa rakennuksissa on perinteiset kevytsorakatot. Betoniyläpohjan päälle on asennettu höyrynsulku sekä kevytsorakerros lämmöneristeeksi. Kevytsoran päällä on betonivalu sekä vedeneristeet bitumikermistä. Laskentapäällikkö Joni Pekkala kertoo, että kevytsorakatto on monella tapaa erinomainen ratkaisu loiville kattorakenteille.

– Kevytsoran hinta-laatusuhde on hyvä, ja sen lämmöneristävyys on erinomainen. Lisäksi se on kevyttä, joten katolle ei kerry turhaa painoa. Kevytsorakaton tekeminen on myös sujuvaa, sillä soran asennus on helppoa. Se on kevyttä ja partikkelit ovat pyöreitä, joten levittäminen käy kätevästi.

Kevytsorakatto on siinäkin mielessä toimiva ratkaisu, että se on tuulettuva rakenne, minkä ansiosta yläpohjaan kertyvä rakennekosteus ja käytön aikana mahdollisesti syntyvä kosteus poistuvat tehokkaasti. Yläpohjan tuulettuvuudella on suuri merkitys Suomen vaihtelevissa lämpö- ja kosteusolosuhteissa.

Kolmivaiheinen urakka sujui mallikkaasti

Kalasataman korttelikokonaisuus toteutettiin kolmessa vaiheessa, eli vesikatot tehtiin sitä mukaa, kun talot nousivat. Vaikka kokonaisen korttelin kattojen tekeminen on mittava työ, kyse oli yrityksellemme normaalikokoisesta urakasta.

– Kun puhutaan monen kerrostalon kohteesta, johon tulee useampi vesikatto, olennaista on, että  resurssit riittävät kaikille katoille ja että pysytään urakoitsijan aikataulussa. Optimitilanteessa voidaan osaurakat monistaa, kun rungot nousevat eri aikaan. Se on tehokasta, kun päästään aina suoraan tekemään seuraavaa vesikattoa, eikä materiaalia tarvitse koko ajan kuljetella edestakaisin, Joni tuumailee.

Verkkosaaren urakka sujui mallikkaasti, ja työt valmistuivat sekä sovitusti että aikataulussa. Urakan sujuvuuteen oli kolme syytä, jotka ovat Jonin mukaan keskeisiä kaikissa rakennusprojekteissa.

– Tässäkin tapauksessa onnistumisen edellytyksiä olivat onnistunut aikataulutus, eri urakoitsijoiden välinen saumaton yhteistyö ja häiriötön tiedonkulku kaikkien osapuolten kesken.

Hyvä työ poikii uutta työtä

– Mitä olen palautetta kuullut, niin meillä menee työmailla hyvin Skanskan kanssa. Yritämme olla palveleva kumppani ja olemme onnistuneet, kun yhteistyö on jatkunut jo monta vuotta, Joni virnistää.

Verkkosaaren kohteen jälkeen yhtiöt ovat jatkaneet tuloksellista yhteistyötään. Verkkosaaren korttelin viereen on noussut seitsemän talon kokonaisuus, Jätkäsaareen neljä taloa ja lisäksi on urakoitu lukuisia yksittäisiä kohteita.

Urakoimme kohteeseen kevytsorakattoa neljän taloyhtiön katoille yhteensä 2 600 m2. Wanda Townhousen viherrakenne ei kuulunut urakkaamme.

Kuvagalleria

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Katto

Urakoimme ja saneeraamme valtakunnallisesti kaiken tyyppiset katot, toteutamme pihakannet ja teemme siltojen vedeneristykset.

Tutustu palveluun

Bitumikatot

Bitumikermikatot kuuluvat erityisosaamisalueeseemme, ja palveluvalikoimamme kattaa kaikki rakennetyypit ja kattokaltevuudet.

Tutustu palveluun