Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Bitumikatto vai huopakatto – onko niillä eroa?

Artikkelit · Tuotteet

Moni puhuu edelleen huopakatosta tai huopakatteesta tarkoittaessaan bitumikattoa tai bitumikatetta. Ominaisuuksiltaan nykyajan bitumikatto ei ole lähelläkään entisaikojen huopakattoa, vaikka vanha termi elääkin puhekielessä.

Suomessa huopakatteita alettiin käyttää 1800-luvun alussa ja niiden teollinen valmistus alkoi 1800-luvun lopulla. Alkuvaiheessa katteet rakennettiin tervaan kastetuista paperiarkeista, jotka naulattiin aluslaudoitukseen ja sen jälkeen kaadettiin päälle tervaa ja hiekkaa, joka poljettiin kiinni alustaan.

Mistä entisaikojen huopakate valmistettiin?

Nimi huopakate sai alkunsa siitä, kun 1900-luvun alkupuolella katteen tukikerroksena käytettiin raakahuopaa eli tekstiili- ja selluloosakuiduista valmistettua kartongin tapaista materiaalia. Kivihiiliterva korvattiin vähitellen maaöljystä tislatulla bitumilla.

Orgaanisena materiaalina raakahuopa ei ollut paras mahdollinen tukikerros, koska sen taipumuksena oli imeä kosteutta. Valmistusprosessi olikin vaativa, koska kosteus piti saada kokonaan pois huovasta ennen sen pinnoittamista.

Huopakatteesta bitumikatteeksi

1950-luvulla markkinoille tulivat lasikuituhuovat, jotka alkuunsa olivat ohuita ja hauraita. Nykypäivän lasikuituhuovat ovat kestäviä, mutta niiden elastisuus ei edelleenkään ole samaa luokkaa polyesteritukikerrosten kanssa. Tähän aikaan tukikerroksen pinnoitteena käytettiin puhallettua bitumia.

Nykyajan bitumikatteet, joita edelleen huopakatteiksikin kutsutaan, eroavat rakenteeltaan huomattavasti noista 50-luvun varsinaisista huopakatteista. Suurimmat muutokset tapahtuivat 1970-luvun loppupuolella, kun kumibitumi eli SBS-modifioitu bitumi yleistyi.

Kerabit-bitumikatteet valmistetaan Suomessa

Kerabit on valmistanut bitumikatteita Lohjalla vuodesta 1955 alkaen. Alkuun bitumikatteiden tuotemerkki oli Pikipoika ja vuodesta 2003 Kerabit. Nykyään Kerabitin bitumikatteissa on vahvat tukikerrokset kumibitumiin yhdistettyinä. Päällimmäisenä on karhea pintasirote, fleecekangas tai hiekka. Tuotevalikoimassa on useita malli- ja värivaihtoehtoja, joista löytyy sopiva ratkaisu jokaiselle katolle.

Tämän päivän bitumikatteet ovat ominaisuuksiltaan erinomaisia. Bitumikate soveltuu erimuotoisten kattojen kattamiseen ja se on helppo asentaa. Lisäksi bitumikatto on hiljainen. Katon karhean pinnan ansiosta lumi pysyy katolla.

Lue lisää – Kerabit-tuoteperheestä löydät kestävät bitumikatteetaluskatteet ja aluskermit kaikkien kattojen rakentamiseen.

Kerabit-tuotteita myydään rautakaupoissa. Katso tästä jälleenmyyjät.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön