KOY Suomu A

Koy Suomu A:n räystäslippojen kokoamiseen ja asentamiseen liittyvät ongelmat ratkaistiin kokoamalla lipat maassa asennusvalmiiksi elementeiksi, jotka nostettiin suoraan katolle. Työ maan tasalla sujuu helpommin ja ehdottomasti myös turvallisemmin.

Helsingin Latokartanossa sijaitsevan Kiinteistöosakeyhtiö Suomu A:n kattotyön arvioitiin valmistumisvuotensa Vuoden Katto –kilpailussa kunniamaininnan arvoiseksi. Erityisen fiksua kohteessa on sen teknisesti vaativat ja arkkitehtonisesti vaihtelevan vesikaton rakennustekniikka. Vesikattoelementit rakennettiin maassa.

Koy Suomu A:n räystäslippojen kokoamiseen ja asentamiseen liittyvät ongelmat ratkaistiin kokoamalla lipat maassa asennusvalmiiksi elementeiksi, jotka nostettiin suoraan katolle. Työ maan tasalla sujui helpommin ja ehdottomasti myös turvallisemmin.

– Kunnia ideasta kuuluu täysin kirvesmiehillemme, aluevastaavamestari Tero Nurme Lujatalo Oy:stä sanoo. Menetelmä on yksinkertaisuudessaan nerokas. Kun urakoitsijat ovat jo aikaisemmin rakentaneet tiilikattoelementtejä maanpäällä suuremmissa pientaloprojekteissa ja nostaneet ne sitten valmiina paikalleen, vaativan ja monimuotoisen arkkitehtuurin kohteessa Latokartanossa menetelmä oli omiaan. Kattoelementit koottiin turvallisesti maanpinnalla irtonaisille, yksittäisille kattopukeille. Niistä koottiin kampaan kaikkiaan kuusi metriä pitkä elementti, joka nostettiin sitten paikoilleen. Nurkkaelementit, koottiin maassa valmiiksi ja liitettiin räystäällä kattoelementteihin.

– Koko kattoasennus osoitti erinomaista maalaisjärjen käyttöä. Vastaavanlaisissa oloissa käytämme menetelmää aivan varmasti jatkossakin, Tero Nurme sanoo.

Teknisesti vaativa ja arkkitehtuuriltaan haastava kohde oli Nurmen mukaan kattomestarin kannalta varsin siedettävä siksi, että yhteistyö kattourakassa toimi kaikkien osapuolten kanssa loistavasti.

– KerabitPron katonrakentajat ovat kyllä rautaisia ammattilaisia ja erittäin yhteistyökykyisiä. Yhteinen sävel timpuriporukkamme ja samaan aikaan katolla työskennelleiden IV-urakoitsijoiden työntekijöiden kanssa toimi saumattomasti, hän kehuu.