Joensuun Vapaaopisto

Joensuun Vapaaopiston katto monimutkaisine muotoineen oli erittäin haastava korjauskohde. Korkeaa ammattitaitoa vaadittiin varsinkin kattopeltisepiltä. Lopputuloksessa näkyy rakennusajankohdalle tyypillinen käsityön henki.

Arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut koulurakennus on luokiteltu suojelukohteeksi ja sen omistaa Joensuun kaupunki. Katon korjaustyöstä vastasi KerabitPro.

Arkkitehtuurin arvokohde saneerattiin käsityönä

Joensuun Vapaaopiston katto on saanut kunniamaininnan Kattoliiton järjestämässä Vuoden Katto –kilpailussa. Kilpailun tuomaristoon teki vaikutuksen Joensuun Vapaaopiston kattotyön ammattitaitoinen toteutus: katto on koko talon arkkitehtuuriin sopiva komea kokonaisuus. Peltikaton uusiminen on suunniteltu ja toteutettu onnistuneesti kaikki osat yhteen sopien ja katon alkuperäisiä ratkaisuja kunnioittaen.

Korjaustyö monimutkaisine muotoineen olikin erittäin haastava ja vaati korkeaa ammattitaitoa ja paneutumista projektin kaikilta osapuolilta, mutta varsinkin tekijöiltä, kattopeltisepiltä. Tuomariston mukaan lopputuloksesta näkyykin rakennusajankohdalle tyypillinen käsityön henki.

Rakennesuunnitelmat kateissa

Wivi Lönn (1872 - 1966) oli maamme ensimmäisiä naisarkkitehteja. Hän suunnitteli vuosina 1898 – 1945 useita merkittäviä julkisia kohteita, joista monet ovat juuri kouluja. Koska hän oli erityisen kiinnostunut rakennusten toimivuudesta, hän tutki aina perusteellisesti suunnitelmiensa pohjaratkaisut. Hän oli taitava rakennesuunnittelija, joka myös laski itse kattotuolien, palkkien ja kupolien rakenteet.

Vapaaopiston kattoremontin rakennesuunnittelun teki Insinööritoimisto K-Insinöörit. Kari Kautiainen olisi mielellään tutustunut arvattavastikin Wivi Lönnin itse tekemiin rakennesuunnitelmiin, jos ne vain olisivat olleet käytettävissä. Niin aikaa kuin vaivaakin olisi säästynyt melkoisesti. – Tällainen työ on aina haasteellinen, sillä alkuperäisten piirustusten puuttuessa rakenteita ja detaljeja voi usein vain arvailla, Kautiainen sanoo.