Hösmärinpuiston koulu

Hösmärinpuiston alakoulun ja päiväkodin tärkein elementti on sen konesaumattu peltikatto. Sen alta löytyy kaunis ja toimiva rakennus, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Arkkitehti Yrjö Suonto aloittaa Hösmärinpuiston pienten lasten koulun ja päiväkodin esittelyn mielellään sen katosta. – Ehkä suhtaudun kattoihin vähän eri tavalla kuin muut. Minulle katto on kaiken alku. Olenkin monesti sanonut, tässä meillä on katto ja sen alla yhtä ja toista.

Hösmärinpuiston koulun tärkein elementti on siis sen konesaumattu peltikatto. Sen alta löytyy kaunis ja toimiva rakennus, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Hösmärinpuiston koulun katon muodot määrittävät allaan olevan rakennuksen arkkitehtuuria: sisäänvetoja, ulokkeita, huonekorkeutta, alakattojen muotoa ja tilojen valoisuutta. Vaikka katto sinänsä ei kovin hyvin näy pihallekaan, sen alapinta ja kantava palkisto muodostavat arkkitehtuurin keskeisen tekijän.

– Katto on rakennuksen tärkein osa, sillä sen alla kaikki muu on suojassa. Eihän rakennusta edes kannata lähteä korjaamaan, jos kattoa ei kunnosteta ensin, Yrjö Suonto huomauttaa.

Hösmärin pienten lasten koulun lienee Euroopan suurin moderni kokonaan puurakenteinen koulu. Sen julkisivu kantaa ja keskellä taloa on kantava pilarilinja, jonka runkopilarit näkyvät osittain myös luokkatiloissa. Jykevä, ulospäin turvallisen muurimainen vaikutelma julkisivussa on luotu vaihtelevasti lautaa ja julkisivuvaneria käyttämällä.

Ekologisuus ja kestävyys on Hösmärin pienten lasten koulun suunnittelun ja rakentamisen kulmakivet. Ne on otettu huomioon jokaisessa aspektissa ja ekologisuus ohjaa myös koulun jokapäiväistä toimintaa. Satunnaiselle kävijälle se näkyy esimerkiksi luonnonvalon maksimoimisesta, aurinkokerääjistä katolla ja atriumpihan viljelyaltaista, joiden kasteluvesi kerätään kaivoon koulun katolta.

Tukeva ja pitkäikäinen

Ekologiset ratkaisut olivat erityisen tärkeitä juuri katossa. Kuten Yrjö Suonto painottaa, toimiva, kestävä katto on rakennuksen tärkein osa. Hösmärinpuiston koulun kohdalla kattorakenteen kestävyys on jo varmuuden maksimointia. Sen kosteusriski on minimoitu, sillä koko 3000 neliön katolla on umpilaudoituksen päällä ensin sauma- ja pisteliimattu Kerabit 3000 U -bitumikermi, jonka päällä puolestaan tuuletusväli, laudoitus ja konesaumapelti. Kuin kaksi kattoa päällekkäin. Katon rakenne paljastuu parhaiten sen päällä seisoessa. Sisäänpäin kallistettu ratkaisu ohjaa valoa mahdollisimman paljon sisäpihalle ja sen kautta lasipintojen läpi sisätiloihin. Laajalle katolle vaaditun liikuntasauman kohdalla on taite, jonka päällä kulkee kattosilta ja läpi katon turvakisko turvaköyttä varten.

Kuvassa konesaumapelti hohtaa vielä maalaamattomana. Myöhemmin se saa suojakseen syöksytorvien tumman harmaan värin. – Oli viisas ratkaisu valita maalaamaton pelti, KerabitProsta todetaan. – Vaikka valmiiksi maalatut pinnat ovatkin nykyisin jo hyvin kestäviä, niiden korjaaminen sitten myöhemmin on kuitenkin hankalampaa.

Katonrakentajat ovat urakastaan ylpeitä. – Näin vaativa kohde oli meillekin, peltikaton tekemisen ammattilaisille, hieman uuden opettelua. Vaikka KerabitPron peltisepillä on kokemusta muistakin vaativista konesaumapeltikatoista, oli Hösmärinpuiston koulun katto silti yksi haastava ja mielenkiintoinen toteuttaa. Teknisesti katon taite ja jiirit vaativat työltä erityistä huolellisuutta.

Suojassa teltan alla

Täysin puurakenteisen rakennuksen katto on turvallisinta rakentaa sääsuojassa varsinkin, kun se tehdään talvikaudella, jolloin vesisateita on odotettavissa. Teltan alla työskentely vaati katonrakentajilta jonkin verran totuttelua. Katto rakennettiin kahdessa osassa. Kun ensimmäinen oli valmis, teltta siirrettiin toisen osan päälle. Hösmärinpuiston koulun kattomaisemaa elävöittävät lukuisat läpiviennit ja aurinkokeräimet. Alhaalta katsoen sen räystäiden ilmettä eivät sadevesijärjestelmän vaakakourut pilaa, sillä ne on koteloitu puulla. Kaikki sadevesi ohjataan sadevesiviemäriin, lukuun ottamatta sitä yhtä syöksytorvea, josta vettä saadaan kastelukaivoon.