Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Viihtyisä piha rakentuu huolellisesti vedeneristetyn pihakannen päälle

Artikkelit · Katto · Pihakannet

Taatusti toimiva vedeneristys on onnistuneen pihakansiurakan perusedellytys. Toimiva, käytettävä ja viihtyisä lopputulos syntyy kuitenkin vasta kokonaisuudesta, joka koostuu vedenpitävästä pihakannesta ja sen päällä olevista visuaalisista rakenteista.

Taloyhtiön pihakannen uusimiseen ryhdytään usein siinä vaiheessa, kun ongelmia alkaa ilmetä. Jotta veden vuotaminen pihakannen alla oleviin tiloihin saadaan kuriin, tilataan pihakannen uusimis- ja vedeneristystyö. Samassa yhteydessä huomataan tavallisesti, että pihakannen päällä olevat rakenteet ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja kaipaisivat päivitystä.

Tavoitteena viihtyisä ja toimiva piha

Kerabit Katto Oy:n aluepäällikkö Jari Grönrosin mukaan pihakansiurakkaa kannattaa ehdottomasti ajatella kokonaisuutena, jonka tavoitteena on teknisesti toimiva, käytettävä ja viihtyisä lopputulos.

– Enää ei riitä, että uusitaan pihakansi ja vedetään asfaltti päälle. Sen sijaan halutaan, että pihasta tulee koko kiinteistön ulko-olohuone, jossa voi ja jossa halutaan viettää aikaa. Ja niin sen pitää ollakin, piha kannattaa hyödyntää täysipainoisesti.

Pihakannen päälle tulevat visuaaliset rakenteet, kuten katokset, istutuslaatikot ja viheristutukset, ovat keskeinen osa pihaurakkaa.


Kaiken piilossa olevan on oltava vimosen päälle

Vaikka varsinainen vedeneristystyö on verrattain vähäinen ja lisäksi täysin piiloon jäävä osa kokonaisuutta, sen laadukas toteuttaminen on onnistuneen pihakansiurakan a ja o.

Jos pihakansi vedeneristyksineen toteutetaan puutteellisesti, eivät kauneimmatkaan näkyviin jäävät rakenteet pelasta kokonaisuutta. Pihakannen on kaikesta huolimatta oltava ensisijaisesti vedenpitävä.

– Pihakannen rakenne vedeneristyksineen jää kokonaan piiloon, joten sen toteuttaminen vaatii erittäin suurta tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä täsmäkorjauksia on mahdotonta tehdä myöhemmin. Mahdollisesti vuotamaan päässyt vesi voi kulkea jopa kymmeniä metrejä pihakannen uumenissa, ennen kuin se lopulta näkyy pihakannen alla olevissa tiloissa. Jos rakenteeseen jää virhe, korjaaminen edellyttää palaamista lähtöpisteeseen eli koko rakenteen avaamista ja tekemistä uusiksi, Jari Grönros kuvailee.

Pohjatöissä ei voi oikoa

Pihakansiurakka alkaa purkamalla vanha kansi kantavaan rakenteeseen saakka. Jos kantaviin rakenteisiin ei tarvitse kajota, uuden pihakannen rakentaminen alkaa kallistusvalujen tekemisellä ja kaivojen asentamisella. Kallistusvalun pinta käsitellään sinkopuhaltamalla tai jyrsimällä ja pinnoitetaan tartuntapohjusteella, jotta voidaan olla varmoja, että vedeneristyskerros saadaan tarttumaan kunnolla ja kauttaaltaan.

Pohjatyöt on tehtävä huolella. Kallistusvalujen oikeellisuus ja kaivojen sijoittelu ovat kriittisen tärkeät, jotta vesi saadaan ohjattua haluttuihin paikkoihin. Samaten valupinnan käsittely ja vedeneristeen asentaminen ovat oleellisia vedenpitävyyden varmistamiseksi. Virheet aiheutuvat useimmiten kiireestä, joten hoppua on vältettävä kuin ruttoa.

Vedeneristyskerros tehdään joko bitumikermeillä tai ruiskutettavalla vedeneristeellä.

– Kumpikin ratkaisu toimii. Ruiskutettava eriste on nopeampi toteuttaa, mutta se on myös hivenen kalliimpi vaihtoehto. Valinta perustuu tavallisesti suunnittelijan tai tilaajan mieltymyksiin, Jari Grönros toteaa.

Vedeneristyskerroksen päälle asennetaan salaojamatto, jolla piharakenteiden alle tuleva vesi saadaan juoksutettua kaivoihin. Salaojamaton päälle tulee suodatinkangas sekä lämmöneristeet, joiden on täytettävä tiukat puristuslujuusvaatimukset. Veden- ja lämmöneristyskerrosten suojaksi valetaan teräsbetonilaatta, joka toimii myös kantavana kerroksena pihakannen pintamateriaalille.

Ammattitaito ja materiaaliosaaminen ratkaisevat

Onnistuneen pihakannen resepti on Jari Grönrosin mukaan loppujen lopuksi yksinkertainen.

– Laatu syntyy ennen kaikkea osaavista tekijöistä, sillä toimivan vedeneristyksen tekeminen vaatii hyvää ammattitaitoa. Osaamisen lisäksi tekijöillä on oltava kokonaisvaltainen näkemys siitä, mitä ollaan tekemässä, ja ymmärrys siitä, että käytettävät tuotteet soveltuvat kohteeseen ja ovat keskenään yhteensopivia. Materiaalituntemus on tärkeää, sillä kaikki tuotteet eivät sovellu käytettäviksi ristiin.

Jari Grönros toteaa, ettei laadukasta lopputulosta voi kokonaan laskea hyvien tuotteiden ja osaavien tekijöiden varaan ilman laadunvarmistusta.

– Vaikka meillä on pitkän kokemuksen tuoma ammattitaito, varmistamme laadun ja onnistuneen lopputuloksen tinkimättömällä omavalvonnalla. Teemme laadunvarmistuskokeet kaikesta, mitä teemme.

Takuulla kaunis, toimiva ja vedenpitävä piha yhden luukun kautta

Vaikka pihakansien vedeneristystyöt ovat Kerabit Katon leipälajia, onnistunut piha on huomattavasti isompi kokonaisuus.

– Lähtökohtaisesti poistamme toki vuotavasta pihakannesta aiheutuvan ongelman, mutta sen lisäksi me haluamme tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisen ratkaisun, joka kasvattaa kiinteistön arvoa ja lisää pihan käyttöarvoa. Itse vedeneristys ei näy, joten se ei sinällään tuo lisäarvoa. Sen sijaan visuaalinen rakentaminen pihakannen päälle tuottaa toimivuuden lisäksi käytettävyyttä ja viihtyisyyttä. Pihalle voi tulla vaikkapa roskakatokset, pyörätelineet, oleskelualueita penkkeineen, istutusaltaita, lasten leikkipaikka, urheiluvälineitä ja viherrakentamista, Jari Grönros maalailee.

Pihakansi ja sen päälle tulevat visuaaliset rakenteet kannattaa Jari Grönrosin mukaan toteuttaa yhteisurakkana.

– Siitä koituu monta etua. Kun asiakkaalla on vain yksi kumppani, hän saa sujuvamman projektin ja laadukkaamman lopputuloksen, sillä suunnittelussa ja toteutuksessa on pystytty ottamaan huomioon kaikki osa-alueet. Merkittävimpänä etuna pitäisin kuitenkin takuuasioita. Yksi toimija antaa takuun koko kokonaisuudelle, eikä epäselvyyksiä urakka- tai takuurajoista synny. Kun yksi taho vastaa kaikesta, ei tarvitse erikseen miettiä, kehen olla yhteydessä, jos esimerkiksi istutusallas on rikki tai viheristutukset kuolevat.

Keidas keskellä kivierämaata

Aleksis Kiven kadulle Helsingin Harjuun vastikään valmistunut piha on hyvä esimerkki kokonaisvaltaisesta pihaurakasta, jonka lopputulos on kasvattanut kiinteistön arvoa ja tuottanut kosolti iloa kaikille talon asukkaille.

Aleksis Kiven kadun pihakannen päälle rakentui vihreä keidas, jonka piha- ja viherrakenteet hivelevät silmää ja kutsuvat asukkaita viihtymään talon yhteiseen ulko-olohuoneeseen.


Valaistuksella on merkittävä vaikutus pihan tunnelmaan. Penkkien alla on sävyään vaihtavat valot, ja samaten oleskelualuetta reunustava kallio on valaistu erisävyisillä valoilla.

Kerabit Katto toteuttaa kokonaisvaltaiset pihakansiurakat vedeneristyksineen ja kaikkine muine rakenteineen. Lue lisää palveluistamme!

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön