Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Aurinkosähkö taloyhtiöön – neljä syytä ja kuusi valintakriteeriä

Artikkelit · Aurinkosähkö · Aurinkovoimalat

Päätös aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta on ajankohtainen lukuisissa taloyhtiöissä. Miksi aurinkosähköön kannattaa investoida – ja mitkä asiat ovat tärkeitä aurinkosähköjärjestelmää ja sen toimittajaa valittaessa?

Taloyhtiöillä on hyvät edellytykset lisätä energiaomavaraisuutta ja saavuttaa myös muita hyötyjä aurinkosähkön avulla. Ei siis ole ihme, että taloyhtiöiden isännöitsijät ja hallitukset kartoittavat sopivia ratkaisuja yhtiökokouksille ehdotettavaksi.

Kun perustelut aurinkosähköjärjestelmän hankinnalle ovat kunnossa, on aika miettiä millä kriteereillä aurinkosähköjärjestelmä ja sen toimittaja valitaan.

Neljä syytä investoida aurinkosähköön

Aurinkosähkö on ympäristölle ystävällinen energiamuoto, sillä se ei aiheuta päästöjä. Taloyhtiöiden kannalta tärkeimmät syyt aurinkosähköön siirtymiselle liittyvät kuitenkin tavalla tai toisella rahaan:

  1. Energian hinta: aurinkosähköllä tuotettu energia tulee sitä edullisemmaksi, mitä kalliimpaa sähköverkosta ostettu sähkö on.
  2. Kiinteistön arvo: aurinkosähkö parantaa kiinteistön energiatehokkuutta.
  3. Aurinkosähkö vähentää ostosähkön tarvetta: energiayhteisö voi kiinteistön käyttämän sähkön lisäksi jyvittää ylimääräisen aurinkosähkön asukkaiden käyttöön.
  4. Aurinkosähköön voi saada ARA:n energia-avustusta: avustussumma on enintään 4 000 euroa asuntoa kohti.

Kuusi aurinkosähköjärjestelmän valintakriteeriä

Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä. Taloyhtiön talouden ja kunnossapidon kannalta on tärkeää miettiä, minkälainen järjestelmä on järkevin pitkällä tähtäimellä.

Edulliselta tuntuva investointi voi vuosien mittaan tuottaa monta murhetta ja yllättävää lisäkustannusta. Hyvän aurinkosähköjärjestelmän elinkaari on nimittäin jopa 25 vuotta. Laadukkaan, kiinteistöön sopivan järjestelmän investointikustannus voi tuntua korkealta, mutta se maksaa itsensä vuosien mittaan takaisin varmuutena ja huolettomuutena.

Valinnassa kannattaa painottaa seuraavia asioita:

  1. Järjestelmän laatu ja mitoitus: aurinkosähköjärjestelmä on kokonaisuus, jossa jokaisen komponentin laatu ja yhteensopivuus vaikuttavat toimivuuteen ja tuottavuuteen – kestävä laatu ja oikea mitoitus ratkaisevat.
  2. Kiinteistöön sopiva tekniikka: järjestelmän on sovittava kiinteistöön teknisesti eikä aurinkopaneelien kiinnitysmekaniikka saa aiheuttaa katolle vuoto- tai turvallisuusriskejä.
  3. Huoltotarve: huolella suunniteltu ja asennettu aurinkosähköjärjestelmä ei lisää katon huoltotarvetta, mutta mahdollistaa katolla liikkumisen ja työskentelyn.
  4. Tietoturva: taloverkkoon kytketyn järjestelmän etähallinnan ja tietoturvan kannalta on tärkeää tietää, kenellä on pääsy tietoihin ja missä tiedot käytännössä ovat.
  5. Takuu: kattotakuu voi raueta, kun katolle tehdään asennuksia – siksi kumppanin pitää osata sekä katot että aurinkosähkö.
  6. Kokenut kumppani: asiansa osaava luotettava kumppani suunnittelee järjestelmän takuutyönä sekä asentaa sen turvallisesti ja yhteistyössä muiden samanaikaisesti toteutettavien hankkeiden osapuolien kanssa.

Paneelit ja laitteet kohteeseen räätälöitynä

Kerabit Aurinkosähkö suunnittelee jokaisen aurinkovoimalan kohteen mukaan. Laadukkaisiin komponentteihin panostaminen varmistaa aurinkosähköjärjestelmälle pitkän ja huolettoman elinkaaren. Hinta-laatusuhteella on väliä, sillä järjestelmän takaisinmaksuaika voi olla esimerkiksi 7 vuotta – mutta elinkaari jopa 25 vuotta.

Kiinnitysmekaniikan on sovittava katolle

Kerabit Aurinkosähkö ja Kerabit Katto ovat yhdessä kehittäneet katon kannalta riskittömän ja toimivan aurinkopaneelien kiinnitysmekaniikan. Kevyt ja kestävä kiinnitysmekanismi on ainutlaatuinen, sillä siinä ei käytetä katon kuormitusta lisääviä painokiviä. Painokivetön mekaniikka sopii tasakatoille – muilla katoilla Kerabit Aurinkosähkö käyttää suomalaisen valmistajan hyväksi koettua tekniikkaa.

Kattoremontti ja aurinkosähkö samassa paketissa

Jos kattoremontti on taloyhtiössä ajankohtainen tai näköpiirissä, kattoremontti ja aurinkosähkö kannattaa toteuttaa yhtenä projektina. Uusittavalle tai korjattavalle katolle aurinkopaneeleja ei kannata asentaa.

Joskus taloyhtiön remontti on laajempi ja sisältää esimerkiksi maalämpöpumpun asennuksen. Tällöin kumppanien kokemus yhteisprojekteista on tärkeää. Näin hankkeiden yhteensovittaminen sujuu hyvin ja tuottaa taloyhtiölle töiden aikana mahdollisimman vähän häiriötä.

Haluatko yhdessä suunnitella parhaan mahdollisen aurinkovoimalaratkaisun taloyhtiönne käyttöön? Ota yhteyttä!

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön