Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Viisas vesikatevalinta pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä

Artikkelit · Katto · Tuotteet · Bitumikatot

Vesikatteen hiilipäästöt muodostavat jopa 25 % rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Vähähiilisen bitumikatteen valmistuksen aikaiset päästöt (GWPtotal) ovat puolestaan 59 % vähäisemmät kuin vastaavan perustuotteen eli fiksulla katevalinnalla voi vaikuttaa hiilijalanjälkeen merkittävästi.

Rakennuksen hiilijalanjäljen pienentäminen on hyväksi ympäristölle, mutta se kannattaa myös muilla tavoin. Energiatehokas ja pienihiilijalanjälkinen kiinteistö kertoo omistajansa vastuullisuudesta, säilyttää paremmin arvonsa ja kasvattaa sen vetovoimaa ostajien, vuokralaisten ja käyttäjien keskuudessa.

Rakennusmateriaalin osuus päästöistä on merkittävä

Rakennettu ympäristö muodostaa arvioiden mukaan 40 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Viime päiviin asti on kiinnitetty huomiota ennen kaikkea rakennusten käytön aikaisiin päästöihin, kun taas rakennuksen koko elinkaari ja etenkin rakentamisen aiheuttama hiilipiikki on jäänyt paljon pienemmälle huomiolle.

Rakentamisessa käytettyjen materiaalien ja rakennustyömaan merkitys rakentamisen hiilijalanjäljelle korostuu koko ajan, kun rakennusten energiatehokkuus paranee ja energiantuotanto muuttuu vähäpäästöisemmäksi. Nykyaikaisissa, energiatehokkaissa uudisrakennuksissa rakentamisessa käytettyjen tuotteiden osuus voi olla jopa 30–80 % rakennuksen elinkaaren aikaisista kokonaispäästöistä.

Valtaosa rakennusmateriaalien ja -tuotteiden aiheuttamista päästöistä syntyy valmistusvaiheessa. Päästöjen määrään vaikuttavat muun muassa valmistukseen käytetty energia ja raaka-aineet. Niiden määrää voi pienentää käyttämällä uusiutuvia tai kierrätettäviä raaka-aineita.

Valmistusvaiheen päästöistä pääosa tulee rungon ja vaipan rakenteista sekä muista massaltaan suurista rakennuksen osista. Sementin ja teräksen osuus rakentamisen päästöistä on erittäin suuri.

Vesikatteen osuus jopa neljännes

Vesikatteen hiilipäästöt muodostavat jopa 25 % rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Valitsemalla päästöarvoltaan pienen vesikatteen voi siten vaikuttaa koko rakennuksen vähähiilisyyteen merkittävästi.

59 % pienemmät valmistuksen aikaiset hiilipäästöt

Kerabitilla hiilipäästöjen pienentämiseen on pureuduttu jo vuosia. Kehitystyön tuloksena on syntynyt  Kerabit Nature® -katetuotesarja. Nature-tuotteiden vähähiilisyys saavutetaan korvaamalla osa perinteisistä raaka-aineista biopohjaisilla raaka-aineilla ja kierrätysmateriaaleilla. Kaikki Kerabit Nature -tuotteet valmistetaan Lohjan tehtaallamme ja niillä on Avainlippu-merkki.

Kerabit Nature -vesikatteen valmistuksen aikaiset hiilipäästöt (GWPtotal) ovat noin 59 % alhaisemmat vastaaviin perustuotteisiin verrattuna.

Kestävyyttä, käyttöikää ja kierrätettävyyttä

Kestävyys ja mahdollisimman pitkä käyttöikä ovat myös oleellisia tekijöitä vähähiilisessä rakentamisessa, jotta vältytään isoilta korjaustöiltä tai tarpeettomalta uudisrakentamiselta lähitulevaisuudessa.

Nature-vesikatteiden käyttö ei vaikuta katon kestävyyteen, toimivuuteen tai vedeneristyskykyyn, sillä niiden ominaisuudet ovat suotuisia ympäristövaikutuksia lukuun ottamatta yhtä hyvät kuin vastaavien perustuotteiden. Lisäksi Nature-tuotteiden käyttöikä on pitkä, kuten kaikilla Kerabit-bitumikatteilla.

Kun Kerabit Nature -tuotteet viimein tulevat käyttöikänsä päähän, ne voidaan hyödyntää kierrätysasfaltin raaka-aineena. Samaan käyttöön päätyvät myös tehtaallamme tuotevaihtojen yhteydessä syntyvä sekundakermi.

Tutustu Kerabit Nature -tuotteisiin >>

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön