Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Aurinkopaneelit ja kattohuolto – vältä kolme tyypillistä virhettä

Artikkelit · Aurinkosähkö · Kattohuolto · Aurinkovoimalat · Katon kuntotarkastus omakotitaloon · Kattohuolto omakotitaloon

Varmista, että kattosi on kunnossa ennen aurinkosähköjärjestelmän asentamista – ja että katon huoltokäsittelyt onnistuvat tarvittaessa ongelmitta. Älä irrota aurinkopaneeleja itse kattoa huoltaessasi, sillä se voi vaikuttaa aurinkosähköjärjestelmän takuuseen ja toimintaan.

Katolle asennettavat aurinkopaneelit yleistyvät nopeasti. Aurinkosähköjärjestelmä onkin järkevä tapa lisätä kiinteistön energiaomavaraisuutta ja parantaa sähköntuotannon ympäristöystävällisyyttä.

Katon tärkein tehtävä on kuitenkin suojata talon rakenteita sään vaikutuksilta. Siksi katolle tehtävissä laiteasennuksissa on aina otettava huomioon katon kantokyky, toimivuus sekä tulevien huoltotoimenpiteiden tekeminen.

Tyypilliset virheet aurinkopaneelien asennuksessa ja katon huollossa

  1. Asennutat aurinkopaneelit huonokuntoiselle katolle
  2. Et ota katon rakennetta, vedenpitävyyttä ja kuormituksen kestävyyttä huomioon ennen aurinkopaneelien asennusta
  3. Et varmista etukäteen, miten isommat katon huoltotoimenpiteet vaikuttavat aurinkopaneelijärjestelmän takuuseen 

Vältyt vuosien mittaan monelta ongelmalta, kun käytät aikaa ja harkintaa ennen aurinkosähköjärjestelmän asennusta. Varmista etukäteen, miten katon kunnossapitoon pitkällä tähtäimellä liittyvät asiat hoituvat. Isommat katon huoltotoimenpiteet kannattaa huolehtia kuntoon ennen aurinkopaneelien asennusta.

Katon vuosihuollossa on aina haasteita, kun katolla on aurinkopaneelit. Hyvin suunniteltu ja toteutettu aurinkosähköjärjestelmän asennus helpottaa normaalien vuositarkastusten tekemistä, roskien poistamista sekä pienten korjausten tekemistä katolle.

Asenna aurinkopaneelit vain kunnossa olevalle katolle

Vältät ensimmäisen virheen, kun tilaat aluksi paikalle kattohuollon ammattilaisen tekemään katon kuntotarkastuksen. Kerro, että suunnittelet aurinkopaneelien asennusta. Näin saat oikean käsityksen kattosi kunnosta ja ennen asennusta tarpeellisista huoltotoimenpiteistä.

Suunnittele ennen aurinkopaneelien asennusta tehtävät katon huoltotoimenpiteet niin, että katto pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Esimerkiksi tiilikatto voi olla kasvuston poiston tarpeessa. Jos tiilikaton pinta kaipaa enemmän ehostamista, se voidaan myös pestä ja pinnoittaa tai peltikaton tapauksessa pestä ja maalata. Uusi pinnoite tai maali kestää katolla pitkään, olosuhteista riippuen 15–25 vuotta.

Varmista, että katon rakenteet kestävät aurinkopaneelien painon

Aurinkopaneelien sijoittaminen ja kiinnittäminen katolle täytyy suunnitella aina katon mukaan. Siksi suunnittelussa on hyvä konsultoida aurinkopaneelien toimittajan ja asentajan lisäksi myös katon teknisen toimivuuden tuntevaa asiantuntijaa, esimerkiksi Kerabit Kattohuollon ammattilaista.

Miksi tämä on tärkeää? Koska katteen on säilyttävä vesitiiviinä ja katon rakenteiden pitää kestää lumikuorman lisäksi aurinkopaneelien paino. Lisäksi paneelien kiinnityksen täytyy kestää säässä kuin säässä.

Rakenteita suunniteltaessa on otettava huomioon myös, miten vesi ohjataan katolta pois ja kuinka lumi- ja tuulikuormat vaikuttavat kattoon asennuksen jälkeen. Sekä tietenkin se, kuinka kattoa huolletaan aurinkopaneelien asennuksen jälkeen.

Selvitä, mitä aurinkosähköjärjestelmän takuun voimassaolo edellyttää kattoa huollettaessa

Katto voidaan huoltaa myös silloin, kun sinne on asennettu aurinkovoimala. Järkevintä on kuitenkin tehdä katolle perusteellinen huolto ennen aurinkovoimalan asentamista. Silloin isompia huoltotoimenpiteitä voi lykätä kauas tulevaisuuteen.

Aurinkopaneeleiden väliaikainen poistaminen katolta esimerkiksi pinnoituksen ajaksi saattaa vaikuttaa järjestelmän takuuseen. Varmista siis aurinkopaneelien toimittajalta tai asentajalta jo ennen kaupantekoa, miten aurinkopaneeleiden irrottaminen vaikuttaa takuun voimassaoloon. Yleensä takuu säilyy, kun valtuutettu ammattilainen tekee irrotus- ja uudelleenasennustyön kattohuollon yhteydessä.

Kysy meiltä aurinkopaneelien vaikutuksesta kattoon!

Kun mietit, miten aurinkopaneelit sopivat ja vaikuttavat kattoosi, vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Opastamme sinua veloituksetta ja tarvittaessa tulemme tarkastamaan kattosi kunnon.

Etsitkö katollesi sopivaa aurinkosähköjärjestelmää?

Toteutamme laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät omakotitalojen katoille. Pyydä meiltä tarjous!

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön