Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Katto- ja aurinkosähköurakan yhdistäminen on järkiratkaisu

Artikkelit · Aurinkosähkö · Aurinkovoimalat · Bitumikatot · Tiilikatot · Peltikatot

Kun niputtaa kattourakan sekä aurinkovoimalan asentamisen, säästää aikaa, rahaa ja vaivaa – oli sitten kyseessä uudisrakennuksen katto tai vanhan katon saneeraus.

Aurinkovoimalaa ja kattoa, jonne se on tarkoitus asentaa, kannattaa tarkastella kokonaisuutena, jonka kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Aurinkopaneelijärjestelmiä ja erityisesti kattomekaniikkoja on erilaisia, ja oikean ratkaisun valinta riippuu katosta, jonne se on tarkoitus asentaa.

Aurinkopaneelien asentamis- ja kattourakan yhdistäminen onkin järkevin mahdollinen tapa toimia erityisesti takuu ja vastuuasioiden kannalta. Kun katto ja aurinkovoimala suunnitellaan ja urakoidaan yhtä aikaa, voidaan varmistaa, että lopputulos on toimiva ja kestää aikaa.

Aurinkovoimala uudisrakennuksen katolle

Uuden rakennuksen katolle tuleva aurinkopaneelíjärjestelmä on syytä valita kattotyypin mukaan. Aurinkovoimala sopii sinänsä kaikille katoille ja kaikkiin kattotyyppeihin löytyy sopivat asennusjärjestelmät. Esimerkiksi bitumikatolla on harkittava kannattaako käyttää painokiviperustaista vai kattoon hitsattavaa mekaniikkaratkaisua, kun taas konesaumapeltikatolla voi käyttää pystysaumoihin kiinnitettäviä puristusliittimiä.

Katon kaltevuus on harvoin ongelma, mutta kantavuus voi sen sijaan olla. Silloin ratkaisu on bitumi- ja konesaumakatoille soveltuva Kerabit Aurinkokatto -ohutkalvojärjestelmä, jossa kevyet paneelit liimataan suoraan kiinni kattoon.

Toinen vaihtoehto villakatoille tai muuten kantavuuden osalta haastaville katoille on asennus perinteisellä aurinkopaneelilla Kerabit Solarfoot -ankkurointijärjestelmää hyödyntäen, jolloin asennuksen paino on merkittävästi perinteisiä painokivellisiä ratkaisuja alhaisempi.

Yhtä kaikki, paneelien tyyppi sekä niiden sijoittaminen ja kiinnitys tulee suunnitella huolellisesti, jotta varmistetaan katon kantavuus, kiinnityksen kestävyys, vesitiiveys, vedenohjaus sekä lumi- ja tuulikuormat.

Aurinkopaneelit kattosaneerauksen yhteydessä

Olemassa olevalle katolle asennettavan aurinkovoimalan suunnitteluun pätevät samat seikat kuin uudisrakentamisessa, mutta lisäksi on otettava huomioon katon kunto ja odotettavissa oleva käyttöikä. Aurinkopaneelien käyttöikä on useita kymmeniä vuosia, joten ennen aurinkovoimalan asentamista käyttöikänsä lopulla oleva katto on suositeltavaa saneerata, jotta sekin kestää seuraavat vuosikymmenet.

Muussa tapauksessa rahaa menee hukkaan. Jos aurinkovoimalan asentaa turhan vanhan katon päälle ja kattosaneerauksen aika koittaa, pitää aurinkovoimala purkaa uuden katon tieltä pois. Uudelleen asennettaessa aurinkopaneelit saattavat vahingoittua tai niiden takuu saattaa raueta.

Urakat yhdistämällä säästyy rahaa, aikaa, vaivaa – ja hermoja

Kahden urakan niputtaminen on tilaajalle myös edullisempaa ja vaivattomampaa, sillä kaikkein edullisin projekti on loppujen lopuksi sellainen, joka sujuu ilman turhia häiriöitä.

Isompi urakkakokonaisuus on mahdollista suunnitella siten, että turhat välivaiheet ja katkokset voidaan välttää, mikä nopeuttaa koko urakan valmistumista. Säästöä syntyy myös työmaan perustamiskustannuksista.

Sitäkään ei sovi vähätellä, että niputettu projekti säästää hermoja sekä kohentaa kiinteistön asumis- ja käyttömukavuutta urakan aikana. Kun projekti etenee mahdollisimman kitkatta, urakointitöiden aiheuttamat haitat voidaan minimoida sekä ajallisesti että määrällisesti.

Hallittu kokonaisuus ja selkeät vastuut

Useamman urakoitsijan hankkeeseen saattaa jäädä harmaita alueita, jotka eivät oikein kuulu kenellekään. Tältä ikävältä ilmiöltä vältytään hankkimalla katto- ja aurinkosähköurakat yhdeltä toimijalta. Tällöin myös vastuu on yksiselitteisesti yhden urakoitsijan harteilla ja myös mahdolliset takuuasiat ovat selkeämpiä.

Kerabit Katon kanssa olemme toteuttaneet aurinkovoimaloita sekä uusille että saneeratuille katoille. Kokemus useista yhteisistä projekteista on osoittanut, että konserniyritysten kesken yhteispeli hoituu mallikkaasti. Tilaajan elämää puolestaan helpottaa se, että yhteisprojekteissa jompikumpi yrityksistä on aina pääurakoitsija, joka vastaa toteutuksen laadusta ja töiden sujuvuudesta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön