Tietopankki
/
Artikkelit ja oppaat
/
Artikkelit

Kattoremontin suunnittelu – 3 vinkkiä ja esimerkki

Artikkelit · Tuotteet

Omakotitalon kattoremontin kanssa ei kannata hötkyillä. Jos kattosi ei tule enää korjaamalla kuntoon, suunnittele remontti ja sen laajuus yhdessä luotettavan ammattilaisen kanssa. Katon uusimisen yhteydessä katemateriaali on mahdollista vaihtaa. Voit myös huolehtia katon lisäeristyksestä ja katon muodon muuttamisesta, kuten esimerkkitapauksessa tehtiin.

1. Teetä katon kuntotarkastus alan ammattilaisella

Hyvin rakennettu, säännöllisesti kuntotarkastettu ja huollettu vesikatto kestää katemateriaalista riippumatta yleensä vuosikymmeniä. Esimerkiksi huolletun ja tarpeen mukaan korjatun bitumikatteisen harjakaton elinkaari on käytännössä jopa 50 vuotta.

Ensimmäinen asia onkin selvittää luotettavasti katon kunto: lykkäisikö katon korjaus uusimisen tarvetta muutamalla vuodella vai onko jo isomman remontin aika. Jos päädytään katon uusimiseen, riittääkö vesikatteen vaihto vai kannattaako samalla tehdä muitakin parannuksia.

Katon kunnon voi tarkastaa myös itse, mutta katon uusimistarpeen arviointiin kannattaa käyttää alan ammattilaista. Pyydä arvio kattojen kuntotarkastukseen ja huoltoon erikoistuneelta yritykseltä.

Uusitaanko vesikate vai myös katon rakenteita ja eristystä?

Tyypillisiä syitä kattoremontille ovat vesikatteen huono kunto, pitkään jatkunut vuoto joka tuhoaa talon rakenteita sekä katon lämpövuodot. Vaikka lämpövuotoja ei olisikaan, katon lisäeristäminen voi olla tarpeen talon energiatehokkuuden parantamiseksi. Jos talossasi on ns. tasakatto, saatat harkita myös sen muuttamista harja- tai pulpettikatoksi. Kattoremontin laajuus kannattaa varmistaa etukäteen, jotta vältyt ikäviltä ja kalliilta yllätyksiltä työn aikana.

Jos pelkkä vesikatteen uusiminen riittää, kyseessä on yleensä verraten helppo ja nopea remontti. Esimerkiksi uuden bitumikatteen asentaminen vanhan päälle tapahtuu muutamassa päivässä ja maksaa töineen noin 80–100 €/m2. Sataneliöisen katon bitumikatteen vaihto maksaa siis noin 8–10.000 €. Jos vaihdat esimerkiksi peltikatteen hiljaiseen ja kokonaisedulliseen bitumikatteeseen, vesikatteen alle tarvitaan kokopuualusta.

Jos kattorakenteita joudutaan purkamaan ja rakentamaan uusiksi joko niiden huonon kunnon, lisäeristyksen asentamisen tai katon muodon muuttamisen vuoksi, aikaa ja rahaa pitää varata huomattavasti enemmän.

2. Pyydä useampia tarjouksia

Hyvin suunniteltu kattoremontti ei tuota ikäviä yllätyksiä. Käytä rakentamisen ammattilaisia apunasi, jotta tiedät, mitä katollesi kannattaa tehdä. Monet kattoliikkeet ja -urakoitsijat tarjoavat myös suunnittelupalveluita. Tällöin voit pyytää tarjoukset pelkästä suunnittelusta tai suunnittelusta ja toteutuksesta.

Varmista ensin kunnan rakennusvalvonnasta tarvitaanko ajattelemaasi remonttiin rakennus- tai toimenpidelupaa. Jos kyse on vain vesikatteen uusimisesta nykyistä vastaavalla katteella, lupaa ei yleensä tarvita.

Pyydä tarjoukset hyvämaineisilta kattoliikkeiltä tai -urakoitsijoilta. Edellytä, että tarjouksen tekijä käy paikan päällä ottamassa mitat ja tarkistamassa läpivientien sijainnit ja muut yksityiskohdat. Näin työn tarjoaja vastaa siitä, että hän on laskenut materiaalimenekit ja työaika-arviot oikein.

3. Panosta kattoremontin suunnitteluun

Kun olet valinnut suunnittelu- ja toteutuskumppanit, on aika viimeistellä suunnitelmat ja aloittaa toteutus.

Ota kattoremontin suunnittelussa huomioon

  • lupa-asiat
  • luotettavat, takuun tarjoavat kumppanit
  • kattorakenteiden ja läpivientien uusimistarve
  • katon lisäeristystarve
  • katemateriaali ja alusrakenteet – jos vaihdat esimerkiksi peltikatteen bitumiin, alle tarvitaan tasainen alusrakenne
  • muut samaan aikaan tehtävät remontit tai asennukset – esimerkiksi aurinkopaneelit
  • remonttiin kuluva aika ja sopiva vuodenaika
  • käytettävissä oleva budjetti.

4. Esimerkki laajasta omakotitalon kattoremontista

Lohjalla sijaitseva vuonna 1949 rakennettu rintamamiestalo koki talvella 2022–2023 todellisen muodonmuutoksen. Peruskorjauksen tärkein tavoite oli parantaa talon energiatehokkuutta. Uuden katon lisäksi talon lämmitysmuoto vaihdettiin ja ulkoseinät lisäeristettiin.

Talon bitumipaanukatto oli vielä hyvässä kunnossa, mutta sen uusiminen oli tarpeen, koska energiaremontin yhteydessä kattoa korotettiin lisäeristyksen asentamiseksi. Samalla yläkertaan tehtiin ikkunalla varustettu korotusosa, joka muutti myös katon muotoa.

Näin laajan hankkeen toteutus edellyttää rakennuslupaa. Kokonaisuuden suunnittelusta vastasi arkkitehti tiiviissä yhteistyössä pääurakoitsijana toimivan rakennusliikkeen kanssa. Työ tehtiin sääsuojassa eli talo huputettiin remontin ajaksi.

Vanhan katon purkamisen jälkeen korotusosaan asennettiin 200 mm paksu polyuretaanieristys ja uudet ponttilaudat. Aluskatteeksi ja vesikatteeksi valittiin vähähiilinen Kerabit Nature -bitumikate. Sen päälle integroitiin huomaamaton Kerabit Aurinkokatto. Varsinaisen kattoremontin toteutus kesti noin 4 viikkoa.

Vesikatemateriaalin vaihtoa ei edes harkittu, sillä bitumikatto on hiljainen, kevyt, ekologinen ja tällaiselle monimuotoiselle katolle erinomaisesti sopiva.

Luotettavat katon kuntotarkastukset ja huoltopalvelut tarjoaa valtakunnallisesti Kerabit Kattohuolto.

Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko kasvattaa kiinteistösi arvoa? Tarvitsetko tietoa tuotteistamme tai palveluistamme? Täytä ja lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun pikimmiten yhteyttä.

Näytä kaikki yhteystiedot
Yhteydenottopyyntö

Yhteyshenkilön tiedot

Kohteen tiedot

Aurinkosähkö
Julkisivut
Katot ja vedeneristykset
Kattohuolto
Lattiapinnoitukset ja teollisuuden pintakäsittelyt

Kyseessä on (valitse toinen tai molemmat)

New Construction Site
Renovation Site

Maximum file size: 20MB

Sallitut tiedostomuodot: .jpg, .jpeg, .jpe, .png, .gif, .dwg, .doc, .docx, .pdf, .tiff, .tif, .xla, .xls, .xlt, .xlw, .xlxs
Hyväksyn tietojeni tietosuojaselosteen mukaisen käytön