Merikeskus Vellamo

Kotkan Kantasatamassa välkkyy meren rinnalla uusi aaltoa muistuttava rakennus, merikeskus Vellamo. Itse rakennus on jo nähtävyys ja sisällä meren ja merenkulun tietous ja historia heräävät elämään. Kävijän kannattaa kiivetä katsomaan myös ulkoestradia ja sieltä avautuvaa upeaa maisemaa. Matkalla voi tarkastella välkehtivää kattoa, joka kruunaa rakennuksen.

Katolle kiivetään kuin aallon harjalle. Kävelyluiskan vieressä välkehtii kaitale kattoa. Kun katsoo tarkemmin, näkee mistä kauas kantava kimallus syntyy. Päällimmäisenä on neljästä eri kivilajista sekoitettu kivimurska, joka on kiinnitetty vedeneristykseen bitumilakalla. Arkkitehdin toivoma lasimurska korvattiin kiviaineksella katon kestävyyden takia. Sopivien kivilajien löydyttyä ne sekoitettiin kauniiksi kokonaisuudeksi asfalttikoneessa.

Katolle kiipeävä palkitaan avaralla maisemalla merelle, satamaan ja kaupunkiin. Katolta voi hakea virikettä siihen, mitä sisätilat esittelevät enemmän. Suomen merimuseon näyttely kertoo merenkulun historiaa sekä sitä, mitä meri on kautta aikojen kuljettanut; ihmisiä, tavaroita ja ajatuksia. Toinen rakennuksen museoasukas, Kymenlaakson museo pysyy meren äärellä, mutta esittelee myös Kymijoen suulla elävien ihmisten elämää. Merivartiomuseon näyttelyyn on parkkeerattu veneitä ja lentokoneita, joilla merivartijat ovat aluettaan vartioineet. Päänäyttelyiden lisäksi merielämää valotetaan vaihtuvissa näyttelyissä.

Tietokeskus Vellamosta löytyy valtamerelliset meritietoutta sekä mittavat kirjastopalvelut. Museoiden lisäksi tietokeskuksen takana on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Kotkan Merikirjasto sekä Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kotkan yksikkö. Merimuseo Vellamon runsaan tieto- ja elämystarjonnan rinnalla rakennuksessa sijaitseva ravintola Laakongi virkistää vierailijan makuaisteja. Museokauppa Plootu on erinomainen paikka hankkia tuliaisia. Museossa on lisäksi erilaisia työ- ja opetustiloja sekä 200-paikkainen auditorio.

Mutta mennään takaisin katolle, jossa sijaitsee estradi portaittain nousevine katsomoineen. Oivallinen paikka ulkoilmatapahtumille! Siellä maisemasta ja merituulen tuiverruksesta nauttiessaan voi luoda toisenkin silmäyksen varsinaiseen kattoon.

Merikeskus Vellamon kattotyö oli kiintoisan haastava. Haastavaksi sitä ei tehnyt vain 10 000 neliön pinta-ala, vaan kymmenkunta erilaista katon rakennetyyppiä ja niihin tehdyt toistatuhatta huolellisesti eristettyä läpivientiä. Rakennusaikataulu ja sääolot pitkittivät kattotöitäkin, mutta KerabitPron Kotkan piiri hoiti homman tapansa mukaan asiantuntijan ammattitaidolla ja välillä sitkeästi venymällä. Se on heille normaalia, ammattimaisuus ja venyminen, sillä normaalia kattoa ei ole olemassakaan.