As Oy Kyttälä

Vanhojen rakennusten kattokorjauksille ovat ominaisia ikävätkin yllätykset. Kokonaan kattoa purkamatta on suunnitteluvaiheessa vaikea tietää, mitä eteen tulee. Tampereen keskustassa sijaitsevassa As Oy Kyttälässä yllätykset venyttivät projektia kaikkiaan kuudella viikolla. Lopputulos on kuitenkin todella onnistunut.

– As Oy Kyttälän katto on upea ja työ oli erittäin vaativa toteuttaa, kohteen isännöitsijä Jussi Korja REIM Tampereesta sanoo tyytyväisenä.

As Oy Kyttälä muodostuu kahdesta rakennuksesta. Piharakennus on perimätiedon mukaan peräisin 1800-luvulta. Katupuolen rakennus on vuodelta 1920. Yhtiöstä löytyy kaikenkokoisia asuntoja ja kaksi liiketilaa.

As Oy Kyttälää peruskorjataan suunnitellusti. Peruskorjaussuunnitelma laadittiin muutama vuosi sitten toteutetun perusteellisen sähkö- ja putkiremontin yhteydessä. Katon jälkeen vuorossa ovat sisäpihan rappaus ja parvekkeet sekä porrashuoneet.

Yllätyksiä riitti

Kattokorjauksen valvojasuunnittelija Pekka Nikama oli varautunut yllätyksiin, kun kattoa alettiin purkaa. Hän toimi valvojasuunnittelijana myös sähkö- ja putkiremontissa, joten rakennus oli hänelle jo tuttu. Silti kohde osoittautui poikkeuksellisen työlääksi. Suunnittelua tehtiin enimmäkseen uusiksi työmaalla työn edetessä.

– Alunperin odotimme löytävämme vanhan, hapertuneen betonitiilikaton alta aluskatteena kattohuopaa, mutta siellähän olikin konesaumapelti. Vastoin odotuksia rakennuksen alkuperäinen katto ei siis ollutkaan tiiltä, Pekka Nikama kertoo.

– Vanhaa kattoa rakennettaessa oli lisäksi tehty kaikki mahdolliset virheet. Se ei esimerkiksituulettunut ollenkaan. Mitä ilmeisimmin kattoa rakennettaessa tila oli yksinkertaisesti loppunut kesken. Tuuletuksen puuttumisen vuoksi räystäsrakenteet olivat täysin lahot ja jopa niiden alapuolista muurausta jouduttiin purkamaan ja korjaamaan, hän jatkaa.

Lisätyöstä huolimatta työ kesti kuitenkin vain kuusi viikkoa laskettua kauemmin. Kaikkiaan tarjousten pyytämisestä valmiiseen kattoon kului vajaa vuosi. Kattoprojektin urakoi KerabitPron Tampereen piiri. – Näin vaativaan kohteeseen on löydettävä erityisen kokeneita ja taitavia tiilikaton rakentamiseen perehtyneitä ammattilaisia. Onneksi meillä Tampereen piirissä vanhempien kaupunkikerrostalokattojen peruskorjaamisesta on jo paljon kokemusta, työmaapäällikkö Keijo Mustalahti kertoo.

Kerrostalon katto on luonnollisestikin korkealla, keskustatontit ahtaita ja kadut vilkkaasti liikennöityjä. Asukkaille ja ohikulkijoille ei pitäisi aiheutua kohtuutonta harmia remontista. Kattojen peruskorjaukset ovat kuitenkin nykyisin jo varsin tuotteistettua työtä. Ne osataan hoitaa hyvin ja turvallisesti.

Vaativa asennus

As Oy Kyttälän kadunpuoleinen lape on kuitenkin aivan poikkeuksellisen jyrkkä, kuin seinän jatke: jopa 1:0,8. – Siitä on tavanomainen tiilenlatominen kaukana. Jokainen tiili on erikseen kiinnitettävä ruostumattomalla ruuvilla, Keijo Mustalahti selvittää. Katto on kooltaan 1070m2. Siihen tarvittiin kaikkiaan noin 10 000 Ormax-betonikattotiiltä.

Katon pellitykset poikkesivat tavanomaisesta kohteesta, sillä katto on täynnä erilaisia läpivientejä. Myös kattoikkunoiden lyhdyt vaativat pellittäjältä tarkkuutta. Vuoden Katto -tuomaristo kiitti As Oy Kyttälän katon yksityiskohtia ja huolellista työnjälkeä. – Viimeistely on kyllä upeaa, Keijo Mustalahti myöntää.

Mustalahti kertoo, että katontekijöillä Hannu Lehtimäellä, Tero Tiuralla, Tommi Kiikkerällä ja Jukka Matikalla on takanaan keskimäärin kahden vuosikymmenen kokemus. – Työ tehtiin kokonaisuudessaan sääsuojassa, joten siltä osin pystyimme takaamaan työn jatkumisen säästä riippumatta. Rakenteet pysyivät suojassa ja kuivina sään vaihteluista huolimatta, Keijo Mustalahti jatkaa.

– Työturvallisuuteen näin vaativalla katolla on paneuduttava erityisellä huolella. Jyrkällä lappeella liikuttiin ns. kissatikkailla, jotka ovat harjalla kiinni ja makaavat lappeessa kiinni. Pellityksen toteutti Vesa Vuorinen uusien ruoteiden päältä. Muuraukset korjasi Esa Kaikumaa. Urakkaan kuuluivat luonnollisesti myös kattoturvalaitteet ja vedenpoisto. Syöksyt kadun puolelle varustettiin lämmityskaapeleilla, jotta vesi poistuisi turvallisesti myös talvipakkasilla.Lopputulos on kaikkien mieleen ja Vuoden Katto -palkinto ilahduttaa varmasti myös talon osakkeenomistajia. Kaikkiaan 310 000 euron remontti rahoitettiin osittain osakepääoman korotuksella. Myynnissä on 146 neliön upea ullakkohuoneisto.

– Neuvon varautumaan yllätyksiin tämäntyyppisissä hankkeissa. Vaikka mielestämme teimmekin sen, kustannukset olivat silti odotettua suuremmat. Kun työhön ryhdytään, se on tehtävä myös kerralla kuntoon, isännöitsijä Jussi Korja huomauttaa.