Referenssit |
Julkisivut

Hangonsilta

Hyvinkään Hangonsillan Kipinä on vuonna 2020 valmistunut näyttävä rakennus, joka palvelee päivittäin yli tuhatta lukiolaista ja muuta opiskelijaa. Onnistuneen yhteistyön ansiosta urakka alitti budjetin, ja rakennus luovutettiin nollavirheisenä ja etuajassa.

Hangonsillan Kipinä syntyi puhaltamalla yhteen hiileen

Hyvinkään Hangonsillan Kipinä on vuonna 2020 valmistunut näyttävä rakennus, joka palvelee päivittäin yli tuhatta lukiolaista ja muuta opiskelijaa. Onnistuneen yhteistyön ansiosta urakka alitti budjetin, ja rakennus luovutettiin nollavirheisenä ja etuajassa.

Hangonsillan Kipinä on uusi 11 000 neliön koulurakennus, joka valmistui marraskuussa 2020. Hyvinkään lukio muutti tiloihin helmikuussa 2021.

Rouhean ruosteista tyylikkyyttä
Kipinä sijaitsee vanhan ratapihan ympäristössä. Rautatien vaikutus näkyy rakennuksen arkkitehtuurissa ja käytetyissä materiaaleissa. Julkisivut ovat paikalla muurattua punatiiltä sekä ruosteenväristä teräslevyä ja -verkkoa. Yhdistelmä antaa Kipinälle sen rouhean mutta tyylikkään ulkoasun.

Projektinjohtourakkana toteutetun hankkeen pääurakoitsijana toimi Lujatalo, ja julkisivujen metalliverhoilut toteutti Kerabit Julkisivut.

– Kerabit Julkisivut teki julkisivuihin kaiken, mikä ei ole tiiltä. Julkisivussa on verhouksena paljon corten-terästä, jota ei erikseen pintakäsitellä vaan sen pinnalle muodostuva ruoste toimii pinnoitteena, Kipinän työmaan vastaavana mestarina toiminut Lujatalon Ari Kammonen kertoo.

Kerabit Julkisivut valikoitui metallijulkisivujen toteuttajaksi aiempien hyvien kokemusten perusteella.

– Kerabit Julkisivut on Kerabit Julkisivut ja hoitaa hommansa. Kerabit Julkisivujen toimintatasosta tietää, ettei siellä tapahdu kämmejä. Kun tunnemme toisemme ja tiedämme toistemme tavat toimia, niin ei ollut mikään ongelma valita. Ja onhan Kerabit Julkisivut hinnoiltaankin kilpailukykyinen, mikä tietysti myös painaa vaa’assa, Ari Kammonen pohdiskelee.

Aikataulu ja budjetti alittuivat
Kipinän rakennusprojekti sujui kaiken kaikkiaan varsin mallikkaasti, sekä tilaajan että urakoitsijan mielestä.

– Projekti meni loistavasti, niin taloudellisesti kuin aikataulullisesti. Korona-ajan ongelmista huolimatta luovutimme sen etuajassa ja virheettömänä, Ari Kammonen toteaa ykskantaan.

– Onnistuneen lopputuloksen lisäksi pitää kyllä antaa rakennusprojektille ruusuja kahdesta asiasta, jotka kuitenkin ovat erittäin olennaisia kaupungin näkökulmasta. Ensinnäkin rakennusaikataulussa pysyttiin, ja pääsimme muuttamaan ajallaan. Lisäksi budjetti piti, mikä ei aina ole tavallista tällaisissa hankkeissa, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori Jaakko Rainio säestää.

Tiivis yhteistyö oli onnistumisen avain
Ari Kammosen mukaan tiivis yhteistyö oli syy siihen, että Kipinä oli niin onnistunut projekti.

– Yhteistyö tilaajan kanssa meni ihan nappiin. Koko ajan puhallettiin yhteen hiileen. Sekin auttoi, että Kipinä oli muodoltaan projektinjohtourakka, jossa niin tilaaja kuin rakentajakin yrittää kehittää suunnitelmia siihen malliin, että koko ajan keksitään parempia ja edullisempia konsteja saada homma maaliin.

Yhteistyötä tarvittiin myös työmaalla toimivien eri urakoitsijoiden kesken, sillä saumattomasti etenevät prosessit ovat edellytys projektin kitkattomalle etenemiselle. Ari Kammonen iloitsee, että Kipinän työmaalla kaikesta pystyttiin urakoisijoiden välillä sopimaan sujuvastii.

– Kerabit Julkisivuja voi kehua yhteistyökyvystä työmaalla, jossa aikatauluja pitää sovitella paljonkin. Pihaurakoitsija ei esimerkiksi pysty toimimaan samassa paikassa, jossa tehdään seinää, sillä seinänvierusta on käytössä ja seinäurakoitsija tarvitsee tilaa materiaaleilleen. Tämäntyyppiset asiat oli helppo sopia Kerabit Julkisivujen ja muiden urakoitsijoiden kanssa.

– Kiitokset Kerabit Julkisivuille myös joustavuudesta ja lisäpalvelusta, jota aina tarvitaan. Mehän joudumme usein työmaalla tilaamaan kaikenlaista peltiä ja peltikulmaa erikoispaikkoihin. Kerabit Julkisivujen verstaalta sitä tavaraa sai, ja se tuli työmaalle aika lailla suitsaitsukkelaan Ari Kammonen jatkaa.

Kipinä on käyttäjilleen tehty
Kipinän on palveltava moninaisia tarpeita ja käyttäjäryhmiä. Suunnittelun lähtökohtina olivat joustavuus, muunneltavuus, yhteisöllisyys ja elinikäinen oppiminen.

– Kipinässä on 950 oppilaan Hyvinkään lukio, aikuislukio, tuva-koulutus eli niin sanottu kymppiluokka, Hyvinkään opisto ja maahanmuuttajien perusopetus. Kipinä toimii lisäksi kaupunkilaisten yhteistilana, jossa on mahdollista järjestää erilaisia tapahtumia ja juhlia. Yhteensä täällä pyörii yli tuhat ihmistä päivittäin, Jaakko Rainio kertoo.

Noin puolentoista vuoden käyttökokemukset ovat osoittaneet, että tavoitteet ovat toteutuneet.

– Isot pisteet urakoitsijoille ja tietysti suunnittelijoille. Tuli loistava rakennus, joka toimii hirveän hyvin. Opiskelijat ja opettajat tykkäävät, sillä tilat palvelevat tarkoitustaan, ja meillä on myös vapaata aulatilaa ja hiljaista opiskelutilaa nuorille. Lisäksi keskusaulasta kahviloineen on tullut hyvinkääläisten uusi olohuone, Jaakko Rainio kiittelee.

Kun Jaakko Rainiolta kysyy, mikä on parasta Kipinässä, hän vastaa empimättä.

– Se on ilman muuta ilmapiiri, ja sehän tulee meistä ihmisistä. Pyrimme siihen, että ihmisten olisi hyvä ja turvallinen olla. Täällä vallitsee sellainen kipinäläinen henki, jota hieno rakennus ruokkii mainiosti.

– Kipinää on kaiken kaikkiaan kiva kehua, kun tämä on niin hyvä rakennus, Jaakko Rainio summaa.

Kuvagalleria

Projektiin liittyvät palvelut ja ratkaisut

Julkisivut

Urakoimme ja saneeraamme julkisivut sekä toteutamme räystäät nopeasti ja kustannustehokkaasti kotimaisillla RipRap-räystäselementeillä.

Tutustu palveluun

Julkisivuverhoukset

Teemme kokonaisvaltaiset julkisivu-urakat ja kaikki niihin liittyvät pohjarakenteet yksityiskohtiaan myöten viimeisteltyinä.

Tutustu palveluun