Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kaiken voi tehdä ekologisemmin – myös katon

Artikkelit · Katto · Bitumikatot · Viherkatot

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, joten rakentamisen vähähiilisyyteen, ympäristöystävällisyyteen ja ekologisuuteen kiinnitetään syystäkin yhä enemmän huomiota. Myös rakennuksen tärkeimmässä osassa eli katossa voi toteuttaa ekologisia ratkaisuja.

Olipa katto millainen tahansa, sen voi toteuttaa ekologisemmin, sillä ympäristön huomioon ottavia vaihtoehtoja on monta. Suotuisin lopputulos syntyy eri keinoja yhdistämällä.

Vähähiilinen vesikate

Vesikatteen hiilipäästöt muodostavat jopa neljänneksen rakennuksessa käytettyjen materiaalien päästöistä. Jos rakennukseen tulee vesikatteeksi bitumikate, sen voi toteuttaa vähähiilisenä.

Esimerkiksi Kerabit Nature on kotimainen vesikate, jonka valmistamisen hiilipäästöt ovat noin 25 % pienemmät kuin tavanomaisen bitumikatteen. Kerabit Nature -tuotteissa merkittävä osan bitumista on korvattu mäntyöljyllä, johon sitoutunut hiili kompensoi tuotteen CO2-päästöt. Vedeneristysominaisuuksiin mäntyöljyn käyttö ei vaikuta, sillä tuotteen tekniset ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin tavanomaisten bitumikatteiden.

Ilmaa puhdistava vesikate

Katon voi toteuttaa myös materiaalilla, joka neutraloi ilmasta liikenteen ja teollisuuden aiheuttamia typpioksidipäästöjä.

Kerabit LESSNOX on bituminen katemateriaali, jonka pinnoite edistää haitallisten typen oksidien hajoamista. Esimerkiksi tuhannen neliömetrin kokoinen LESSNOX-katto neutraloi vuodessa typen oksideja saman verran kuin henkilöauto niitä keskimäärin tuottaa noin 3 300 kilometrin ajolla. Hajoamisen tuloksena syntyvät nitraatit ovat hyödyllisiä, sillä ne ravitsevat luontoa ja sen kasveja.

Virtaa aurinkokatolta

Katolle asennettavat aurinkopaneelit ovat ekologinen teko, sillä auringolla tuotetulla sähköllä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Sähköntuotannon keskimääräinen CO2-päästökerroin Suomessa on 120 kg CO2/MWh. Jos katolla olevan aurinkovoimalan laskennallinen tuotto on esimerkiksi 34 000 Wh eli 34 MWh, vuodessa säästetyn hiilidioksidipäästön määrä on 4 080 kg

Bitumikatteisilla katoilla aurinkovoimala voidaan toteuttaa Kerabit Aurinkokattona, jolloin ohutkalvopaneelit ​​kiinnitetään bitumikatteen pintaan ilman erillisiä kannatinrakenteita. Aurinkokattojen ja -voimaloiden osalta Kerabit Aurinkosähkö on erikoisosaaja.

Viherkatto virkistää

Viherkatto on monessakin mielessä mainio ratkaisu. Viherkatoilla oleva kasvillisuus parantaa pienilmastoa, sitoo pölyä sekä haitallisia pienhiukkasia ja suojaa melulta. Viherkatot ovat ekologisia siinäkin mielessä, että niiden avulla voidaan luoda enemmän viihtyisiä ja virkistäviä viheralueita tiiviisti rakennettuihin kaupunkiympäristöihin, joissa on muuten vähän tilaa puistoille ja luontoalueille.

Viherkaton hyviin puoliin lukeutuu myös sen hyödyllisyys hulevesien hallinnassa. Viherkatto imee vettä kasveja varten ja viivästyttää hulevesien pääsyä viemäreihin ja siten ehkäisee tulvariskiä rankkasateiden aikoihin.

Viherkatolla on viilentävä vaikutus, sillä katosta haihtuva vesi jäähdyttää sitä. Viherkatto on myös kestävä ratkaisu, sillä sen alla rakenteet ovat suojassa uv-säteilyltä ja äärimmäisiltä lämpötilanvaihteluita, mikä pidentää katon käyttöikää.

Valitsemalla ekologisen kattoratkaisun voi vain voittaa

Ekologisen kattoratkaisun edut ovat lukuisat, ja parhaat hyödyt korjaa yhdistämällä eri ratkaisuja. Esimerkiksi viherkatto ja aurinkopaneelijärjestelmät viihtyvät yhdessä ja parantavat toistensa toimintaa. Tavalliselle katolle voi asentaa ilmaa puhdistavan vesikatteen, jonka vaalea väri optimoi aurinkokaton tuotantoa ja vähentää jäähdyttämisen tarvetta kesäaikaan.

Valinta ekologisemman kattoratkaisun puolesta on sikälikin helppo, että siihen ei sisälly mitään riskejä. Vähähiiliset tai ilmaa puhdistavat vesikatteet ovat yhtä toimivia ja laadukkaita kuin vastaavat peruskatteet. Viherkaton alla on normaali vedenpitävä kattorakenne, jonka vedeneristeiden päällimmäisenä kerroksena käytämme aina juurisuojakermiä. Aurinkovoimalan puolestaan voi asentaa katolle kuin katolle aiheuttamatta vuotoriskiä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön